Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Gaburici, o noua provocare pentru Putin

WSJ: Moldova, tara curajoasa care-i tine piept Rusiei

WSJ: Moldova, tara curajoasa care-i tine piept Rusiei


Noul prim-ministru al Republicii Moldova, Chiril Gaburici, tinde sa devina o problema pentru Vladimir Putin, observa presa internationala.

Vazut ca un om de afaceri cu optiuni pro-occidentale, Gaburici poate reprezenta o provocare pentru intentia Rusiei de a redobandi controlul asupra fostelor republici sovietice din Europa de rasarit.

In ciuda unor relatii economice intense cu Rusia, partidele pro-europene din R. Moldova au inregistrat o ascensiune constanta in ultimii ani, iar desemnarea lui Chiril Gaburici in functia de prim-ministru poate reprezenta un factor decisiv pentru stabilirea viitoarei traiectorii a tarii, scrie Wall Street Journal.

Republica Moldova, calul de bataie al Kremlinului

Una dintre cele mai sarace tari ale Europei, R. Moldova, a fost si victima constanta a agresiunilor Kremlinului, inca de la declararea independentei, in 1990.

Primul conflict inregistrat dupa caderea blocului sovietic a fost cel din Transnistria, regiune de peste Nistru la care moldovenii au trebuit sa renunte dupa ce populatia rusofona din zona a optat pentru mentinerea unei legaturi stranse cu Moscova.

Chiar si la aceasta ora, 1.000 de militari rusi sunt mentinuti in zona, desi acordul incheiat cu Moscova stabilea retragerea fortelor armate din Transnistria in 2002.

Viziunea liderilor de la Kremlin asupra Moldovei este aceea de stat tampon aflat sub influenta directa a Moscovei, iar acest lucru nu este unul care sa se modifice peste noapte.

Trei ani de reforme

Chiar si cu trupele rusesti stationate la granita estica, moldovenii au optat in noiembrie 2014 pentru un Parlament preponderent pro-european, iar dupa cateva luni de negocieri numirea lui Gaburici in fruntea guvernului de la Chisinau arata ca orientarea catre Europa este constanta.

La depunerea juramantului, premierul moldovean s-a angajat ca pana in 2018 sa infaptuiasca reformele necesare pentru ca tara sa indeplineasca criteriile de aderare la UE.

Preferinta moldovenilor pentru Europa occidentala are in spate si alte considerente decat cele politice.

40% din exporturile R. Moldova ajung in Uniunea Europeana, iar companiile din Chisinau doresc sa intensifice aceste contacte comerciale, pe masura ce piata din Rusia, cu o influenta de 25% in exporturile produselor moldovenesti, se prabuseste pe zi ce trece.

Convingeri testate

Dintr-un anumit punct de vedere, moldovenii au platit deja tributul pentru optiunile care nu au fost pe placul Moscovei.

In 2013, Kremlinul a interzis importurile de vin din Moldova, ca represalii economice inainte de organizarea unui summit comun cu reprezentantii Uniunii Europene, iar fructele au avut aceeasi soarta un an mai tarziu pentru intarirea legaturilor dintre Bruxelles si Chisinau.

Amenintarile la care a recurs Rusia au vizat inclusiv intreruperea livrarii de gaze naturale si petrol.

Prin prisma recentelor evenimente din Ucraina si Georgia, R. Moldova se poate astepta la un traseu de accedere in Europa impanzit cu obstacole, daca Vladimir Putin decide sa testeze convingerile pro-europene ale localnicilor.

Faptul ca Republica Moldova isi asuma acest risc este o veste imbucuratoare, considera jurnalistii publicatiei Wall Street Journal.

Faptul ca nu va putea conta insa pe un sprijin substantial din partea vesticilor europeni spune ceva mai mult despre clubul european in care Chisinaul aspira sa se integreze.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 4683 ori