PCC ar putea participa la privatizarea Oltchim alaturi de Stefan Vuza, dar nu au stabilit o intelegere

Marti, 23 Aprilie 2013, ora 12:51
1935 citiri
PCC ar putea participa la privatizarea Oltchim alaturi de Stefan Vuza, dar nu au stabilit o intelegere

PCC ia in calcul varianta participarii la privatizarea societatii Oltchim Ramnicu Valcea alaturi de omul de afaceri Stefan Vuza, actionarul majoritar al Chimcomplex, a declarat reprezentantul PCC SE in Romania, Wojciech Zaremba, marti, la o conferinta de presa.

PCC SE este in acest moment principalul actionar privat din cadrul Oltchim si detine o participatie de 32,34% din capitalul social al companiei.

"Pe parcursul primei incercari de privatizare a Oltchim am anuntat ca sunt gata sa particip cu toti cei interesati. In cazul acesta si cu domnul Vuza. In situatia actuala sunt gata sa particip, sa vorbesc si sa negociez pentru orice poate ajuta Oltchim. Sunt deschis unei colaborari cu Vuza, dar nu avem nicio intelegere in acest sens. Este mai bine, desigur, sa participam impreuna. Nu conteaza, de fapt, ca vorbim de Vuza, TISE, SOCAR.

Daca cineva vrea sa salveze Oltchim este bine pentru noi. Vuza are experienta in activitatea pe segmentul soda si poate veni cu solutii rapid. Totodata, este roman, vorbim despre o companie romaneasca, ceea ce este foarte bine pentru mine. Au fost atatea probleme pentru ca nu sunt roman, incat prefer sa ma asociez cu un roman. Colaborarea nu a fost stabilita, dar luam in calcul aceasta varianta", a afirmat Zaremba.

Oltchim ar trebui reorganizat ca holding

PCC propune reorganizarea Oltchim intr-o companie de tip holding, infiintarea a 9 - 12 societati Special Purpose Vehicle, reducerea numarului de angajati cu 1.000 de salariati, in paralel cu privatizarea societatii, a mai adaugat Wojciech Zaremba in cadrul conferintei de presa.

"Propunem infiintarea a 9 - 12 societati SPV (Special Purpose Vehicle), ce vor fi detinute de Oltchim. Fiecare SPV va primi activele necesare si personalul adecvat, precum si o parte din datorii. Datoriile fata de stat, catre AVAS si companiile detinute de stat, vor ramane in compania de tip holding. Datoriile negarantate vor fi alocate companiei de Servicii Suport, fara furnizorii esentiali", a afirmat Wojciech Zaremba.

Proprietatile nealocate sau utilizate in comun vor fi transferate intr-un SPV separat si vor fi ulterior utilizate sau vandute, conform planului propus. Veniturile obtinute pot asigura o parte din capitalul de lucru necesar pentru functionarea SPV-urilor.

SPV-ul este o societate infiintata pentru a realiza un scop unic al unei societati cu probleme. Bunurile din patrimoniul si din fondul de rulment ale companiei cu probleme sunt transferate unei societati fondate special in acest scop - SPV.

Astfel, noua structura a companiei cuprinde holdingul Oltchim Ramnicu Valcea, cu SPV-urile de productie Soda (active in valoare de 67 milioane lei si 280 angajati), OXO (124 milioane lei, 280 angajati), Polioli (173 milioane lei, 400 angajati), Arpechim (372 milioane lei, 580 angajati), PVC si VCM (223 milioane lei, 60 angajati).

Structura propusa pentru serviciile suport presupune holdingul Oltchim si cuprinde cantina, policlinica, mentenanta, transporturile, constructii si real estate, organizare in SPV-uri si vandute.

"Planul permite o prima reducere a numarului de angajati cu 1.000 de oameni, iar personalul ramas sa fie alocat in mod adecvat catre fiecare SPV", a precizat reprezentantul PCC.

Oltchim: Pierderi curente de 406 milioane lei la sfarsitului lui 2012 si datorii de 793 milioane de euro

PCC propune implementarea planului in paralel cu procesul de privatizare, vanzarea SPV-urilor ce contin serviciile de suport, renegocierea si restructurarea datoriilor.

Intre 2013 si 2017, PCC a calculat ca bugetul de stat va inregistra pierderi de

minimum 512,3 milioane lei.

"In opinia noastra, nu este important cine prezinta solutia, cel mai important este care solutie poate fi implementata cel mai bine. Sunt multe informatii ca exista planuri, solutii, dar timpul trece si noi suntem in aceeasi situatie. Prezentarea noastra poate fi folosita de autoritatile romane si de administratorii judiciari", a afirmat Wojciech Zaremba.

Oltchim avea pierderi curente de 406 milioane lei, la finalul anului 2012. Compania inregistreaza datorii de aproape 793 milioane euro, conform Tabelului Preliminar al Creditorilor, a adaugat reprezentantul PCC.

"Dificultatile de finantare constau in faptul ca ajutorul de stat este imposibil, iar bancile refuza momentan orice finantare", a spus Zaremba.

PCC intentioneaza sa atraga voluntari care doresc sa contribuie la planul de reorganizare al compania valcene.

"Este ineficient sa vorbesti cu furnizorii pe rand, apoi cu bancile pe rand", a mentionat reprezentantul PCC.

PCC este un grup de companii cu filiale in 13 tari, condus de PCC SE, compania mama, cu sediul in Duisburg, Germania.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#privatizare Oltchim PCC, #reorganizare Oltchim holding, #disponibilizari Oltchim, #actionar privat Oltchim PCC , #stiri Oltchim