Aurelian Badulescu, candidatul social-democratilor la functia de primar al Sectorului 3 al Capitalei, solicita o Rezolutie a Congresului PSD prin care sa se adauge in programul politic votat masuri si solutii concrete pentru protejarea capitalului romanesc.
"Pentru Congresul de maine al Partidului Social Democrat, in calitate de presedinte al filialei PSD Sector 3, le solicit colegilor mei sa admitem public faptul ca ultimele guvernari, incepand din 2005, au defavorizat firmele romanesti, dand castig de cauza companiilor straine. Chiar in aceste zile, spre exemplu, hotelierii si patronii de restaurante sunt grav loviti de masurile economice ale pandemiei, fara ca guvernul sa compenseze financiar inchiderea localurilor.
Circa 500.000 de romani sunt in pericol sa isi piarda locurile de munca, in timp ce agentiile de turism fac profit si sporesc veniturile strainilor prin deplasarile romanilor in Grecia, Bulgaria, Italia, Turcia, etc. Solicit asadar o Rezolutie a Congresului PSD, prin care sa se adauge in programul politic votat, masuri si solutii concrete pentru protejarea capitalului romanesc, chiar pe modelul pe care partenerii nostri strategici, SUA sau Germania, il aplica, iar noua ne dau lectii si ne impun sa facem taman invers!", a scris Badulescu, vineri, pe pagina sa Facebook.
Congresul extraordinar al PSD de sambata este organizat online, cu 39 de centre de vot teritoriale, la care vor participa peste 1.500 de delegati, in cursa pentru sefia partidului... mai mult
Vineri, 21 August 2020, ora 16:40
USR a anuntat, marti, ca, alaturi de PNL, ataca la Curtea Constitutionala modificarile aduse de Parlament Legii nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica, modificari care vor permite construirea de hidrocentrale in arii naturale protejate si care "vor avea efecte extrem de nocive pentru toate raurile Romaniei si va produce distrugerea ireversibila a ecosistemelor".
USR anunta ca ataca la Curtea Constitutionala, alaturi de PNL, modificarile aduse de Parlament Legii nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica.
"E una dintre cele mai nocive legi la adresa mediului pe care le-am dezbatut, in actuala legislatura, in Parlament. Mi-e greu sa inteleg cum a fost adoptata la Camera Deputatilor, dupa ce la Senat a fost respinsa cu unanimitate. Interesul public major, in intelesul directivelor europene si al oricarui om responsabil este protejarea mediului, nu distrugerea lui. Bagatul raurilor pe teava inseamna suferinta si moarte nu doar pentru pesti, animale si paduri, ci pentru toti cetatenii romani, pentru copiii si nepotii nostri. Cand studiile stiintifice arata, fara echivoc, ca distrugerea biodiversitatii a fost una dintre cauzele majore ale pandemiei de COVID-19, sa votezi pentru a o distruge pe mai departe arata o iresponsabilitate criminala. Sper ca membrii CCR vor intelege care este, cu adevarat, interesul public major si ca respectarea dreptului la un mediu sanatos, asa cum e prevazut in Constitutie, nu reprezinta un... mai mult
Marti, 30 Iunie 2020, ora 15:12
In ultima perioada, a crescut foarte mult apetitul pentru investitii in Romania si in lume, astfel ca, in 10 zile, XTB Romania a generat cat media lunara in termen de rulaje, depuneri si conturi noi.
"Intr-un context economic in care scolile si gradinitele se inchid, evenimentele cu multi oameni sunt interzise, iar din ce in ce mai multe companii romanesti testeaza lucrul de acasa, pregatindu-ne pentru o posibila carantina intr-un viitor mai apropiat sau mai indepartat, constatam o activitate foarte intensa din partea traderilor. Acestia dedica mai mult timp pentru investitii si sunt atrasi de volatilitatea mare de pe burse," spune Irina Cristescu, General Manager XTB Romania.
Adrenalina a fost maxima pentru investitori la deschiderea sedintei bursiere de luni, 9 martie, zi care a fost marcata de scaderi istorice pe cele mai mari piete financiare.
Pretul petrolului s-a prabusit sub 30 de dolari pe baril, cu aproximativ 28% raportat la inchiderea de saptamana trecuta, ca urmare a deciziei Arabiei Saudite de a reduce pretul petrolului, dand startul unui posibil razboi al preturilor cu Rusia, asta dupa ce vineri, OPEC + a esuat sa incheie un acord cu privire la reducerea productiei.
Socul s-a propagat in lant pe un fundal deja tensionat de criza globala declansata de raspandirea coronavirusului, prabusirea pretului petrolului fiind un catalizator pentru oscilatii majore pe pietele bursiere. Indicii pe actiunile americane s-au prabusit, S&P 500 a inchis cu o... mai mult
Marti, 10 Martie 2020, ora 16:13
Suprafata ariilor naturale protejate din Romania va creste cu 65.000 de hectare, de la 23% la 26%, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ministrul propus al Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe.
