Prieteni sau rivali? Asemanarile periculoase dintre Putin si Erdogan

Marti, 01 Decembrie 2015, ora 13:00
3327 citiri
Prieteni sau rivali? Asemanarile periculoase dintre Putin si Erdogan
Foto: Kremlin

Nu cu mult timp in urma, Vladimir Putin il descria pe omologul sau turc, Recep Erdogan, ca pe "un om puternic", capabil sa se opuna Occidentului. Vremurile acelea au apus, insa. In Rusia, presedintele Turciei este descris acum ca "un om inselator si de neoprit atunci cand vine vorba de interesele sale privind petrolul cumparat de la Statul Islamic".

In Turcia, Putin este acuzat ca practica o inselatorie la scara globala prin razboiul sau din Siria, iar asemanarile dintre cei doi lideri tind sa inflameze si mai mult relatiile diplomatice dintre Moscova si Ankara, pe masura ce scandalul avionului rusesc doborat de Turcia se accentueaza, remarca New York Times.

Gaz pe foc

Tensiunile dintre cele doua tari au inceput sa apara inca de acum cativa ani, din cauza optiunilor diferite ale liderilor de la Moscova si Ankara in sustinerea unei tabere sau a alteia in razboiul civil din Siria.

In timp ce Kremlinul a marsat pe alianta mai veche construita cu liderii alawiti din clanul Assad, Ankara a sustinut direct revolta sunita din Siria, insistand pentru debarcarea de la putere a lui Bashar al Assad.

Dupa ce interventia aviatiei militare a Turciei a dus la prabusirea unui avion de vanatoare Sukhoi-24, acuzat de violarea spatiului aerian, tocmai stilul asemanator al celor doi lideri face ca situatia dintre Moscova si Ankara sa aiba accente explozive.

La Kremlin, gestul Turciei a fost resimtit ca o "injunghiere pe la spate", iar de la Ankara nu vine niciun semn care sa lase de inteles ca liderii turci ar avea de gand sa-si ceara scuze pentru recentul incident armat.

Resentimentele intalnite de ambele parti ameninta sa prelungeasca situatia conflictuala din Siria, iar unii experti se tem ca si NATO ar putea fi atrasa in acest conflict, in cazul in care tensiunile dintre cele doua tari vor escalada.

"Avem de a face cu doi presedinti care sunt extrem de constienti de forta lor si carora le place sa ridice miza jocului politic. A nu manifesta slabiciuni este o chestiune foarte importanta atat pentru Putin, cat si pentru Erdogan.

Niciunul dintre ei nu stie cum sa faca pasul inapoi sau sa isi ceara scuze. Din acest punct de vedere parca ar fi gemeni", spune Ivan Krastev, presedinte al Centrului de Strategii Liberale din Sofia, Bulgaria.

Ambii lideri politici sunt descrisi ca fiind combativi, nationalisti si autoritari. Pana si traiectoria lor politica manifesta asemanari flagrante.

Putin a recurs la o rocada, trecand din postura de premier in cea de presedinte pentru a reveni in fruntea tarii, la fel cum a procedat si Erdogan, care vrea sa modifice si Constitutia tarii pentru a acorda mai multa putere presedintelui.

Amandoi viseaza sa readuca la viata vechile imperii din cenusa carora au aparut Rusia si Turcia de astazi: Tarist si Otoman, ba chiar si poreclele lor par adaptate acestor ambitii: Tarul de la Kremlin si Sultanul Erdogan.

In plus, ambii impartasesc o ciudata nevoie de razbunare impotriva Occidentului care nu ii accepta asa cum sunt.

In Rusia, ca si in Turcia, regimurile Putin si Erdogan sunt cunoscute pentru oprimarea opozitiei si criticilor, autoritatile fiscale si sistemul de justitie fiind instrumente prin care sunt redusi la tacere opozantii din mediul de afaceri, din societatea civila sau din presa.

Putin a acuzat mai multe ONG occidentale prezente in Rusia de spionaj, in timp ce Erdogan a cerut condamnarea unor opozanti pentru insulte aduse presedintelui si a recurs la deportarea unor jurnalisti straini.

In ambele cazuri, explicatiile oferite de cei doi sefi de stat vizeaza existenta unor conspiratii oculte, la nivel global care ii ameninta pe ei si tarile lor.

