Van Rompuy: Viitorul Ucrainei este in Uniunea Europeana

Sambata, 01 Februarie 2014, ora 15:56
1672 citiri
Van Rompuy: Viitorul Ucrainei este in Uniunea Europeana

Presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a asigurat sambata la Munchen ca 'viitorul Ucrainei este in Uniunea Europeana' (UE) si s-a aratat convins ca timpul joaca impotriva intereselor Rusiei.

Van Rompuy a facut aceste declaratii la Conferinta pentru Securitate de la Munchen, asa-numitul 'Davos al apararii' unde zeci de lideri politici cauta solutii pentru conflicte precum cele din Siria, Ucraina, Iran si Orientul Mijlociu,informeaza EFE, citat de Agerpres .

Presedintele Consiliului European a reamintit ca UE 'a oferit Ucrainei un acord de asociere', a carui respingere a dus la declansarea protestelor opozitiei, subliniind ca oferta ramane in picioare.

El a tinut sa precizeze ca oferta, care implica o serie de conditii ce 'au fost indeplinite', nu este 'impotriva intereselor marelui stat vecin de la est cu care impartaseste istoria si cultura'.

'Stim ca timpul este de partea noastra. Viitorul Ucrainei este in Uniunea Europeana', a conchis Van Rompuy.

Declaratia vine dupa ce militarii ucrainieni au facut apel, sambata, la presedintele Viktor Ianukovici, 'Comandantul Suprem al Armatei', sa ia masuri de urgenta pentru a 'stabiliza situatia din tara', in conditiile in care, in opinia lor, integritatea teritoriala a Ucrainei este amenintata.

Ucraina a suspendat, in noiembrie 2013, pregatirea acordului de asociere cu Uniunea Europeana pentru "a asigura securitatea nationala, relansarea relatiilor economice cu Rusia si pregatirea pietei interne pentru relatii de la egal la egal cu Uniunea Europeana".

Decizia guvernului de la Kiev a generat miscari fara precedent de proteste si confruntari intre poporul ucrainean si fortele de ordine.

#Ucraina UE, #confruntari Kiev, #Van Rompuy Ucraina UE , #UE