Presedintele Romaniei face apel la Turcia pentru o mai mare implicare in regiunea Marii Negre

Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 11:59
1477 citiri
Presedintele Romaniei face apel la Turcia pentru o mai mare implicare in regiunea Marii Negre

Presedintele Romaniei Traian Basescu face apel la Ankara pentru o mai mare implicare in regiunea Marii Negre, argumentand ca este nevoie de o abordare pragmatica in privinta cooperarii in zone mai putin sensibile din aceasta regiune, scrie Hurriyet Daily News, miercuri, in editia online.

"Revitalizarea sinergiei Marii Negre... va construi niveluri crescute de incredere si siguranta intre tarile din regiunea Marii Negre. In acest sens, o mai mare implicare a Turciei, ca actor-cheie, in cooperarea din regiunea Marii Negre ar fi foarte mult salutata si apreciata", a declarat Basescu intr-un interviu prin email acordat cotidianului Hurriyet Daily News inaintea unei vizite oficiale de doua zile in Turcia, care incepe astazi.

Scopul vizitei, a precizat presedintele roman, este de a incuraja in continuare dialogul bilateral la nivel inalt dupa semnarea unui parteneriat strategic, precum si intalniri cu membri ai comunitatii de afaceri turce pentru a promova legaturile economice.

Intrebare: Care sunt oportunitatile de investitii reciproce pentru Turcia si Romania?

Raspuns: Sectoarele prioritare vizate de investitorii turci sunt privatizarea unor obiective strategice cum ar fi Oltchim, noi investitii in agricultura, in special agricultura ecologica, industria alimentara, energetica, inclusiv energia verde, piese auto, constructii, industria petrochimica, turismul si IT.

Un memorandum semnat recent de ministrii energiei din cele doua tari vizeaza consolidarea cooperarii bilaterale si stabilirea bazei pentru programe comune in sectorul energetic, inclusiv cercetarea si, in cele din urma, explorari in comun de gaze si petrol offshore in Marea Neagra, schimburi de energie reciproce, implicarea mai activa a Romaniei in implementarea programelor de energie in Turcia (depozite de gaze naturale, echipamente pentru centrale hidroelectrice, cabluri electrice submarine etc). In acelasi timp, avem in vedere investitii reciproce in tehnologii inovatoare si produse moderne competitive.

Intrebare: Cum ar putea guvernele facilita si mai mult afacerile?

Raspuns: Printre punctele forte ale pietei romanesti ar trebui sa mentionam pozitia ei geografica strategica, mediul social si cultural favorabil, forta de munca la costuri reduse calificata si multilingva, costuri de productie mult mai mici decat in majoritatea tarilor europene, impozitul pe venit si impozitul pe profit la un nivel scazut de 16 %, preturile mici pentru bunuri de consum si servicii, sume importante alocate investitiilor in infrastructura si fonduri de ajutor de stat si fonduri UE pentru proiecte de investitii.

Un cadru legal de reglementare este in curs de desfasurare pentru implementarea de "business angels" /investitori providentiali n.r/, ca o alternativa la bursa de valori la nivel micro, cu scopul de a atrage capital de la investitori catre firme mici, necotate la bursa.

Romania are o combinatie de resurse energetice ce ar putea sa-i permita sa devina un principal producator regional si furnizor de energie. Resursele potentiale ar putea fi marite prin punerea in functiune a unor noi zone de foraj petrolier offshore in campurile platoului continental al Marii Negre si la mare adancime.

Intrebare: Care este evaluarea dumneavoastra pentru mai multe oportunitati de cooperare in regiunea Marii Negre?

Raspuns: Sunt convins ca Turcia, partenerul nostru strategic, poate contribui substantial la atingerea potentialului de dezvoltare a regiunii. In regiunea Marii Negre, intelegem acum nevoia unei abordari pragmatice, cu accent pe cooperare in zonele mai putin sensibile, cum ar fi cercetarea sau protectia mediului, in timp ce se consolideaza formatele de cooperare existente.

Noi credem ca implicarea UE in regiune ar putea contribui la solutionarea conflictelor inghetate din jurul Marii Negre.

Intrebare: Ati urmarit recenta dezbatere politica din Turcia, mai ales dupa inculparile pentru coruptie la 17 decembrie? Cum sunt percepute din partea dumneavoastra turbulentele politice din Turcia si reactia guvernului la inculparile pentru coruptie, mai ales din punctul de vedere al unui stat membru al UE?

Raspuns: Noi incurajam Turcia sa depuna eforturile necesare cerute pentru reforme ale sistemului judiciar si consolidarea statului de drept in conformitate cu valorile si standardele europene. Ca unul dintre statele membre ale UE ce sprijina Turcia in procesul de aderare si de a deveni membru cu drepturi depline, Romania sustine o deschidere oportuna a capitolelor de negociere relevante in domeniul justitiei si statului de drept (capitolele 23 si 24). De asemenea, este important ca Turcia sa fie deschisa pentru un dialog constructiv cu toate institutiile europene relevante, in scopul de a merge mai departe cu un proces eficient de reforme si sa mentina ritmul procesului de aderare. Fiind constienti de complexitatea intregului proces de reforme, noi credem ca institutiile turce sunt competente sa-si asume aceasta provocare. Prin urmare, este foarte importanta in acest context intarirea in continuare a cooperarii cu institutiile UE si Consiliul Europei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romania turcia, #basescu turcia, #marea neagra , #Presedintele Romaniei