Comisia Europeana (CE) a constatat ca, de la privatizarea esuata a societatii petrochimice Oltchim din Romania, in septembrie 2012, combinatul a beneficiat de ajutoare incompatibile in valoare aproximativa de 335 de milioane euro si, in consecinta, a decis ca Romania trebuie sa recupereze aceste ajutoare de la Oltchim, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
De asemenea, Comisia a concluzionat ca, deoarece au achizitionat activele in conditiile pietei, societatile care le-au cumparat nu au beneficiat de ajutoarele acordate anterior societatii Oltchim. Aceasta inseamna ca raspunderea pentru rambursarea ajutoarelor ii revine Oltchim.
"De-a lungul anilor, Oltchim a beneficiat de anularea unor datorii publice semnificative ca valoare. In urma investigatiei am constatat ca masurile respective au conferit societatii un avantaj economic neloial, incalcand normele UE privind ajutoarele de stat, avantaj pe care Romania trebuie sa il recupereze in prezent. In acelasi timp, vanzarea majoritatii activelor Oltchim in conditiile pietei poate asigura un viitor durabil pentru activitatile economice ale societatii, fara a fi nevoie de sprijin public suplimentar", a declarat comisarul responsabil cu politica in domeniul concurentei, Margrethe Vestager.
In aprilie 2016, Comisia a initiat o investigatie aprofundata pentru a stabili daca anumite masuri luate de Romania in sprijinul societatii Oltchim respectau normele UE privind ajutoarele de stat, in special:... mai mult
Luni, 17 Decembrie 2018, ora 13:56
Combinatul chimic Chimcomplex Borzesti, controlat de omul de afaceri Stefan Vuza, a depus joi, in ultima zi, oferta pentru preluarea activelor Oltchim din Ramnicu Valcea. Vuza are de gand sa creeze un gigant romanesc in industria chimica.
Pana in prezent, doua companii au anuntat oficial ca sunt interesate sa preia activele Oltchim: Chimcomplex si grupul germano-polonez PCC, actionar minoritar al combinatului.
Termenul limita de depunere a ofertelor angajante pentru vanzarea pachetelor de active ale combinatului Oltchim, aflat in insolventa, a fost prelungit pana in 6 iulie, ora 18:00.
Chimcomplex sustine ca i s-a alaturat gigantul american Tricon Energy, cu o cifra de afaceri de 6 miliarde de dolari, ca partener comercial, cinci banci europene coordonate de ING si doua fonduri de investitii din Londra si Dubai, arata un comunicat emis joi de Chimcomplex.
Grupul SCR, care detine in prezent Chimcomplex, va deveni garantul direct al tranzactiei, avand active de peste 120 de milioane de euro.
"Chimcomplex vizeaza pe mai departe crearea Companiei Romane de Chimie - viitor jucator important din punct de vedere al relevantei regionale in industria chimica", arata comunicatul.
Planul de afaceri al acestei noi entitati este fundamentat pe relansarea chimiei romanesti, incluzand posibilitatea de crestere a productiei industriale la peste 1 miliard de euro anual, in sapte ani de la preluare, precum si crearea a peste 9.000 de locuri de munca, cat si diversificarea... mai mult
Joi, 06 Iulie 2017, ora 10:53
SC Chimcomplex SA Borzesti, membra a Grupului SCR, continua demersurile pentru achizitionarea Oltchim, anuntand in acest sens finalizarea auditarii combinatului din Ramnicu Valcea.
In cadrul acestui proces au fost angrenate echipe de specialisti din cadrul parteneriatului creat de Chimcomplex cu Tricon Energy SUA - cel mai mare trader international in domeniu, cu o cifra de afaceri de 6 miliarde dolari, E.ON Germania - divizia productie energie electrica, Raiffeisen Bank si fonduri de investitii.
In urma finalizarii auditului, conducerea Chimcomplex a anuntat ca se pregateste sa depuna o oferta pentru preluarea activelor functionale ale Oltchim.
In acest sens, Presedintele Consiliului de Administratie al SC Chimcomplex SA Borzesti, Virgiliu Bancila, a convocat in 14.03.2016 Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA), in vederea aprobarii participarii societatii la procesul de achizitionare a activelor Oltchim.
Chimcomplex impreuna cu Oltchim vor infiinta Compania Nationala de Chimie, companie ce va repozitiona Romania pe harta industriei chimice din Europa, avand in vedere forta comerciala pe care o vor avea impreuna cele doua combinate.
"Cred ca Romania merita sa aiba o companie puternica in Europa, macar in planul industriei chimice. Noi romanii avem scoli de chimie, universitati de renume si cercetatori dedicati; apoi tara are resurse minerale care, decat sa urmeze calea exportului, mai bine sa fie procesate prin chimizare in tara. Astfel, se... mai mult
Luni, 14 Martie 2016, ora 14:37
Conducerea Oltchim va analiza in cursul acestei saptamani mai multe variante de finantare pentru procesul de productie, a anuntat Corneliu Cernev, presedintele Sindicatului Victoria din combinatul valcean.
