Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vosganian: E nevoie de disponibilizari la Oltchim pentru revigorarea combinatului

Vosganian: E nevoie de disponibilizari la Oltchim pentru revigorarea combinatului


Arpechim nu a mai functionat din 2008, indeplinind doar activitati de mentenanta, a afirmat miercuri ministrul Economiei, Varujan Vosganian, justificand necesitatea programului de disponibilizare initiat in cadrul combinatului Oltchim, care include si rafinaria de petrol.

"Arpechim, practic, nu a mai functionat din 2008, desi platforma Oltchim a investit 106 milioane de euro si personalul a indeplinit activitati doar de mentenanta, de mentinere in stare de conservare a instalatiilor. Prin programul de disponibilizare, pe care noi l-am autorizat si pentru care am oferit si resursele financiare bugetare, fiecare salariat disponibilizat va primi, functie de vechime, salariul mediu net pe economie pe perioade cuprinse intre 10 si 24 de luni, daca in aceasta perioada nu isi gaseste un alt loc de munca.

In acest context, s-a procedat si la o restructurare la Arpechim, in speranta ca daca programul de viabilizare pe care eu o sa vi-l prezint saptamana viitoare, pana la privatizare, si privatizarea merg asa cum speram, Arpechim sa reinceapa sa functioneze, sa se integreze intr-o formula de privatizare, care sa il utilizeze cu intreaga capacitate", a afirmat Vosganian, la inceputul sedintei de guvern.

El a amintit ca drepturile salariale au fost platite integral, la zi, desi platforma Oltchim a functionat doar in proportie de 33% de la 1 ianuarie 2012.

"Noi am asigurat plata integrala a salariilor. De aici inainte, dat fiind ca e vorba de o pregatire pentru privatizare si pentru faptul ca vom urca capacitatea de productie la circa 50-60%, am procedat la aceasta disponibilizare, pe care am convenit-o si cu conducerea combinatului si in care s-a inclus si Arpechim.

Am inteles ca deja acolo personalul a inteles ca e nevoie de acest pas pentru viabilizarea combinatului. Se asigura numarul de personal care sa permita conservarea si relansarea, in momentul in care finantarea va fi asigurata intr-o proportie mai mare", a adaugat Vosganian.

Ce spune Ponta

Premierul Ponta a reiterat ca din cei aproximativ 3.000 de angajati, 1.000 ar urma sa fie disponibilizati, apreciind ca "e o realitate pe care o stiam cu totii".

"Important e sa fie salvat Oltchim si Arpechim si eforturile pe care le facem, inclusiv bugetare, vreau sa le transmitem in fiecare zi. E o situatie dificila pentru acei oameni. (...) Trebuie sa aveti grija", a atentionat Ponta.

Varujan Vosganian a afirmat, la randul sau, ca va avea o intalnire cu administratia locala si cu sindicatele pe platforma Oltchim.

Cateva sute de angajati ai diviziei Petrochimice Bradu s-au adunat marti dimineata in fata pavilionului administrativ de pe platforma Arpechim, unde au initiat un protest.

Participantii la protestul spontan s-au aratat nemultumiti de decizia administratorului judiciar de a disponibiliza 350 dintre cei aproximativ 600 de angajati de la Pitesti. Ei s-au mai plans de intarzierea platii unor drepturi salariale restante.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1265 ori