WSJ: Moldova, tara curajoasa care-i tine piept Rusiei

Marti, 24 Februarie 2015, ora 18:25
4865 citiri
WSJ: Moldova, tara curajoasa care-i tine piept Rusiei
Foto: Shok

Noul prim-ministru al Republicii Moldova, Chiril Gaburici, tinde sa devina o problema pentru Vladimir Putin, observa presa internationala.

Vazut ca un om de afaceri cu optiuni pro-occidentale, Gaburici poate reprezenta o provocare pentru intentia Rusiei de a redobandi controlul asupra fostelor republici sovietice din Europa de rasarit.

In ciuda unor relatii economice intense cu Rusia, partidele pro-europene din R. Moldova au inregistrat o ascensiune constanta in ultimii ani, iar desemnarea lui Chiril Gaburici in functia de prim-ministru poate reprezenta un factor decisiv pentru stabilirea viitoarei traiectorii a tarii, scrie Wall Street Journal.

Republica Moldova, calul de bataie al Kremlinului

Una dintre cele mai sarace tari ale Europei, R. Moldova, a fost si victima constanta a agresiunilor Kremlinului, inca de la declararea independentei, in 1990.

Primul conflict inregistrat dupa caderea blocului sovietic a fost cel din Transnistria, regiune de peste Nistru la care moldovenii au trebuit sa renunte dupa ce populatia rusofona din zona a optat pentru mentinerea unei legaturi stranse cu Moscova.

Chiar si la aceasta ora, 1.000 de militari rusi sunt mentinuti in zona, desi acordul incheiat cu Moscova stabilea retragerea fortelor armate din Transnistria in 2002.

Viziunea liderilor de la Kremlin asupra Moldovei este aceea de stat tampon aflat sub influenta directa a Moscovei, iar acest lucru nu este unul care sa se modifice peste noapte.

Trei ani de reforme

Chiar si cu trupele rusesti stationate la granita estica, moldovenii au optat in noiembrie 2014 pentru un Parlament preponderent pro-european, iar dupa cateva luni de negocieri numirea lui Gaburici in fruntea guvernului de la Chisinau arata ca orientarea catre Europa este constanta.

La depunerea juramantului, premierul moldovean s-a angajat ca pana in 2018 sa infaptuiasca reformele necesare pentru ca tara sa indeplineasca criteriile de aderare la UE.

Preferinta moldovenilor pentru Europa occidentala are in spate si alte considerente decat cele politice.

40% din exporturile R. Moldova ajung in Uniunea Europeana, iar companiile din Chisinau doresc sa intensifice aceste contacte comerciale, pe masura ce piata din Rusia, cu o influenta de 25% in exporturile produselor moldovenesti, se prabuseste pe zi ce trece.

Convingeri testate

Dintr-un anumit punct de vedere, moldovenii au platit deja tributul pentru optiunile care nu au fost pe placul Moscovei.

In 2013, Kremlinul a interzis importurile de vin din Moldova, ca represalii economice inainte de organizarea unui summit comun cu reprezentantii Uniunii Europene, iar fructele au avut aceeasi soarta un an mai tarziu pentru intarirea legaturilor dintre Bruxelles si Chisinau.

Amenintarile la care a recurs Rusia au vizat inclusiv intreruperea livrarii de gaze naturale si petrol.

Prin prisma recentelor evenimente din Ucraina si Georgia, R. Moldova se poate astepta la un traseu de accedere in Europa impanzit cu obstacole, daca Vladimir Putin decide sa testeze convingerile pro-europene ale localnicilor.

Faptul ca Republica Moldova isi asuma acest risc este o veste imbucuratoare, considera jurnalistii publicatiei Wall Street Journal.

Faptul ca nu va putea conta insa pe un sprijin substantial din partea vesticilor europeni spune ceva mai mult despre clubul european in care Chisinaul aspira sa se integreze.

#aderare UE Moldova, #prim ministru Moldova, #conflicte Rusia Moldova , #Afaceri

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

-0.0001

1 USD = 4.6576 RON

0.0516
  1. Guvernul dă cu o mână, dar ia cu cealaltă. Suma cu care a crescut salariul minim va fi tăiată de la bonurile de masă de la 1 iulie
  2. Se schimbă cardurile bancare. Ce se modifică la plățile online
  3. Ce se schimbă pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Modificări importante de la 1 iulie
  4. Calea ferată din România unde se va circula cu 160km/h a primit un important aviz. Județele prin care va trece traseul ei
  5. Autoritățile anunță un ritm bun pe un tronson din Autostrada Moldovei. Cum arată șantierul, la trei luni de la începerea lucrărilor FOTO&VIDEO
  6. Când vor fi listate la bursă cele trei companii de stat cerute prin PNRR: "Unii ar vrea, alţii nu prea"
  7. Un gigant financiar se luptă cu Elon Musk. Votul care l-ar putea costa zeci de miliarde de dolari pe șeful Tesla
  8. Undă verde pentru vânzarea unei bănci din România. Un grup italian își consolidează poziția pe piață
  9. Ce dobânzi primesc românii care împrumută statul pentru finanțarea deficitului bugetar. Noile emisiuni de titluri de stat
  10. Cum va afecta scăderea dobânzii BCE creditele românilor în euro. Exemplu de calcul făcut de economiști