GM Ecco: Majoritatea timpului il petreci in pat sau in pantofi, merita sa investesti in asta

Sambata, 26 Octombrie 2013, ora 00:00
3647 citiri
GM Ecco: Majoritatea timpului il petreci in pat sau in pantofi, merita sa investesti in asta

Victor Tighinean este un medic care si-a inceput prima afacere distribuind "saboti sanitari". De aici la incaltamintea din piele a mai fost un pas, si odata intrat in acest business, a atras atentia ECCO Shoes, care l-a ales pentru a conduce operatiunile companiei in Romania.

"Majoritatea timpului il petreci in pat sau in pantofi - merita sa investesti in amandoua" este filosofia omului de afaceri, care recunoaste ca si el investeste in incaltaminte de calitate, mai ales ca este pasionat de drumetii. Ultima drumetie serioasa s-a desfasurat pe o distanta de 700 de kilometri, mers pe jos, in Pelerinajul 'Camino de Santiago' "pe parcursul caruia incaltamintea ECCO mi-a fost un adevarat prieten", spune directorul general al companiei.

O alta pasiune a sa este, in mod evident, achizitia de pantofi, o tentatie careia ii este greu sa reziste "cu atatea modele deosebite in jur".

Despre afacerile directorului general ECCO Romania, planuri de business si istoria intrarii acestui brand in Romania vorbeste Victor Tighinean, intr-un interviu acordat Business24.

Ecco Shoes International era, in 2012, in top 3 al celor mai mari producatori de incaltaminte din lume. Ce pozitie ocupa acum? Cum merg vanzarile in Romania, in 2013?

'Not the biggest, but the best' desi acesta este sloganul firmei, astazi ECCO este al doilea cel mai mare producator de incaltaminte din lume! Astazi ECCO ocupa locul doi in lume printre poducatorii de incaltaminte!

Spuneti-ne mai multe despre inceputurile dumneavoastra in lumea afacerilor

Pe timpurile cand eram medic, o pereche de saboti sanitari de calitate din piele costau cat jumatate de salariu. Am gasit unul dintre producatorii care comercializau produsele in Romania prin cativa intermediari, astfel am reusit sa aduc acesti saboti medicinali la jumatate de pret.

Acelasi producator mai avea si alta incaltaminte din piele de o calitate foarte buna, si mi-a propus sa-i reprezint pe piata din Romania.

Am inceput distributia de incaltaminte in Romania. In scurt timp au mai aparut si alte marci. La sfarsit de sezon ramaneau multe perechi nevandute si asa am decis sa deschidem si primul magazin de stocuri in Cluj, care in timp s-a transformat intr-un magazin de incaltaminte. Apoi a aparut al doilea, al treilea... al cincilea magazin.

'Majoritatea timpului il petreci in pat sau in pantofi - merita sa investesti in amandoua!'- acesta era si inca mai este sloganul nostru; am incercat sa oferim numai incaltaminte confortabila din piele de cea mai buna calitate.

Fiind implicat in acest business, stiam ca cel mai potrivit brand din lume, care corespunde tuturor acestor cerinte este ECCO, dar nici macar nu am indraznit sa-i contactez din motive financiare; era un produs foarte scump si care trebuia vandut in magazine monobrand, care necesitau o investitie de minimum 100.000 de dolari.

Cum v-ati facut remarcat de cei de la Ecco Danemarca?

Intamplarea a facut ca in acea perioada ECCO - in strategia de extindere globala, cautau distribuitori pentru zona noastra. Astfel intr-o zi m-a contactat cineva de la Sectia Comerciala a Ambasadei Danemarcei, care a facut un studiu in Romania si m-a intrebat daca cunosc brandul ECCO pentru ca cineva de la ei ar dori sa stabilim o intalnire.

Pentru cateva secunde am ramas socat, nu-mi venea sa cred ca cei la care nu indrazneam sa visez - vroiau sa se intalneasca cu mine. Dupa cateva intalniri in Bucuresti, Copenhaga si Tonder, in 2004 s-a nascut ceea ce astazi se numeste ECCO Romania.

Ati renuntat, practic, la o afacere proprie pentru Ecco?

Desigur, era cu totul altceva, alta lume, alt nivel, alta cultura corporatista si in cativa ani am renuntat la magazinele Michelle pentru a dezvolta brandul ECCO in Romania.

Cat a investit Ecco in Romania de la intrarea sa pe piata si pana acum?

Investitia intr-un magazin ECCO este in jur de 100.000 de euro - iar acum suntem in pragul deschiderii celui de-al 16 magazin ECCO in Romania.

Ce alte planuri de investitii si devoltare a afacerii aveti?

Dorim sa oferim cea mai confortabila incaltaminte din lume in cele mai confortabile conditii, si pe langa deschiderea a cel putin doua magazine pe an, pregatim si un proces amplu de refitting al tuturor magazinelor la noul concept Unity, astfel in urmatorii ani preconizam investitii de minim 400.000 de euro pe an.

Spuneati, in 2010, ca Romania este o tara atipica din cauza preturilor mari pentru chirii in centre comerciale. Mai este valabila aceasta afirmatie? Din ce alte puncte de vedere considerati ca ar mai fi Romania o tara atipica?

Eu cred ca Romania a fost in criza in anii 2006-2008, cand toate pareau foarte roz, dar de fapt era doar un balon de sapun. Datorita crizei, lucrurile s-au reasezat si au devenit mult mai normale, iar chiriile, desi sunt mari comparativ cu puterea de cumparare, totusi sunt mult mai apropiate de cele din regiune.

Suntem o tara bogata, dar cu oameni saraci... Avem de toate din punct de vedere geografic, suntem plasati la confluenta dintre est si vest, detinem in pamant minereuri pretioase, aur, argint, dar suntem saraci.

Ati regretat, in vreun moment, ca ati renuntat la medicina?

Desigur prima dragoste nu se uita! Inca mai sper ca intr-o zi o sa reusesc sa combin experienta in afaceri cu pregatirea mea in medicina.

Revenind la pantofi, investiti si dumneavoastra personal in incaltaminte Ecco? Aveti vreun model preferat?

Trebuie sa recunosc ca nu am mai purtat alta marca de incaltaminte de cand am cunoscut ECCO. Se pare ca si eu sunt unul dintre clientii foarte fideli ai marcii si sunt sigur ca, daca drumurile noastre se vor desparti vreodata - voi ramane intotdeauna un fan al acestui brand. Iar din produsele favorite as remarca gama Biarritz pantofi si ghete din gama smart-casual pe care le poti purta aproape in orice ocazie si te simti fantastic!

Pantofii fac parte, de cele mai multe, dintr-o pasiune a doamnelor. Sunt ei si pentru dumneavoastra o pasiune? Ce (alte) pasiuni aveti?

Poate mai atipic pentru un barbat, dar atractia pentru incaltaminte o am de mult timp, iar acum avand atatea modele deosebite imi este foarte greu sa rezist.

O alta pasiunea a mea sunt drumetiile, mai ales dupa ce am mers pe jos 700 de kilometri in Pelerinajul 'Camino de Santiago' pe parcursul caruia incaltamintea ECCO mi-a fost un adevarat prieten.

Daca ar fi sa va acordati o nota la capitolul "work/life balance" care ar fi aceasta? De ce?

Din pacate munca imi ocupa o prea mare parte din viata, caut permanent balanta perfecta. Totusi imi place ceea ce fac, este ca un hobby pentru mine si fac ceea ce fac cu pasiune!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#afaceri ECCO Romania, #pantofi ECCO, #Victor Tighinean ECCO Romania , #Manageri