Raportul leu/euro, in atentia investitorilor futures

Luni, 02 Iulie 2007, ora 17:14
1057 citiri

Pe piata derivatelor, sedinta de debut din iulie s-a incheiat cu un volum de tranzactionare de nivel bun.

Au fost incheiate aproape 10.000 contracte futures si options din 1852 tranzactii iar valoarea rulajului s-a cifrat la 35,56 milioane de lei. Totodata, in sesiunea de ieri s-a consemnat debutul scadentei iunie 2008 si lansarea derivatelor pe aur si pe actiunile Turbomecanica.

Printre elementele de mentionat a fost cresterea consistenta a numarului de pozitii futures, mai ales pe scadenta septembrie, devenita cea mai apropiata. Cele aproape 4300 noi deschideri din care 93 % indreptate catre a treia scadenta din an, au dus totalul general la peste 38.000.

"Asa cum era si firesc, dupa finalul de scadenta, participantii in piata futures s-au reorientat catre orizontul investitional apropiat care a generat cea mai buna lichiditate dar si cele mai multe deschideri de pozitii. Aceasta va fi coordonata principala de evolutie pentru urmatoarea perioada" considera un broker sibian.

Sedinta a atras in mod special atentia prin intensitatea ridicata din piata derivatelor pe valute unde raportul leu/euro a fost tranzactionat cu precadere pentru scadenta septembrie. Pentru aceasta, cele 279 contracte au fost incheiate la preturi intre un minim de 3,18 lei si un maxim de 3,2 lei, ultimele tranzactii realizandu-se la 3,19 lei, pret care indica o depreciere de 2 bani a monedei unice.

Pentru decembrie euro a fost cotat la 3,2 lei, aflandu-se in stationare. "In contextul in care evolutia euro din piata la disponibil este in continuare una descendenta, oficialul BNR de 3,1112 lei pentru moneda europeana valabil marti (n.red. -azi) indicand cel mai inalt nivel al monedei nationale din ultimii cinci ani, tranzactionarea raportului leu-euro la bursa sibiana devine nu numai atractiva cat si utila, mai ales pentru strategiile de hedging valutar.

Tinand cont ca numarul pozitiilor deschise pe raportul leu/euro scadent in septembrie a crescut cu circa 34 %, putem spune ca strategiile au vizat acoperirea riscului pe o perioada de trei luni", a apreciat brokerul citat. De altfel, in ultima perioada cursul leu - euro au fost atent monitorizat de investitorii futures care au actionat in functie de acesta in piata la termen.

Tot piata derivatelor pe actiuni a continuat sa fie insa teritoriul favorit al investitorilor care nu au scapat din ochi produsele DESIF 2 si DESIF 5. Derivatele SIF 2 au devenit primul lider al lunii cu 5044 contracte. Pentru septembrie ele au fost cotate la 3,762 lei/actiune, in crestere cu 8,2 bani.

Pe pozitia secunda s-au clasat DESIF 5 cu peste 4000 contracte. Pentru septembrie DESIF 5 au evoluat intr-un culoar de 14,4 bani, iar valoarea de la inchidere a fost de 4,3701 lei/actiune, in urcare cu 6,04 bani. DESIF 2 decembrie au fost cotate la 3,8549 lei/actiune, apreciindu-se cu 6,49 bani iar DESIF 5 decembrie la 4,45 lei/actiune, in crestere cu 6,9 bani.

Pe locul trei in topul de lichiditate s-au plasat DEBRK, derivate care reconfirma evolutia buna. DEBRK septembrie au beneficiat de o apreciere spectaculoasa de 26 bani (7,89 %) care a dus pretul de cotare la 3,555 lei/actiune, randamentul long corespunzator unei astfel de ascensiuni depasind 78 %.

Bloombiz