Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fara benzinarii in piete publice, pe spatii verzi si in Centrul Istoric al Capitalei

Fara benzinarii in piete publice, pe spatii verzi si in Centrul Istoric al Capitalei


Benzinariile nu vor putea fi amplasate in piete publice, pe spatii verzi sau in zona Centrului Istoric, potrivit unor modificari asupra regulamentulului de amplasare a statiilor de distributie a carburantilor pentru alimentarea autovehiculelor in municipiul Bucuresti, aprobate marti de CGMB.

Potrivit raportului de specialitate al proiectului de hotarare aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB), sunt aduse doua modificari regulamentulului de amplasare a statiilor de distributie a carburantilor pentru alimentarea autovehiculelor in municipiul Bucuresti, votat anul trecut.

"Astfel, pentru evitarea necesitatii modificarii regulamentului ori de cate ori este modificat normativul de proiectare, vor fi luate in considerare distantele in vigoare la data solicitarii de amplasare a unei noi statii de distributie carburanti", se precizeaza, despre prima modificare, in raportul de specialitate al proiectului.

Arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, a explicat, pentru MEDIAFAX, ca s-a procedat astfel la modificarea regulamentului cu o sintagma generala. Scopul este acela de a nu mai aduce modificari documentului ori de cate ori se fac schimbari in normativul de proiectare.

Patrascu a mai precizat ca la elaborarea regulamentului s-a tinut cont de decizia Consiliului Concurentei, dar s-au purtat totodata discutii cu reprezentantii lanturilor de benzinarii.

Cea de-a doua modificare adusa regulamentului este reprezentata de inlocuirea sintagmei "zona Bucuresti 2000" ca interdictie de amplasare, cu prevederea care interzice amplasarea statiilor de distributie a carburantilor in piete publice, pe spatii verzi (padure, parcuri, gradini, scuaruri) existente sau propuse si aprobate conform PUG, PUZ, precum si in zona Centrului Istoric.

La inceputul lunii iulie 2010, Consiliului Concurentei a stabilit ca interdictia impusa in 2004 de CGMB privind construirea de benzinarii in zona centrala a Capitalei incalca Legea concurentei, dupa ce institutia a finalizat o investigatie inceputa in 2006.

"Hotararea Consiliului General de a interzice construirea unor noi benzinarii in anumite zone din Bucuresti constituie o bariera la intrarea pe piata comercializarii cu amanuntul a carburantilor. In acest fel, in aceste zone vor fi mai putini operatori, consumatorul beneficiind de o oferta redusa de produse si servicii", declara atunci presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

Urmare a deciziei din 2010, consilierii municipali au aprobat, la sfarsitul lunii august a anului trecut, hotararea nr.120/30.08.2012 privind "Regulamentul - Regimul de amplasare a statiilor de distributie a carburantilor pentru alimentarea autovehiculelor in municipiul Bucuresti" prin care s-au stabilit criteriile si zonele deamplasare a statiilor de distributie a carburantilor pentru alimentarea autoturismelor.

Legea concurentei interzice orice actiuni ale organelor administratiei publice centrale sau locale, avand ca obiect sau putand avea ca efect restrangerea, impiedicarea sau denaturarea concurentei.

De asemenea, pentru a se asigura ca decizia Consiliul Concurentei va fi respectata de catre CGMB, autoritatea pentru Concurenta a solicitat atunci interventia institutiei prefectului, in calitate de reprezentant al Guvernului.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1593 ori