Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ministerul Mediului asteapta un audit judiciar pentru proiectul Rosia Montana

Ministerul Mediului asteapta un audit judiciar pentru proiectul Rosia Montana


Ministerul Mediului asteapta rezultatele unui audit judiciar privind eventuala oprire a analizei proiectului minier de la Rosia Montana in urma deciziei definitive a Curtii de Apel Alba Iulia prin care planurile de urbanism pe care se bazeaza documentatia proiectului au fost declarate nule.

Auditul a fost cerut de ministrul demis al Mediului, Korodi Attila, la cateva zile dupa instalarea sa in functie.

"Am cerut acest audit, aceasta analiza, insa rezultatele ei inca nu ne-au parvenit. Asteptam ca ele sa soseasca in urmatoarele zile", a declarat, miercuri dimineata, pentru MEDIAFAX, ministrul demis Korodi.

Auditul judiciar pentru proiectul minier este efectuat de firma de avocatura cu care Ministerul colaboreaza

Ministrul demis al Mediului a mai spus ca a cerut verificarea eventualelor consecinte ale deciziei judecatoresti asupra procesului de evaluare a proiectului aceleiasi firme de avocatura cu care Ministerul a colaborat in ultimii ani.

"Inca de cand am preluat mandatul am fost intrebat daca decizia judecatoreasca de la Alba Iulia impune oprirea proiectului minier. O asemenea decizie nu poate fi luata fara consultarea specialistilor juristi, astfel ca am cerut atat Directiei juridice din minister cat si, prin intermediul acesteia, casei de avocatura cu care ministerul lucreaza de mai multi ani, sa imi spuna ce trebuie facut din punct de vedere juridic in situatia generata de respectiva decizie judecatoreasca defintiva", a declarat, miercuri dimineata, pentru MEDIAFAX, ministrul demis al Mediului, Korodi Attila.

Korodi a mai precizat ca l-a anuntat de acest demers chiar si pe seful statului, la consultarile cu acesta din seara de vineri, dupa ce Cabinetul a fost demis de Parlament in urma adoptarii motiunii de cenzura impotriva Guvernului Ungureanu. Korodi a reprezentat UDMR la aceste consultari, alaturi de presedintele formatiunii, Kelemen Hunor.

"I-am spus despre acest lucru si sefului statului. L-am anuntat inca de vineri ca 95 la suta evaluarea impactului proiectului asupra mediului ar trebui oprita si ca asteptam confirmarea acestei situatii juridice de la specialisti", a mai declarat Korodi.

Korodi Attila - in proces cu RMGC

Korodi Attila se afla in plin proces cu investitorul de la Rosia Montana dupa ce, in 2008, in precedentul sau mandat ministerial, tot in urma unei hotarari judecatoresti prin care certificatul de urbanism al proiectului a fost anulat, a decis oprirea procesului de evaluare a impactului proiectului minier asupra mediului.

Curtea de Apel Alba Iulia a anulat irevocabil, in 5 aprilie, in urma unei reclamatii depusa de trei organizatii non-guvernamentale, decizia din 2009 a Consiliului Local Rosia Montana prin care a fost validata procedura de vot privind Planul de Urbanism General (PUG) si Planul de Urbanism Zonal (PUZ) pentru Zona de Dezvoltare Industriala Rosia Montana Gold Corporation.

La acel moment, Gabriel Resources, actionarul majoritar al Rosia Montana Gold Corporation, sustinea ca hotararea Curtii de Apel Alba Iulia nu afecteaza deciziile Consiliului Local Rosia Montana privind adoptarea planurilor de urbanism, ci doar procedura de vot, iar procesul de avizare a proiectului continua.

"Decizia Curtii de Apel Alba Iulia nu se aplica in privinta deciziilor din 2002 ale Consiliului Local Rosia Montana de a adopta documentatia PUG si PUZ, despre care stim ca sunt inca valide si legale (...) Compania confirma ca toate procedurile existente de avizare, care sunt foarte avansate, vor continua in acord cu prevederile legale. In plus, noul proiect de documentatie de urbanism pentru proiect este intr-un stagiu avansat (...) si va rezulta in emiterea unui noi PUZ. Comunitatile locale afectate de proiect au initiat de asemenea procedurile pentru un nou PUG ", preciza un comunicat al companiei.

In 18 aprilie, RMGC anunta ca Tribunalul Cluj a respins o noua actiune a unor organizatii neguvernamentale care cereau anularea certificatului de urbanism pentru proiectul Rosia Montana, compania apreciind ca in aceste conditii documentul este "in vigoare si perfect aplicabil".

Potrivit RMGC, cererea de anulare a certificatului de urbanism pentru mina din Apuseni fusese formulata de Asociatia Aurarilor Alburnus Maior si Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu. Compania amintea ca, in decembrie anul trecut, Tribunalul Bucuresti a respins o actiune similara formulata de Greenpeace si Centrul de Resurse Juridice, iar in mai 2011 Curtea de Apel Bucuresti a respins definitiv si irevocabil o cerere de suspendare a aceluiasi document.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 3233 ori