Pentru o perioada de 6 saptamani, pretul aurului a oscilat in jurul aceleiasi bariere de 1200,00 USD, care corespunde cu minimul din decembrie 2013.
Aceasta pozitie ar putea avea un rol important in urmatoarele saptamani iar daca pretul ar creste si ar ajunge la nivelul de 1220,00 USD, se va crea un model de grafic foarte larg (si prin urmare puternic) de tipul "head and shoulders".
Daca acest scenariu de crestere, bazat pe modelul de tip "head and shoulders", va fi efectiv realizat, atunci pretul aurului se va indrepta spre nivelul de 1512,00 USD, care nu a mai fost vazut in piata in decursul ultimilor 5 ani!
Evolutia pietei de cupru
Conform asteptarilor, cuprul a atins nivelul de rezistenta de 297,50 USD si a reusit sa il depaseasca. Ca rezultat, putem observa semnalul preliminar ca pretul cuprului va tinti spre bariera de 300,00 USD, ce va fi atinsa daca, in saptamana viitoare se va mentine nivelul de 272,70 USD.
Numai o scadere permanenta sub nivelul pretului de 270 USD in saptamana viitoare ar putea ameninta aceasta structura noua de crestere care s-ar putea dovedi a fi un impuls pentru a depasi urmatorul nivel de rezistenta locala, care se situeaza la nivelul de 329,50 USD.
Articol realizat de Marek Paciorkowski, Director Piete Financiare, Aforti Exchange / AFORTI Group mai mult
Marti, 25 Septembrie 2018, ora 11:37
Pretul unciei de aur a coborat miercuri la cea mai scazuta valoare din ultimii aproape sase ani, cererea de aur fiind afectata de aprecierea dolarului american si temerile investitorilor privind posibilitatea ca Rezerva Federala a SUA (Fed) sa majoreze rata dobanzii.
In jurul orei 03.53 GMT, uncia de aur era cotata la 1.068,6 dolari, dupa ce anterior a scazut la 1.064,95, cel mai redus nivel inregistrat din februarie 2010, transmite Reuters.
De asemenea, pretul unciei de argint a coborat pana la 15,19 dolari, cel mai scazut nivel din ultimele doua luni si jumatate.
Curs euro-leu: Leul pierde pe toate fronturile
Dolarul este aproape de cel mai ridicat nivel din ultimele sapte luni fata de un cos de valute, dupa ce euro s-a depreciat in urma asteptarilor privind noi masuri de ...citeste mai departe despre "Pretul aurului, la cel mai scazut nivel din ultimii aproape sase ani" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2015, ora 14:50
Leul s-a depreciat, marti, in fata principalelor valute.
Banca Nationala a afisat un curs de 4,4894 lei/euro, ceea ce inseamna o scadere de 0,21% pentru moneda nationala comparativ cu sedinta precedenta.
Leul a atins, astfel, un nou minim al ultimelor cinci luni in fata euro.
Leul a pierdut 0,07% fata de dolar, care a fost cotat, marti, la 3,9924 lei/unitate.
Moneda nationala s-a apreciat, insa, in comparatie cu francul elvetian, care a evoluat de la 4,2837 lei/unitate la 4,2832 lei/unitate.
Aurul s-a scumpit, marti, de la 151,1720 lei/gram la 151,5625 lei/gram. mai mult
Marti, 16 Iunie 2015, ora 13:06
Pretul aurului a inchis joi la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, de 1.193,6 dolari pe uncie, dupa ce Rezerva Federala a Statelor Unite a anuntat reducerea programului de achizitii de obligatiuni.
Cotatiile futures la aur au scazut joi cu 3,4% si au inchis la cel mai redus nivel din august 2010 , transmite Bloomberg.
Vineri, pretul aurului a revenit in urcare usoara pe piata spot, recuperand 0,6%, la 1.195,46 dolari pe uncie. Joi, aurul a inchis in scadere cu 2,5% pe piata spot.
Analistii Goldman Sachs considera ca declinul aurului nu a luat sfarsit, iar metalul pretios va inregistra cea mai abrupta scadere anuala din ultimii 32 de ani.
Banca americana estimeza ca aurul va cobori anul viitor la 1.050 dolari pe uncie.
Aurul traverseaza primul an de depreciere din 2000, investitorii pierzand din increderea in capacitatea metalului pretios de a-si conserva valoarea pe termen lung.