"Ambii vorbesc nonsensuri legate de politica externa pentru a distrage atentia cetatenilor de la problemele existente in plan intern. Ambii manifesta ambitii imperiale si folosesc o retorica imperiala pentru a-si consolida puterea si averile personale.

Amandoi urasc presa si social-media. Amandoi indica Occidentul ca principalul inamic si cer o rentoarcere la valorile traditionale, in timp ce ei insisi sunt imorali", creioneaza liderul opozitiei ruse, Alexander Navalny, portretul "gemenilor" de la Moscova si Ankara.

Oglinda, oglinjoara...

Tocmai aceste asemanari flagrante ii fac pe analisti sa creada ca niciunul nu este capabil de a ceda in fata celuilalt, lasand in suspensie solutionarea crizei dintre Moscova si Ankara.

"Nu au incredere unul in celalalt. Este prea multa ambitie de ambele parti", spune Ivan Krastev.

Vladimir Putin a solicitat scuze publice din partea Ankarei dupa doborarea avionului rusesc de lupta, iar ciuda sa este reflectata si de acuzatiile formulate de posturile de televiziune rusesti, unde fiul lui Erdogan este prezentat ca avand legatura cu tranzactiile facute pe piata neagra cu petrolul teroristilor din Statul Islamic.

De cealata parte, Erdogan neaga cu inversunare aceste acuzatii. "Sunt minciuni, sunt calomnii! Niciodata nu am avut acest tip de relatii comerciale cu vreuna din organizatiile teroriste", a explicat seful statului turc.

"Sa o dovedeasca si, daca este asa, Recep Tayyip Erdogan isi da demisia", a completat acesta intr-un interviu acordat postului France 24.

Cu toate acestea, liderul de la Ankara a facut un mic pas inapoi pentru detensionarea situatiei, mentionand: "Suntem cu adevarat mahniti de acest incident".

"In felul sau incearca sa isi ceara scuze, dar Putin s-ar putea sa nu fie atat de receptiv", crede Asli Aydintasbas, un reprezentant al Consiliului European pentru Afaceri Externe.

Cat de dispusi sunt rusii sa refuze simple gesturi formale o arata si comentariul lui Dimitry Kiselyev, ideologul Kremlinului. "Linia fierbinte dintre Moscova si Ankara a fost inchisa", a anuntat sec acesta.

Noul cal de bataie al Moscovei

Situatia nu a fost intotdeauna asa. Chiar si cu diferentele de opinie pe tema Siriei, Putin si Erdogan au parut mai degraba aliati decat inamici.

Nivelul schimburilor comerciale dintre cele doua tari se situeaza la 30 de miliarde de dolari, iar proiectele strategice de infrastructura energetica dezvoltate de Rusia au transformat Turcia intr-un partener necesar pentru planurile Moscovei.

De la doborarea avionului rusesc de catre fortele aeriene ale Turciei insa, camioanele cu marfuri alimentare din Turcia sunt intoarse de la granita, iar Agentia pentru Siguranta Alimentelor de la Moscova a descoperit brusc diverse probleme legate de calitatea marfurilor livrate de Turcia.

Inca nu este foarte clar daca proiectele majore de infrastructura in energie, asa cum este gazoductul Turkish Stream, urmeaza sa fie afectate de blocada comerciala impusa de Moscova, asa cum ramane neclar daca cei doi lideri vor incerca sa abordeze subiectul crizei in cursul acestei saptamani.

In final insa, situatia s-ar putea dovedi benefica Moscovei, cred unii analisti politici.

Inlocuirea mesajului anti-occidental cu unul impotriva Turciei l-ar putea ajuta pe Putin sa obtina o ridicare a sanctiunilor impuse de SUA si UE dupa anexarea Crimeii.

"Daca esti un lider militar care are nevoie de legitimitate electorala, atunci ai nevoie de inamici. Turcia pare sa fie cel mai bun candidat", crede Nicolai Petrov, profesor de stiinte politice la Inalta Scoala de Studii Economice.

#criza Rusia Turcia, #vladimir putin, #Recep Erdogan, #regimuri autoritare, #avion rusesc doborat Turcia , #Presedintele Rusiei