"Sunt in lucru trei variante de finantare. Una dintre acestea va fi avizata vineri in sedinta AGA. Prima dintre variante ar fi obtinerea a 15 milioane de euro prin vanzarea sectiei Ramplast la care sa se adauge creditele de la Piraeus si Transilvania Bank.
A doua varianta este oferta rusilor de la Oil Trade Gas care au declarat ca ar fi dispusi sa ofere 50 de milioane de euro. Compania rusa este de altfel si interesata de preluarea combinatului, spunand ca in varianta in care ar reusi achizitionarea combinatului sa se scada din pret suma data pentru finantarea productiei. O a treia varianta analizata este si oferta celor de la Daewoo care vor sa finanteze materia prima", a afirmat Corneliu Cernev pentru Agerpres.
El sustine ca pana la aceasta data doua companii au depus oferte neangajante - rusii de la Oil Trade Gas si cei de la Fortissimo Capital impreuna cu PCC.
"Tot saptamana asta vor veni la combinat si reprezentantii unui consortiu al domnului Stefan Vuza (om de afaceri roman - n.r.). Iar surpriza cea mai mare, spun eu, este faptul ca o mare companie din Dubai s-a aratat interesata de Oltchim", a declarat liderul de sindicat.
Potrivit lui Corneliu Cernev, pana la sfarsitul lunii ar urma sa fie constituita compania Oltchim II, o companie noua... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2013, ora 09:50
Societatile de Investitii Financiare vor sa formeze un consortiu care sa se implice in rezolvarea situatiei Oltchim, intentia fiind aceea de a investi intr-un proiect de integrare a combinatelor Oltchim Ramnicu Valcea si Chimcomplex Borzesti.
Aceasta intentie a fost anuntata, joi, in cadrul unei discutii pe tema redresarii si atragerii de investitii la combinatul chimic de la Oltchim, pe care ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a purtat-o cu George Mucibabici, presedinte al Deloitte, Stefan Vuza, presedintele SCR Grup, si Costel Ceocea, presedintele SIF Moldova, informeaza Ministerul Economiei.
La discutie au participat si Hein van Dam, partener Deloitte, Virgiliu Bancila, presedintele executiv SCR Grup, si Paul Miclaus, consilier personal al ministrului Vosganian.
"In acest context, presedintele SIF Moldova a anuntat iminenta formarii unui consortiu al SIF-urilor, care doreste sa se implice in rezolvarea situatiei Oltchim, considerat un proiect de interes national. In opinia partenerilor de dialog, acest consortiu este interesat de functionarea combinatului dupa privatizare si, de aceea, intentia lor este aceea de a investi intr-un proiect de integrare a combinatelor Oltchim Ramnicu Valcea si Chimcomplex Borzesti, care are ca puncte forte pozitia geografica avantajoasa, piete internationale de desfacere, care pot absorbi 70% din productia Oltchim si Chimcomplex, instalatii modernizate, in marea lor majoritate, competitive din punct de vedere al costurilor",... mai mult
Joi, 05 Septembrie 2013, ora 16:15
Planul de reorganizare pentru Oltchim SA din Ramnicu Valcea, societate aflata in insolventa, ar putea fi finalizat pana in octombrie, a declarat sambata Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al Oltchim.
"Probabil ca vom fi gata in octombrie cu un plan de reorganizare care sa fie confirmat de judecatorul sindic", a afirrmat Piperea la postul de televiziune Antena 3.
Acesta a aratat ca, in momentul de fata, exista "cel putin trei investitori care au facut oferte cu cifre, cu numere", iar pe langa aceste oferte concrete "mai sunt cel putin sapte care sunt in stadiul de scrisoare de intentie".
Dupa ce vor fi selectate trei sau patru oferte din cele zece prezentate, urmeaza o procedura de "due diligence" "pe care fiecare trebuie sa si-o efectueze" si faza de negociere efectiva.
"Intre timp, noi vom fi constituit SPV-ul (Oltchim 2 - n.r.), vom fi pregatit planul de reorganizare si discutiile cu creditorii", a adaugat administratorul judiciar al Oltchim, precizand ca acesta este procesul pe care-l anticipeaza ca va fi derulat pana in octombrie.
Potrivit Ministerului Economiei, din structura actuala a Oltchim SA se va desprinde o structura functionala din punct de vedere tehnic si productiv - Oltchim SPV, societate cu personalitate juridica distincta de Oltchim SA.