Rezerva Federala a SUA a anuntat miercuri seara ca va reduce incepand din luna ianuarie achizitiile de obligatiuni de la 85 miliarde de dolari la 75 miliarde de dolari pe luna, decizie care a propulsat bursele. La New York, principalii indici bursieri au inchis miercuri la maxime istorice.
Fondurile de investitii in aur au mers pe pierdere in 2013
Fondurile de investitii in aur au pierdut in acest an aproximativ 73 miliarde de dolari din valoare, iar companiile miniere au efectuat deprecieri de active de peste 26 miliarde de dolari.
Pretul aurului a crescut cu 70%... mai mult
Vineri, 20 Decembrie 2013, ora 14:00
Presedintele Fed a SUA, Ben Bernanke, considera ca nimeni nu intelege cu adevarat evolutia pretului aurului, care a provocat bancilor centrale din intreaga lume pierderi de 545 de miliarde de dolari in urma devalorizarii detinerilor, fata de un nivel record al cotatiilor atins in 2011.
"Nimeni nu intelege cu adevarat preturile aurului si nu am pretentia ca eu le-as intelege cu adevarat", a declarat Bernanke in timpul unei audieri din luna iulie in comitetul bancar al Senatului, transmite Bloomberg.
Bernanke este absolvent de studii economice al Harvard College si Massachusetts Institute of Technology si a condus Rezerva Federala in timpul crizei financiare, cea mai mare produsa dupa Marea Depresiune.
Bancile centrale, care detin 18% din cantitatea totala de aur existenta la nivel mondial, vor cumpara in acest an pana la 350 de tone, in valoare de circa 15 miliarde de dolari, potrivit estimarilor Consiliului Mondial al Aurului, cu sediul la Londra.
Rusia, cel mai mare cumparator de aur
In 2012, bancile centrale au cumparat 535 de tone de aur, cel mai mult dupa 1964.
Rusia este cel mai mare cumparator, rezervele sale urcand cu 20% de cand cotatia aurului a atins un nivel record de 1.921,15 dolari uncia, in septembrie 2011. De atunci, cotatia aurului a scazut cu 31%.
In timp ce bancile cumpara aur, investitorii si-au pierdut increderea in metalul pretios, ca rezerva de valoare.
In acest an, valoarea produselor financiare garantate prin aur a scazut cu... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 08:43
Proiectul Rosia Montana nu genereaza locuri de munca astfel incat sa se simta in economie, insa este viabil din punct de vedere al pretului aurului, sustine Presedintele Romaniei, Traian Basescu.
"Sunt un adept fara rezerve al relansarii acestei industrii, de extragere de metale pretioase. Daca m-as pronunta, 70 la suta dintre clasa politica ar fi impotriva", a declarat acesta.
El sustine ca fenomenul Rosia Montana a generat doua abordari, anume locurile de munca si utilizarea cianurii, ambele mincinoase, deoarece "marele adevar nu este acesta".
"Proiectul nu creeaza locuri de munca ca sa se simta in economie, nu e de neglijat ca va ajuta comunitatea locala insa, pe de alta parte, partea cu cianurile nu e adevarata, daca exista un reactiv care se ditruge usor, atunci el este cianura. Dincolo de nivelul de concentratie a cianurilor in lacul de colectare proiectat, substanta este distrusa de razele soarelui, de radiatiile ultraviolete, in cea mai mare parte", a punctat Traian Basescu.
"Mai exista o minciuna: ca ne pleaca aurul din tara. Nu pleaca niciun gram de aur. Daca este ceva ce ne dauneaza enorm e minciuna guvernamentala. Stiu in ce stadiu era negocierea in timpul guvernului Boc si Ungureanu. In planul de negociere erau alte conditii: 1. Ceea ce rezulta din procesarea minereului de la Rosia Montana, se proceseaza pana la final in Romania si 2. Dreptul prioritar de achizitie al BNR. Aceste elemente trebuiau continuate in negociere", puncteaza Traian Basescu.... mai mult
Duminica, 29 Septembrie 2013, ora 11:10
Pretul aurului a scazut joi la cel mai redus nivel din ultimii doi ani si jumatate, la o zi dupa ce presedintele Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, Ben Bernanke, a declarat ca institutia ar putea incepe in acest an restrangerea programului de suplimentare a lichiditatilor.
