Presedintele USR Bucuresti, Roxana Wring, a declarat joi, inaintea sedintei de Consiliu General, ca pe 30 decembrie expira ultima prelungire a Planului Urbanistic General si a cerut introducerea pe ordinea de zi a CGMB a unui proiect de hotarare care sa vizeze prelungirea acestuia.
"Pe 30 decembrie 2018 expira ultima prelungire a Planului Urbanistic General fara de care in Bucuresti nu se vor mai putea emite autorizatii de construire, fara de care multe spatii verzi vor redeveni construibile, fara de care nu se mai pot elabora planuri urbanistice de detaliu sau zonale. Primaria Municipiului Bucuresti, pana la acest moment, nu a elaborat un astfel de proiect de hotarare si vinerea trecuta USR a depus proiectul de hotarare cu intentia de a fi inclus pe ordinea de zi a sedintei de azi. Este probabil penultima sedinta din acest an", a aratat Wring, intr-o declaratie acordata presei.
Liderul USR Bucuresti a adaugat ca fara Plan Urbanistic General Bucurestiul se va "intoarce la o perioada de haos total".
"Am vorbit si ieri cu domnul Dumitrascu, arhitectul sef, care a fost destul de vag la adresa initiativei noastre. Ceea ce vreau sa le spun bucurestenilor este ca fara Plan Urbanistic General ne vom intoarce la o perioada in care in Bucuresti haosul va fi total. Bucurestiul se indreapta spre blocaj total din punct de de vedere urbanistic, daca aceasta prelungire nu este adoptata de catre Consiliul General.
Mai mult chiar, Guvernul a emis in iunie o ordonanta de... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2018, ora 12:49
Primaria Capitalei face noi demersuri pentru infiintarea Zonei Metropolitane Bucuresti (ZMB). Centrul de Sociologie Urbana si Regionala - CURS a castigat un contract public de 150 de mii de euro pentru realizarea, pana la finalul anului, a unui studiu necesar delimitarii acestei zone.
Studiul se va baza pe microrecensamanturi, sondaje de opinie, focus grupuri, anchete, interviuri si studii de caz care vor oferi o evaluare stiintifica a Zonei Metropolitane Bucuresti.
"Se vor avea in vedere determinarea stiintifica a granitelor ZMB, prin masurarea unor indicatori de interrelatie intre orasul Bucuresti si unitatile administrativ-teritoriale din aeria de influenta, aplicarea unui algoritm de calcul pentru stabilirea localitatilor care indeplinesc conditiile de intrare in ZMB si, pe de alta parte, evaluarea structurii sau specificului ZMB, prin utilizarea unor indicatori de evolutie demografica, dezvoltare sociala, economica, urbanistica", se arata in caietul de sarcini.
De asemenea, sociologii vor mai avea in vedere evaluarea impactului social al principalelor investitii cu impact metropolitan realizate la nivelul Capitalei in ultimii sase ani, dar si a proiectelor planificate pentru urmatorii 10 ani, din perspectiva perceptiei populatiei, a regenerarii economice si a cresterii calitatii vietii.
In plus, in cadrul proiectului, va mai fi evaluata satisfactia bucurestenilor fata de serviciile publice, precum alimentarea cu apa, canalizarea, transportul in comun,... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 08:03
Primaria Municipiului Bucuresti va revizui "Planul Urbanistic General al Municipiului", pentru care a semnat un contract in valoare de 35,225 milioane lei (circa 7,83 milioane euro), care a fost atribuit unei asocieri a carei lider este Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu".
Prin acest contract, PMB a achizitionat servicii de arhitectura; servicii de inginerie si servicii integrate de inginerie; servicii de amenajare urbana si servicii de arhitectura peisagistica; servicii conexe de consultanta stiintifica si tehnica; servicii de testare si analiza tehnica.
Din asocierea de firme care a castigat acest contract, pe langa Centrul de Cercetare, Proiectare, Expertiza si Consulting al Universitatii de Arhitectura si Urbanism, mai fac parte firmele Arnaiz Arquitectos SLP, Aecom Ingenieria, Intergraph Computer Services, Compania de Consultanta si Asistenta Tehnica si Synergetics Corporation.