"Dupa o perioada indelungata, ne bucuram foarte mult ca avem finalizat proiectul de hotarare de guvern pentru publicarea limitelor ariilor naturale protejate din Romania in format INSPIRE, la care colegii nostri din minister, o echipa de profesionisti, au lucrat trei ani de zile, pe un proiect european in valoare de 9 milioane de euro si au avut in lucru 1.574 de poligoane de verificat, de analizat, de documentat.
Din cele 1.574, au fost discutii pe marginea a opt dintre ele. Vor fi urcate in consultare publica, dupa care ne dorim dezbateri publice pe acele rezervatii naturale care, sub o forma sau alta, ridica vreun interes. Munca acestor colegi a dus ca suprafata desfasurata a ariilor naturale protejate din Romania sa creasca cu 65.000 de hectare.
Daca vorbim in procente, astazi suprafata ariilor protejate din Romania va creste de la 23% la 26%. Ma bucur foarte mult ca suprafetele rezervatiilor naturale si a monumentelor naturale vor creste cu 37.000 de hectare. Vorbim despre suprafete in care nu se permite niciun fel de interventie", a afirmat Alexe.
Acesta a mentionat ca nu intelege de ce, "din 2015 pana astazi, niciun Guvern nu si-a dorit sau n-a facut eforturi sa promoveze acest proiect de hotarare".
Conform datelor oficiale, in Romania... mai mult
Miercuri, 04 Martie 2020, ora 14:10
Uniunea Europeana si China au incheiat miercuri negocierile privind un acord bilateral pentru protejarea a 100 de indicatii geografice (IG) europene in China si a 100 de IG din China in UE impotriva imitatiilor si a uzurparii, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.
Forul comunitar preconizeaza ca acest acord de referinta va avea ca rezultat beneficii comerciale reciproce si o cerere pentru produse de inalta calitate de ambele parti. Concretizare a angajamentului asumat in cadrul ultimei reuniuni la nivel inalt UE-China din aprilie 2019, acest acord este un exemplu de cooperare intre Uniunea Europeana si Republica Populara Chineza, reflectand deschiderea si aderarea celor doua parti la normele internationale ca baza pentru relatiile comerciale, se mentioneaza in comunicat.
China este a doua destinatie pentru exporturile de produse agroalimentare din UE, care reprezinta o valoare de 12,8 miliarde de euro (in perioada septembrie 2018 - august 2019). Este, de asemenea, a doua destinatie a exporturilor UE de produse protejate ca indicatii geografice, reprezentand 9% din valoarea lor, aici fiind incluse vinurile, produsele agroalimentare si bauturile spirtoase.
Piata chineza este o piata cu un puternic potential de crestere pentru alimentele si bauturile europene, cu o clasa de mijloc in crestere, cu un gust pentru produse europene emblematice, autentice si de inalta calitate. Aceasta dispune, de asemenea, de un sistem de indicatii geografice propriu, bine... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 16:51
Romania a reusit sa inregistreze la nivel european "Telemeaua de Sibiu" ca produs de Indicatie Geografica Protejata (IGP). Acesta este al doilea produs al orasului care devine protejat, dupa salamul de Sibiu.
"Dupa celebrul salam, Sibiul mai are un produs protejat!
Telemeaua de Sibiu a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicatie geografica protejata!", a anuntat, miercuri, Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.
Alte 6 alimente traditionale din Romania care au primit etichete europene de calitate sunt:
Carnatii de PlescoiScrumbia de Dunare afumataNovacul afumat din Tara BarseiTelemeaua de IbanestiSalamul de SibiuMagiunul de prune de Topoloveni
Conform unui comunicat de presa al Reprezentantei, "Telemeaua de Sibiu" este o branza obtinuta din lapte de oaie si preparata timp de secole de baci.
"Telemeaua proaspata are un gust dulce, dar in acelasi timp usor sarat, care devine mai intens si suculent atunci cand branza se matureaza. In fiecare an, un numar mare de festivaluri si sarbatori populare legate de cresterea oilor si productia acestui tip de branza sunt organizate pentru a celebra produsul emblematic al regiunii sibiene.
Cu noul ei statut, 'Telemeaua de Sibiu' se alatura altor peste 1450 de produse deja prezente in Registrul produselor protejate la nivelul UE (DOOR)", potrivit sursei citate.
A.D. ...citeste mai departe despre "Telemeaua de Sibiu devine produs protejat si recunoscut la nivelul UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2019, ora 15:47
Contul de Instagram al Simonei Halep a fost atacat, marti seara, de hackeri. Acestia au cerut bani in numele sportivei. Gratie popularitatii sale, criminalii cibernetici sperau sa obtina 500 de dolari macar de la cativa dintre cei 1,3 de milioane de urmaritori ai jucatoarei de tenis.