"Un trader mi-a spus in urma cu cateva minute ca este o baie de sange, fiind rupte majoritatea barierelor tehnice, astfel ca putem atinge astazi un pret al aurului de 1.280 dolari uncia, apoi de 1.265 dolari uncia", a declarat Austin Kiddle, director la compania Sharps Pixley, transmite MarketWatch.
Contractele pentru aurul cu livrare in luna august sunt in declin cu 5,57%, respectiv cu 81,7 dolari, la 1.1292,4 dolari uncia, la bursa din New York.
Pe parcursul sedintei, aurul a fost cotat la 1.285 dolari uncia, nivel atins ultima oara in septembrie 2010, potrivit datelor FactSet.
Preturile contractelor futures pentru aur au inceput sa scada dupa ce seful Fed, Ben Bernanke, a spus miercuri ca achizitiile de obligatiuni guvernamentale ale institutiei ar putea fi restranse in acest an, daca activitatile economice se vor imbunatati in conformitate cu asteptarile.
In prezent, Fed cumpara lunar obligatiuni in valoare de 85 de miliarde de dolari, pentru incurajarea cresterii economice. mai mult
Vineri, 21 Iunie 2013, ora 09:45
Scaderea pretului aurului, care a atins marti minimul ultimilor doi ani, a redus cu 560 miliarde de dolari, la 1.400 miliarde de dolari, valoarea rezervelor detinute de bancile centrale si de Fondul Monetar International (FMI).
Bancile centrale detin 31.694,8 tone metrice de aur, reprezentand 19% din detinerile totale la nivel global, potrivit datelor World Gold Council, transmite Bloomberg.
Aurul s-a apreciat timp de 12 ani consecutivi pana in luna septembrie a anului 2011, cand a atins pretul record de 1.923,7 dolari pe uncie (aproximativ 61,8 dolari pe gram). Ulterior, cotatia metalului pretios a intrat pe o panta predominant descendenta si se plaseaza acum la aproape 30% sub nivelul record din 2011.
La preturile record din vara lui 2011, rezervele bancilor centrale si ale FMI valorau aproape 2.000 miliarde de dolari.
SUA si Germania detin cele mai mari rezerve de aur, care reprezinta 70% din rezervele totale ale bancilor centrale din aceste tari. Rusia, aflata pe locul 7 in topul rezervelor, cu 976,9 tone, a cumparat masiv aur in ultimii ani.
Declinul aurului din ultimii doi ani a fost determinat de imbunatatirea perspectivelor economice mondiale, incetinirea inflatiei si cresterea profiturilor companiilor, care au stimulat interesul investitorilor pentru actiuni, in defavoarea activelor considerate investitii sigure, precum aurul.
Pretul aurului a revenit miercuri pe crestere
Scaderea pretului aurului s-a accentuat de la inceputul acestui an, pe... mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 14:54
Cotatia unciei de aur a scazut luni cu peste 116 dolari (7,7%), continuand declinul puternic de la sfarsitul saptamanii trecute, cauzat de informatiile ca Cipru ar fi convenit in acordul cu zona euro sa vanda aur din rezervele bancii centrale pentru a obtine fondurile necesare restructurarii bancilor.
Piata metalelor a fost afectata puternic si de publicarea unor date sub asteptari privind economia Chinei, unul dintre cei mai mari importatori de materii prime, potrivit MarketWatch. Pretul cuprului a pierdut 2%, iar cotatia petrolului a scazut, de asemenea.
Contractele pentru aur cu livrare in iunie au recuperat o parte din pierderi si se tranzactionau in scadere cu 7,43%, la 1.389,9 dolari pe uncie, dupa ce au atins un declin maxim de 7,75% pe parcursul zilei, respectiv 160,4 dolari, la 1.385 dolari pe uncie. Saptamana trecuta aurul a pierdut 4,7%, cu o scadere de 4,1% vineri.
Traderii si analistii au invocat mai multe motive pentru declinul aurului din ultimele zile.
Increderea a fost afectata de mai multe taieri ale preturilor tinta pentru aur de catre mari grupuri bancare, precum si de retragerea unor investitori de pe produse financiare legate de aur.
"Orice trader care se astepta la o revenire a aurului luni a fost luat pe nepregatite, intrucat a coborat chair si sub minimul de 1.481 dolari pe uncie al zilei de vineri", a scris intr-o nota pentru investitori Stan Shamu, analist la firma IG Markets din Melbourne.
Declinul aurului are la baza in... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2013, ora 14:06