Oltchim SPV va fi o societate avand ca asociat unic Oltchim SPV - societate in insolventa, cu aport integral constituit de aceasta din urma, sub forma de aport in natura si numerar. In schimbul... mai mult
Sambata, 15 Iunie 2013, ora 17:00
Fondul Monetar International (FMI) are o viziune pesimista in ceea ce priveste Oltchim, a declarata sambata, la Ministerul Finantelor Publice, Varujan Vosganian, Ministrul Economiei.
"Probabil ca Fondul Monetar si Comisia Europeana au in vedere si experientele anterioare. Din pacate, anterioara privatizare nu a fost doar o auditie a unor melodii puse pe computer, ci a costat Oltchim acumularea unei datorii suplimentare de aproape 100 de milioane de euro din momentul esuarii privatizarii si pana acum.
Ar fi o solutie mai usoara de a lichida bucata cu bucata Oltchim. Eu am explicat faptul ca Oltchim este una dintre cele mai importante unitati din Europa Centrala si de Est in acest domeniu, ca exista o piata buna. Dupa ce am avut vineri o discutie cu bancile si cu cei care au redactat raportul comandat de banci concluzia a fost ca din punct de vedere tehnologic, chiar daca nu este adaptat la zi Oltchim este, inca, intr-o anumita masura competitiv si poate sa isi vanda produsele pe piata.
Asadar cautam o solutie. Fireste ca ea ar trebui insotita si de o atitudine deschisa a Comisiei Europene in ceea ce priveste ajutorul de stat. Una este sa negociezi un combinat care functioneaza si alta un combinat cu portile inchise", a explicat Vosganian.
Potrivit acestuia, discutiile pe care le-a avut in cadrul consultarilor cu Fondul Monetar International au avut in vedere faptul ca exista noi companii care s-au infiintat, cum ar fi Complexul Energetic Hunedoara, Complexul... mai mult
Duminica, 27 Ianuarie 2013, ora 11:15
Combinatul Oltchim ar putea functiona de la sfarsitul acestei saptamani la o capacitate de productie de 30%, a declarat miercuri liderul protestatarilor, Corneliu Cernev.
"Protestele am putea spune ca sunt suspendate incepand de astazi dupa ce conducerea ne-a informat ca in decursul zilei si maine, joi, vor fi achitate salariile pe luna septembrie iar pana la sfarsitul lunii cele aferente lunii octombrie. La acestea se adauga si drepturile cu privire la concediul de odihna si de mentionat ca s-au virat in conturile CAR-ului suma de 6 miliarde lei vechi pentru nevoile oamenilor. In aceste conditii ne-am oprit din protest, mai putin cei sase grevisti ai foamei care au declarat ca vor renunta la aceasta forma de protest numai dupa o discutie cu Victor Ponta", a precizat Cernev.
Totodata, liderul protestarilor a precizat ca in cursul zilei de miercuri va fi repornita Sectia de Propenoxid urmand ca pana vineri sa mai fie repornite alte doua sectii ale combinatului, Polieteri si Sinteze organice.
"Astfel, daca aceste lucruri se vor realiza, combinatul Oltchim ar functiona incepand de vineri la o capacitate de productie de 30%", a subliniat Cernev.
Salariatii de la Oltchim au protestat timp de trei zile in curtea societatii nemultumiti de neplata salariilor pe luna septembrie si de nereluarea procesului de productie la combinat.
Combinatul chimic de la Valcea a fost oprit la sfarsitul lunii august din cauza datoriilor de peste 500 milioane euro. In luna septembrie... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 16:07
Remus Vulpescu, consilier al ministrului Economiei, a anuntat ca finantarea productiei Oltchim ar putea fi facuta cu ajutorul Societatii Romane de Comert si Industrie, o companie nou infiintata de statul roman.
"Societatea Romana de Comert si Industrie este o companie nou infiintata de statul roman. In masura in care vom putea sa obtinem o finantare a productiei la Oltchim, aceasta companie va putea sa apeleze, ea insasi, ca mecanism de finantare,pentru ca Oltchim, cu problemele economice si indicatorii financiari pe care ii are, nu este bancabil, si sa faciliteze transmiterea catre piete a produselor. De asemenea, ar putea sa se implice in mecanisme de procesare si in felul acesta sa intermedieze o relatie comerciala sanatoasa si rentabila si intre Oltchim si intre furnizorii de materii prime", a spus Vulpescu, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, nu se discuta, in aceasta varianta, de o creditare a combinatului prin aceasta noua companie, ci doar de asigurarea capitalului de lucru pentru efectuarea unor intermedieri in comertul cu produse industriale.
"Pentru ca acest moment sa poata avea loc este necesar, in primul rand, sa se asigure si partea financiara a aprovizionarii cu materie prima si este necesar sa existe certitudinea ca productia Oltchim poate fi desfacuta pe piete autohtone sau externe in conditii de rentabilitate", a explicat consilierul ministrului Economiei. mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 15:48