Insa nu numai vedetele sunt in vizorul hackerilor. Deci cum ne putem proteja mai bine conturile de pe retele sociale?
"Hei, ma poate ajuta cineva? Sunt blocata in Elvetia, iar contul meu bancar nu merge aici. Am nevoie de 500 de dolari, sunt dispusa sa platesc 1.500 de dolari pana in weekend. Am un cont pe Zelle. Aplicatia Venmo nu functioneaza dintr-un anumit motiv. Va rog, nu ma mai intrebati daca primesc bani prin Venmo. Este atat de rusinos" - acesta este mesajul care a aparut, marti, pe contul Simonei Halep.
La scurt timp, sportiva le-a scris fanilor sai pe Twitter sa nu ia in seama mesajul aparut pe Instagram. Ulterior, ea a anuntat ca problema a fost rezolvata.
Cum iti poti proteja mai bine conturile de pe retele sociale
Autentificarea in doi pasi este o metoda care adauga un strat de protectie suplimentar peste obisnuita parola. Ea functioneaza pe urmatorul principiu: in momentul in care cineva vrea sa se logheze pe un cont de-al tau de pe un dispozitiv necunoscut, atunci va fi nevoit sa introduca un cod suplimentar, care este de obicei trimis prin SMS pe numarul tau de telefon sau care poate fi generat prin aplicatii precum Google Authenticator.
Altfel spus, daca... mai mult
Joi, 25 Iulie 2019, ora 09:55
Comisia Europeana a aprobat cererea de inregistrare a vinului romanesc "Insuratei" in Registrul denumirilor de origine protejata (DOP).
Vinul este produs in podgoria ecologica Insuratei, din judetul Braila, si poate fi comercializat si ca vin organic.
Vinurile produse sub denumirea "Insuratei" pot fi albe, rosii sau rose. Strugurii trebuie cultivati numai din aceasta regiune din sud-estul Romaniei, unde este produs si vinul.
Podgoria Insuratei, situata in regiunea Baraganului, dateaza din vechime, iar in prezent, dupa mai multe investitii cu fonduri europene, a devenit o importanta podgorie ecologica.
Utilizarea unor tehnici agricole specifice care respecta mediul contribuie la mentinerea echilibrului faunei si florei din regiune. Astfel, acest produs poate fi comercializat si ca vin organic in conformitate cu normele europene in vigoare.
Produsele cu certificarea DOP sunt cele care au cea mai puternica legatura cu regiunea din care provin. Alte certificari mai sunt indicatie geografica protejata (IGP) sau indicatie georgrafica (IG).
Acest nou nume se va alatura celor 38 din vinuri romanesti certificate cu DOP. Astfel, numarul vinurilor romanesti protejate la nivelul UE (DOP, IGP, IG) va ajunge la 52.
In Uniunea Europeana peste 1.750 de vinuri sunt deja protejate, lista lor fiind disponibila in baza de date e-bacchus. Cele mai multe vinuri DOP din UE ii apartin Frantei, respectiv 380. ...citeste mai departe despre "Vinul romanesc "Insuratei", pe lista... mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2018, ora 20:29
Federatia Coalitia Natura 2000 Romania anunta ca va sesiza Avocatul Poporului, dar si Comisia de mediu a Parlamentului European asupra modificarilor aduse de OUG 75/2018, conform careia atributiile custozilor ariilor naturale protejate vor fi preluate de Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate (ANANP).
"Deja am cerut Agentiei Nationale pentru Arii Protejate sa ne precizeze daca mai suntem custozi si daca mai emitem avize. Urmatoarea notificare va fi catre Avocatul Poporului, o notificare foarte bine pusa la punct, prin care cerem sa se adreseze Curtii Constitutionale, considerand ca textul acestei ordonante de urgenta este unul neconstitutional, este vadit discriminatoriu si aduce mari prejudicii patrimoniului natural, lasand si un vid de administrare la momentul actual in sectorul ariilor protejate.
Apoi vom sesiza tot ce inseamna UE. Prin Comisia de mediu a Parlamentului European, (...) UE ar trebui sa intervina atat timp cat o autoritate administreaza, controleaza si evalueaza in acelasi timp. Acesta este, clar, un motiv de pre-infringement si probabil se va ajunge si la infringement in urma discutiilor si motivelor pe care noi le vom prezenta, inclusiv a tuturor acelor argumente false din preambulul ordonantei", a anuntat, marti, vicepresedintele Ecocivica, Dan Trifu, in cadrul unei conferinte de presa sustinute alaturi de ONG-uri membre ale federatiei.
Orieta Hulea, directorul WWF Romania, a subliniat ca ariile protejate nu reprezinta un obstacol in... mai mult
Marti, 31 Iulie 2018, ora 18:06