Numarul clientilor care au promovat produse si servicii in mediul online s-a dublat in 2015, comparativ cu anul anterior, conform rezultatelor unei analize BRAT.
Apetitul clientilor de publicitate pentru promovarea produselor si serviciilor in mediul online a crescut in anul 2015, fapt dovedit de cei aproximativ 2.560 de clienti de publicitate, care au investit in anul 2015 pentru promovarea online a produselor si serviciilor un numar dublu comparativ cu anul 2014.
De asemenea, numarului campaniilor publicitare desfasurate de acestia este cu 40% mai mare fata de cele desfasurate in urma cu un an, informeaza BRAT.
Analizand volumul mesajelor publicitare unice, observam ca in 2015 aproximativ 60% din totalul bannerelor au fost livrate prin intermediul Google Display Network (GDN), in crestere fata de anul trecut cu 7%, restul bannerelor fiind livrate prin celelalte adservere disponibile in piata. 27% din totalul clientilor utilizeaza exclusiv reteaua GDN pentru propriile campanii publicitare.
Chiar in contextul cresterii numarului de clienti si a mesajelor comunicate online, volumele investite in publicitatea de tip display (volume ce nu includ si publicitatea programatic, livrata prin GDN, Yahoo, Facebook) monitorizate de BRAT sunt in scadere cu aproximativ 7% fata de anul trecut si cu 19% fata de anul 2013, totalizand aproximativ 98,5 milioane de euro (RATECARD).
Explicatia poate consta atat intr-o diminuare a investitiilor fiecarui client, cat si in... mai mult
Miercuri, 10 Februarie 2016, ora 13:45
1Tranzactiile speculative, tipice pietei de capital si des intalnite pe Wall Street, si-au gasit o noua destinatie, publicitatea online. Speculatorii de pe acest segment cumpara milioane de anunturi de publicitate online si le vand pentru profit cat ai clipi din ochi. Acestia exploateaza diferentele de pret pe o piata cu un ritm accelerat de dezvoltare, unde companiile vor cheltui in acest an circa 9,33 miliarde de dolari.
Acesti speculatori cumpara astfel de anunturi publicitare prin tranzactii desfasurate pe o piata asemanatoare cu bursele, unde spatiul publicitar este vandut prin licitatii celui care ofera mai mult. Inainte sa ajunga la publicul tinta, anunturile isi schimba proprietarii de multe ori printr-un complex de tranzactii electronice intre site-uri, agregatoare de spatiu publicitar, analisti de date si agentii de publicitate. Aceasta piata atrage tot mai mult speculatorii. Utilizand propriile metode, ei gasesc anunturi subevaluate si le revand, scrie Bloomberg.
Un astfel de comportament este tot mai des intalnit, a spus Ben Edelman, profesor asociat la Harvard Business School din Cambridge, Massachusetts, care face cercetari legate de publicitatea online.
"Am vazut multi care au cumparat de pe o 'bursa' si au vandut pe o alta", a spus el. "Unii cumpara de pe o piata si le revand imediat tot acolo".
Edelman, care foloseste web crawler pentru a detecta fraude, obtine multe date despre tranzactiile de revanzare a anunturilor. Cu toate acestea,... mai mult
Marti, 11 Noiembrie 2014, ora 08:35
Okazii.ro a lansat propriul program de afiliere, care se adreseaza tuturor site-urilor si blogurilor din Romania ce deruleaza campanii de marketing bazate pe performanta.
Afiliatii vor putea promova peste 200.000 de produse inscrise in program la lansare.
Okazii.ro intra pe o piata de publicitate online estimata anul acesta la 40 de milioane de euro, din care eMAG.ro, cel mai mare retailer online din Romania, cu venituri in valoare de 180 de milioane de euro estimate pentru anul 2012, vrea o cota de cinci milioane de euro.
eMAG pregateste o lovitura de piata prin strategii de marketing
eMAG a inregistrat anul trecut rezultate remarcabile prin intermediul marketingului afiliat. Doar in ziua reducerilor de BlackFriday afiliatii magazinului au generat vanzari de 11,5 milioane de lei.
"Platforma de marketing afiliat Okazii.ro va oferi o modalitate simpla si eficienta de monetizare pentru site-urile si blogurile romanesti.", declara Emilia Corban, senior marketing project manager Okazii.ro.
Din cele 2,4 milioane de produse listate pe Okazii.ro, afiliatii vor putea sa promoveze peste 200.000 de produse, noi si second-hand, numarul acestora fiind in crestere permanenta.
Produsele provin de la utilizatorii platformei Okazii.ro, persoane fizice, dar si din partea persoanelor juridice si a magazinelor online.
