Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Birourile sufoca Pipera

Birourile sufoca Pipera
In lipsa dezvoltarii infrastructurii, nordul Capitalei s-ar putea bloca in urmatorii doi ani. In prezent, aici lucreaza circa 100.000 de bucuresteni.

Nordul Capitalei se sufoca zilnic sub avalansa de angajati care lucreaza in zecile de spatii de birouri construite in aceasta zona - infrastructura rutiera este neputincioasa in fata valurilor de masini care petrec minute in sir la iesirile spre centru, in timp ce metrourile si tramvaiele circula pline-ochi.

Potrivit expertilor companiei Eurisko, circa 60a dintre cele 41 de cladiri de birouri din Bucuresti se afla in nord. "Putem estima ca, in aceasta zona, unde sunt concentrati aproximativ 600.000 de metri patrati de spatii de birouri, lucreaza circa 100.000 de angajati. Daca, potrivit standardelor, fiecare angajat dispune, in medie, de circa 10-12 metri patrati si unele companii lucreaza in doua sau trei schimburi, calculul este corect", a afirmat Radu Lucianu, seful Departamentului comercial de la compania Eurisko.

Arhitectii spun ca, initial, spatiile de birouri ar fi trebuit sa ia locul zonelor industriale, cum ar fi, de exemplu, zona Progresului sau Republica, iar fabricile ar fi trebuit sa fie relocate. Aceasta prevedere este cuprinsa in Planul Urbanistic General (PUG), aprobat de Primaria Capitalei in decembrie 2000.

Primarul Capitalei, Adriean Videanu, da din umeri si recunoaste ca investitorii le-au luat-o cu mult inainte autoritatilor. "Nu am reusit, din pacate, sa tinem pasul nici prin dezvoltarea infrastructurii, nici prin luarea masurilor de siguranta pentru aplicarea regulamentelor", a declarat edilul-sef.

Go nord!

Dezvoltatorii au fost de la inceput atrasi de zona de nord a Bucurestiului, in mare parte si datorita proximitatii aeroportului. "Un motiv important a fost pretul foarte mic si spatiile largi pe care se putea construi, dar si apropierea de aeroport si de centru in acelasi timp", explica Anda Marian, manager multifamily and international safe la compania de consultanta Coldwell Banker. In plus, nordul era singura zona in care nu se construisera cartiere de locuinte.

"Daca privim harta Bucurestiului, vedem ca de la sud, vest si est, orasul este inconjurat de o centura rezidentiala serioasa, de pana la 6-7 kilometri grosime. Nordul era singura zona ferita, cu multe spatii verzi, deci foarte atractiv pentru dezvoltatori", e de parere Nicolae Calinoiu, CEO parcului de birouri din cadrul Proiectului Baneasa Investments.

In asteptarea fondurilor

Dezvoltarea haotica deja incepe sa cauzeze probleme. "Un exemplu de dezorganizare este Pipera, unde canalizarea, infrastructura rutiera, alaturi de constructiile realizate dupa ureche, fara locuri de parcare, creeaza deja probleme locatarilor. Daca esti acolo fara masina, nu ai nicio sansa", afirma Anda Marian. Potrivit acesteia, unii investitori au inceput sa se asocieze pentru a putea crea o retea de infrastructura mai solida.

Continuarea in <a href=http://www.evz.ro/article.php?artid=333390>Evenimentul Zilei</a>

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1014 ori