Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Erste: Pretul petrolului, la un nou record - 123 dolari/baril in 2012

Erste: Pretul petrolului, la un nou record - 123 dolari/baril in 2012


Pretul petrolului va atinge un nivel record de 123 dolari/baril in 2012, din cauza lichiditatii crescute de pe pietele financiare, a dobanzilor reduse, dar si a politicilor monetare pentru majorarea ofertei monetare adoptate de principalele banci centrale ale lumii, spun analistii Erste Bank.

Pretul mediu pentru titeiul Brent a crescut la un nou nivel record, de 111 USD pe baril in 2011.

Chiar si ajustat in functie de inflatie, acest pret a depasit nivelul din 2008 si a fost mai mare decat cel din timpul celui de-al doilea soc petrolier din 1979/1980. Factorii care au sustinut majorarea pretului petrolului au fost oferta si tensiunile care s-au raspandit anul trecut din Maroc pana in Iran, se arata intr-un comunicat remis Business24.

Intreaga regiune produce aproape 30 milioane de barili pe zi(mb/zi) si exporta peste 21 mb/zi. De asemenea, politica monetara tot mai expansionista implementata de Sistemul Federal de Rezerve al SUA (FED), Banca Centrala Europeana, Banca Angliei si Banca Chinei a avut un efect stimulativ.

Faptul ca FED este pregatit acum sa continue politica de dobanda zero pana la sfarsitul anului 2014 ar trebui sa influenteze pozitiv intregul sector al materiilor prime, in special petrolul si aurul.

Astfel, s-au stabilit bazele pentru atingerea de noi recorduri.

"Preconizam un pret mediu de 123 USD pe barilul de titei Brent in 2012", a declarat Ronald Stoeferle, analist materii prime in cadrul Erste Group. In Europa, pretul mai ridicat al petrolului ar putea afecta in curand economia. In euro, pretul titeiului Brent a atins deja noi niveluri record.

Mai mult, se pare ca OPEC controleaza in prezent pretul mai strict ca oricand. In contextul actual, preturi de 90-110 USD nu ar trebui sa creeze inca nicio forma de distrugere a cererii.

De ce va creste pretul petrolului

S-ar parea ca pretul petrolului testeaza nivelul exact al pragului critic, pentru ca apoi sa se majoreze inca putin la fiecare incercare. Totusi, solutia in cazul preturilor mari consta tot in preturi mari, ceea ce inseamna ca atat cererea din tarile OCDE cat si oferta se ajusteaza, mai spun analistii.

Cresterea ofertei monetare si atingerea punctului maxim pentru extractia petrolului prin metode conventionale sunt factori determinanti pentru cresterea pretului petrolului. Daca pretul mediu al petrolului ajustat in functie de inflatie din era Acordului Bretton Woods 1 de dupa al Doilea Razboi Mondial era de 6,1 USD pe baril, acesta a crescut puternic dupa abandonarea etalonului aur.

De la ultima stabilire a convertibilitatii dolarului american in aur, un baril de petrol a costat in medie 20,6 USD, ajustat in functie de inflatie. Daca pretul petrolului masurat in aur a ramas stabil, raportul USD - petrol a pierdut rapid peste 98% din puterea sa de cumparare.

Ronald Stoeferle a identificat un alt factor determinant al pretului in scenariul de atingere al unui punct maxim al petrolului: "Dupa parerea mea, nivelul maxim al extractiei globale de petrol conventional a fost deja depasit.

Desi presupun ca metodele de extractie neconventionale ar putea compensa aceasta situatie intr-o mare masura, sursele usor de exploatat au fost epuizate deja in mare masura", explica Ronald Stoeferle.

In raportul Energy Outlook 2010, se arata ca productia conventionala de petrol a atins punctul maxim in 2006.

Un factor important este si "pragul de rentabilitate al pretului petrolului" mult mai ridicat. Intre timp, Arabia Saudita are nevoie de un pret al petrolului de 80 USD pentru a ajunge la un buget echilibrat, iar in Rusia nivelul va fi de 126 USD anul acesta. Prin urmare, un procent mare de exportatori au nevoie de un pret al petrolului de cel putin 80 - 90 USD. "Vulnerabilitatea fiscala" este mare.

Mai mult, capacitatile de rezerve ale OPEC au atins un nivel critic. Dat fiind ca Arabia Saudita nu a produs niciodata in mod durabil mai mult de 10 mb/zi, este posibil sa aflam daca capacitatile de rezerve exista cu adevarat numai in cazul aparitiei unei situatii de urgenta.

In mod evident, cererea este dominata de Asia. 70% din consumul suplimentar de petrol revine Chinei si Indiei. "Schimbarea actuala a paradigmei este ilustrata de exemplu de faptul ca anul trecut China a depasit SUA, devenind cel mai mare consumator de energie din lume", a declarat Ronald Stoeferle.

Orientul Mijlociu ar putea duce la o crestere chiar mai mare a pretului petrolului
Raspandirea tensiunilor politice in Libia in 2011 si razboiul civil rezultat au indicat clar riscurile intreruperii productiei in tarile instabile politic.

Desi tara contribuie cu doar aproximativ 2% la productia globala prin productia de titei de aproape 1,65 mb/zi, pretul titeiului Brent a crescut din februarie pana in aprilie 2011 cu aproximativ 25%.

In prezent, criza latenta din Iran devine din ce in ce mai tensionata si pare a fi pe cale sa explodeze. Ultimele manevre, amenintari, sanctiuni si embargouri, precum si razboiul actualul din umbra au aprins si mai mult sentimentul existent.

"Chiar si un blocaj de scurta durata al Stramtorii Hormuz ar avea efecte dramatice. Pretul petrolului ar creste cu siguranta la noi niveluri record, deoarece 20% din productia totala de petrol este transportata pe aceasta cale maritima foarte ingusta", a mai explicat Ronald Stoeferle.

Petrolul de sist demonstreaza putere de inovatie in sector; productia devine profitabila incepand de la 60 USD/ baril. Inversarea tendintei productiei de petrol din SUA ilustreaza clar puterea de inovatie a industriei.

Productia de petrol, in scadere incepand cu 1970, a crescut puternic din nou de la punctul minim din 2008. Motivul: productia de petrol din sisturi cu petrol. Conform celor mai mari producatori, extractia petrolului de sist devine profitabila de la 60 USD/baril. La nivelul actual de aproximativ 100 USD pe baril (WTI), cresterea rapida a noilor surse de petrol este de inteles.

"Convingerea conform careia combustibilii fosili pot fi rapid inlocuiti de surse de energie alternativa pare o iluzie avand in vedere volumele de investitii actuale si declaratiile politice de intentie. Prin urmare, aceste metode de extractie bazate pe cele mai recente standarde ecologice au o sansa reala pe viitor", conchide Ronald Stoeferle.

Luni, pretul petrolului este de 105,7 dolari/baril.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2229 ori