Produsele fac parte din noua categorii, si anume: Fashion&Beauty, Computere si Electronice, Telefoane Mobile, Universul copiilor, Librarie, Arta si... mai mult
Miercuri, 22 Mai 2013, ora 12:56
Angajatii firmelor de publicitate care lucreaza in departamentele online se afla intr-o concurenta permanenta. Bugetele pentru publicitate se revizuiesc si se schimba anual, dar cea mai noua procedura descoperita de publicitari merita toti banii.
Specialistii sunt siguri ca lumea reclamelor, asa cum este perceputa azi, va fi schimbata complet.
Salariatii firmelor de publicitate online au inceput sa experimenteze noi modalitati de utilizare a "cinemagraphs", un fel de animatie de tipul clasicelor gif-uri (Graphics Interchange Format - imagini care se misca). Acestea sunt folosite pentru a imprima dinamism bannerelor si afiselor publicitare, expuse in mediul online, potrivit Business Insider.
Din punct de vedere tehnic, inovatia cinemagraph-ului este ca un singur element se misca, in timp ce restul imaginii ramane imobila. Calitatea imaginii este mult mai mare iar efectul introducerii acestor animatii pare a fi cel scontat: nicio reclama nu trece neobservata.
Serviciul Tumblr, una dintre cele mai accesate retele sociale, are deja pregatit un system special pentru noul tip de publicitate. Sistemul se numeste Tumblr Radar, iar o zi de promovarea a spoturilor costa 25.000 de dolari.
Procedeul nu este nou, dar introducerea gifurilor in videoclipurile publicitare va influenta cu siguranta evolutia pietei de publicitate la nivel mondial, spun specialistii din domeniu. mai mult
Sambata, 08 Septembrie 2012, ora 10:35
Un nou studiu arata ca 70% din companiile de publicitate planuiesc sa-si creasca bugetele pentru investitii in mobile market.
Bugetele de publicitate nu trebuie crescute pentru segmentul "mobile", scrie Mashable, ci banii trebuie cheltuiti eficient, potrivit unei strategii bine puse la punct.
"O multime de marci cheltuie extrem de multi bani pe piata de aplicatii mobile", spune Scott Forshay, specialist in e-marketing in cadrul Acquity Group.
Bani aruncati pe geam /b>
Cheltuielile pe piata de publicitate mobila din SUA sunt prognozate sa ajunga la 2,6 miliarde de dolari, in acest an, fiind incluse si campaniile care se afiseaza pe ecran, dar si cele propagate prin intermediul SMS-urilor.
Alte estimari prognozeaza ca publicitatea mobila prin intermediul terminalelor smartphone va ajunge la 5,04 miliarde de dolari pana in anul 2015. "Din cele 2,6 miliarde de dolari cheltuite, cred ca vreo 2,5 miliarde de dolari au fost aruncate pe apa smabetei", a declarat Forshay.
Marcile isi schimba strategiile de promovare catre consumatorii aflati in permanenta miscare, care isi poarta mereu dispozitivele mobile cu ei. Si strategia este una normala. "Intreaga noastra viata este stocata in dispozitivele mobile", a declarat specialistul.
De la poze la notari in calendar si date personale, le oferim merketerilor o ocazie unica, pe care nu au avut-o pana acum:acces nelimitat la datele personale. Totusi, acestia trebuie sa fie extrem de precauti cum vor face acest... mai mult
Sambata, 07 Iulie 2012, ora 12:03
TradeAds Interactive lanseaza Adnaliser, un nou instrument de masurare a eficientei campaniilor de comunicare, care se bazeaza pe un mecanism care stabileste gradul de vizibilitate al bannerelor din campanii, potrivit unui comunicat de presa.
Astfel, Adnaliser introduce pe piata de publicitate online conceptul de "impresii vizibile" care desemneaza numarul de bannere vazute efectiv de utilizatorul de Internet. In urma efectuarii unei cercetari si a unor studii preliminare, echipa TradeAds a constatat faptul ca 40% din bannerele livrate nu sunt niciodata vazute de utilizatori.
"Ne-am dorit sa aducem acest concept de impresii vizibile si pe piata online din Romania, in conditiile in care in Europa exista foarte putine produse ce aplica o tehnologie similara cu cea a software-ului nostru", a declarat Valentin Oeru, Director Executiv TradeAds Interactive.
Parametrii conform carora se stabileste gradul de vizibilitate a bannerelor sunt: procentul din suprafata medie a bannerului vazuta de utilizator si timpul cat utilizatorul a vazut reclama. Mecanismul pe care se bazeaza Adnaliser este acela de a colecta prin intermediul unui cod JavaScript informatii privind comportamentul bannerului pe site. Adnaliser evalueaza si raporteaza astfel fiecare impresie in contextul real al procesului.
TradeAds va lansa un nou criteriu de masurare si evaluare pe piata de publicitate online
"In perioada urmatoare vom introduce in acest instrument un alt criteriu de masurare si... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2012, ora 14:14
Piata de publicitate online din Romania este in prezent in jur de 30 de milioane de euro, iar Google nu detine inca 50% din piata, asa cum o face in Statele Unite.