Anunt de atribuire a fost publicat pe 11 octombrie 2013.
PUG al Municipiului Bucuresti, proiect de o mare complexitate
Planului Urbanistic General al Municipiului Bucuresti este, se arata in raportul primarului Sorin Oprescu, un proiect de o mare complexitate, care va avea ca finalitate trasarea directiilor de dezvoltare spatiala a Capitalei (in palier strategic) pentru un orizont mediu de timp si, totodata, elaborarea regulamentului local de urbanism (in palier operational) pentru intregul teritoriu administrativ al orasului. De asemenea, este deosebit de... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 13:27
In cinci ani, Bucurestiul ar putea fi comasat cu Ilfovul, rezultand o suprafata de 5.600 de kilometri patrati si ar putea avea deschidere la Dunare, sustine deputatul PDL, Vasile Gherasim, unul dintre oamenii care lucreaza la reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei. "In prima etapa se va comasa Bucurestiul cu Ilfovul. Vom avea 48 de unitati administrativ-teritoriale pe o suprafata de 2.800 de kilometri patrati, de zece ori mai mult decat este acum.In etapa a doua vom avea 62 de localitati si o suprafata de 3.800 kilometri patrati.Peste 5 ani suprafata regiunii Bucuresti-Ilfov va fi de 5.600 de kilometri patrati iar granitele vor ajunge in zona de sud pana la Dunare. Prima etapa se va face prin lege urmand ca celelalte doua etape sa se faca pe principiul asociativitatii unitatilor administrativ terioriale", ne-a prezentat proiectul deputatul Gherasim, pentru Gandul.Planul PDL prevede ca, dupa ce proiectul legii regionalizarii va fi aprobat de Parlament, in cateva luni se va finaliza un nou Plan de Urbanism General (PUG) pentru intrega regiune Bucuresti-Ilfov."Incepem aplicarea unui program in regim sistemic. In PUG vor fi bine definite zonele construibile, parcurile industriale sau zonele verzi. Se vor trasa directiile de dezvoltare. Centrul de interes se va muta in zona premetropolitana", a aratat Gherasim.
Consiliul General al Municipiului Bucuresti va fi inlocuit de Consiliul Zonei Metropolitane, iar numarul consilierilor va ajunge la 105, spre deosebire... mai mult
Luni, 13 Iunie 2011, ora 10:41
In cateva zile, va fi reluata licitatia pentru Planul Urbanistic General (PUG) al Bucurestiului, dupa ce procedura ce trebuia sa aiba loc la 23 martie a fost anulata in urma unor contestatii, a declarat arhitectul-sef al Capitalei, Gherorghe Patrascu, conform NewsIn. El a spus ca, dupa terminarea licitatiei, viitorul PUG va fi gata in 36 de luni. Pana atunci, anul viitor, va fi finalizata strategia de dezvoltare a Capitalei pana in 2035, strategie care va costa bugetul municipalitatii 200.000 de euro, a precizat Patrascu, dupa intalnirea grupului de specialisti care lucreaza la "Conceptul Strategic Bucuresti 2035".
Strategia pana in 2035 isi propune sa aiba alte obiective decat cea adoptata de municipalitate in 1999, care va avea drept orizont anul 2025, au spus arhitectii prezenti la intalnire.
Profesorul Liviu Ianosi, de la Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu", a spus ca Bucurestiul, dupa adoptarea PUG si a strategiei din 1999, a cunoscut o dezvoltare de 2-2,5 ori mai mare decat restul tarii, insa aceasta nu s-a vazut in calitatea vietii, ci in dezvoltarea imobliara.
"S-a creat o bula imobiliara care a plesnit in Bucuresti dupa 2009", a mai spus Ianosi, in opinia caruia consecinta dezvoltarii neechilibrate a Bucurestiului a fost o economie cu competitivitate redusa.
PUG cuprinde analiza, reglementarile si Regulamentul Local de Urbanism pentru intreg teritoriul administrativ, atat din intravilan, cat si din extravilan. Altfel spus, PUG impune regulile dupa... mai mult
Luni, 16 Mai 2011, ora 15:35