Zona Metropolitana Bucuresti, scoasa de la naftalina de primarul Oprescu

Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 08:03
8540 citiri
Zona Metropolitana Bucuresti, scoasa de la naftalina de primarul Oprescu
Localitatile din componenta ZMB, in cadrul proiectului PDL

Primaria Capitalei face noi demersuri pentru infiintarea Zonei Metropolitane Bucuresti (ZMB). Centrul de Sociologie Urbana si Regionala - CURS a castigat un contract public de 150 de mii de euro pentru realizarea, pana la finalul anului, a unui studiu necesar delimitarii acestei zone.

Studiul se va baza pe microrecensamanturi, sondaje de opinie, focus grupuri, anchete, interviuri si studii de caz care vor oferi o evaluare stiintifica a Zonei Metropolitane Bucuresti.

"Se vor avea in vedere determinarea stiintifica a granitelor ZMB, prin masurarea unor indicatori de interrelatie intre orasul Bucuresti si unitatile administrativ-teritoriale din aeria de influenta, aplicarea unui algoritm de calcul pentru stabilirea localitatilor care indeplinesc conditiile de intrare in ZMB si, pe de alta parte, evaluarea structurii sau specificului ZMB, prin utilizarea unor indicatori de evolutie demografica, dezvoltare sociala, economica, urbanistica", se arata in caietul de sarcini.

De asemenea, sociologii vor mai avea in vedere evaluarea impactului social al principalelor investitii cu impact metropolitan realizate la nivelul Capitalei in ultimii sase ani, dar si a proiectelor planificate pentru urmatorii 10 ani, din perspectiva perceptiei populatiei, a regenerarii economice si a cresterii calitatii vietii.

In plus, in cadrul proiectului, va mai fi evaluata satisfactia bucurestenilor fata de serviciile publice, precum alimentarea cu apa, canalizarea, transportul in comun, protectia mediului etc.

Cu ajutorul acestor date, se vor elabora prognoze sociale privind evolutia ZMB pana in anul 2030.

O varianta a proiectului pentru Zona Metropolitana Bucuresti zace la Senat

O varianta de proiect in privinta infiintarii Zonei Metropolitane Bucuresti a fost elaborata de deputatul PDL, Vasile Gherasim, inca din 2003, iar de vreo sase ani, documentul este blocat la Senat.

Extinderea Capitalei la o zona metropolitana presupune "absorbirea" intregului Ilfov, dar si a unor localitati din Ialomita, Dambovita, Calarasi si Giurgiu, in perspectiva deputatului.

"In prima etapa se va comasa Bucurestiul cu Ilfovul. Vom avea 48 de unitati administrativ-teritoriale pe o suprafata de 2.800 de kilometri patrati, de zece ori mai mult decat este acum. In etapa a doua vom avea 62 de localitati si o suprafata de 3.800 kilometri patrati. Peste 5 ani suprafata regiunii Bucuresti-Ilfov va fi de 5.600 de kilometri patrati iar granitele vor ajunge in zona de sud pana la Dunare. Prima etapa se va face prin lege urmand ca celelalte doua etape sa se faca pe principiul asociativitatii unitatilor administrativ terioriale", potrivit deputatului Gherasim.

Daca Zona Metropolitana Bucuresti s-ar realiza, aceasta ar insemna un aport de populatie de peste 430.000 de locuitori, raspanditi pe cei 2.500 de kilometri patrati cu care s-ar mari Capitala.

Potrivit deputatului, peste 65% din casele construite dupa 1990 in jurul Capitalei apartin bucurestenilor.

In acest context, va trebui realizat un nou Plan de Urbanism General (PUG) pentru intrega regiune Bucuresti-Ilfov.

"In PUG vor fi bine definite zonele construibile, parcurile industriale sau zonele verzi. Se vor trasa directiile de dezvoltare. Centrul de interes se va muta in zona premetropolitana. In actuala forma administrativ teritoriala, Bucurestiul nu se mai poate dezvolta", a spus Gherasim.

Acesta a mai explicat ca marile campusuri universitare se pot muta in zona de nord a orasului, ca se vor scoate depourile RATB din Bucuresti si se va construi un aeroport in zona de sud a Capitalei.

Infrastructura de transport in Zona Metropolitana Bucuresti, potrivit proiectului PDL

In zona metropolitana Bucuresti-Ilfov, Guvernul va numi un guvernator, functie ce acum corespunde celei de prefect al Capitalei. Se va infiinta Delegatia Permanenta a Zonei Metropolitane, organism cu rol consultativ. Legea Metropolei va fi urmata de o alta lege care va reglementa activitatea administratiei publice la nivelul Capitalei.

#Zona Metropolitana Bucuresti, #harta Zona Metropolitana Bucuresti, #proiect Zona Metropolitana Bucuresti , #Primaria