Google, care in Statele Unite are 52-54% din piata, cu venituri totale de 36,5 miliarde de dolari din adertising, are mai putin de 50% din piata online din Romania, adica in jur de 8-9 milioane de euro, potrivit lui Orlando Nicoara, directorul general al Mediafax Group.
Oficialul scrie pe blogul sau ca se bazeaza "pe informatie si matematica".
"Au in jur de 8-9 mil. euro/an (n.r. Google). Piata, cu tot cu ei si Facebook si long tail, e undeva peste 30 mil euro", spune Nicoara.
Piata de publicitate online din Romania nici nu exista in comparatie cu piata de publicitate online din Statele Unite, care a fost anul trecut de 31 de miliarde de dolari, in crestere cu 22% fata de anul precedent.
Cea mai mare crestere a pietei din SUA a inregistrat-o piata de publicitate online pe mobil, de 149%, pana la 1,6 miliarde de dolari.
In Romania, piata de publicitate online pe mobil va fi undeva intre opt si noua milioane de euro, a declarat pentru Business24 Dan Virtopeanu, mobile marketer si fost director general al Voxline Communications.
Publicitatea online din Romania in 2011
Publicitatea online a generat venituri de 22,6 milioane de lei in prima jumatate din 2011, conform unui studiu ROADS derulat de IAB Romania si PWC.
Veniturile cele mai mari au fost obtinute din bannere sau reclame... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2012, ora 09:01
Directorul executiv al TradeAds Interactive, Valentin Oeru, analizeaza cauzele care franeaza dezvoltarea publicitatii online in Romania si anunta noi tehnologii in domeniu.
TradeAds Interactive opereaza platforma de publicitate online Bursa de Reclama.
Care sunt previziunile dvs. privind piata de advertising online in acest an?
Fata de 2011, nu vad schimbari majore. Bugetele vor ramane reduse - ma refer la cele care ajung la regiile de publicitate, la site-uri sau la furnizori de tehnologie online - asa cum suntem noi.
Cred insa ca publicitatea online va creste ca pondere in bugetul total de media al clientilor.
Totodata, volumul de publicitate online corespunzator Google va creste in mod clar, pentru ca se va cauta eficienta; in aceasta zona avem si noi un plus, pentru ca furnizam mai multe click-uri, mai multe lead-uri per campanie datorita tehnologiei pe care o folosim.
In acest sens, regiile clasice si site-urile care nu folosesc tehnologiile evoluate de advertising online vor avea de suferit mai mult, pentru ca, de pilda, cu un adserver clasic este greu sa cresti eficienta campaniilor.
Observati schimbari in comportamentul advertiserilor, al clientilor finali? Vin acestia cu cereri mai exigente, inteleg mai bine mecanismul publicitatii online?
Cred ca ne aflam intr-o perioada de tranzitie. Sunt destui clienti care au inceput sa isi creeze propriile departamente de online si cauta oameni mai bine pregatiti in domeniu, in conditiile in care pana... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 14:29
Internetul a permis fragmentarea pietei informatiilor, a influentei liderilor de opinie. Azi, avem bloggeri care au audiente mai mari decat editiile online ale unor ziare nationale si zeci de televiziuni care se bat pe cote de piata mult mai mici decat in urma cu 15 ani.Pe Internet, fragmentarea poate parea socanta doar pentru ca s-a intamplat rapid. Dar situatia nu este cu mult diferita fata de ce s-a intamplat in print si in televiziune in ultimii ani.
De exemplu, in 2008, pe piata cotidienelor din Romania se bateau nu mai putin de 16 publicatii: 11 cotidiene nationale, trei tabloide si doua cotidiene de sport. La fel si in televiziune: de la 3 posturi TV imediat dupa Revolutie, in prezent, fiecare roman abonat la un operator de cablu sau televizior are la dispozitie intre 40 si 67 de posturi din care sa aleaga."Trebuie sa acceptam faptul ca nu mai exista 'masa' in 'mass-media'", declara in 2004, Jim Stengel, directorul de marketing al Procter&Gamble, compania cu cele mai mari bugete de promovare la nivel global.In cazul presei scrise, fragmentarea a insemnat un adevarat calvar pentru agentiile de publicitate: fiecare ziar avea propriile dimensiuni, fiecare spatiu publicitar - la fel.
Pentru a rula o campanie publicitara in toata presa nationala, agentiile erau nevoite sa creeze 10 variante ale aceleiasi reclame. Internetul are audiente mult mai fragmentate. Pe trafic.ro sunt inregistrate peste 400 de site-uri romanesti cu trafic de peste 100.000 de... mai mult
Sambata, 23 Octombrie 2010, ora 20:21