Descopera Antalya, Riviera turceasca

Marti, 14 Iunie 2011, ora 17:55
4226 citiri
Descopera Antalya, Riviera turceasca

Antalya este una dintre destinatiile preferate de vacanta pentru romani. Anual, milioane de turisti isi programeaza un concediu aici, interesati de ofertele all inclusive tentante, de plajele acoperite de nisip fin si nu in ultimul rand, de obiectivele turistice fascinante.

Cei mai multi turisti ajung in Antalya, sedusi de pozele in care apar  plaje curate si ape cristaline, incadrate de hoteluri cochete. Realitatea nu este insa departe de adevar.

In statiunea turistica exista cateva zeci de hoteluri extrem de confortabile, cele mai multe de patru si cinci stele, care ofera, de obicei, servicii in regim all inclusive.

Hotelurile sunt amplasate foarte aproape de cele mai mari doua plaje: Lara si Konyaalti.

Pe litoralul din Lara se gasesc cele mai multe hoteluri de cinci stele, toate punand la dispozitia turistilor, incluse in pret, sezlonguri si umbrele.

Plaja Konyaalti, situata in partea de vest a Antalyei, are mai putine hoteluri decat plaja Lara, dar este mai aproape de centrul statiunii. Te vei putea bucura de mai multa liniste daca alegi o unitate de cazare din aceasta zona si vei ajunge mai repede la restaurantele, terasele si magazinele din centru.

Din centrul orasului, ca sa ajungi la Konyaalti, cea mai sigura si mai rapida metoda este sa iei tramvaiul, indiferent ce numar are. Toate ajung pe plaja din Konyaalti, dar trebuie sa te asiguri ca merge in directia buna, respectiv, spre vest, spre munti. Poti plati cash direct vatmanului, daca nu ai apucat sa iti cumperi bilet.

Antalya se afla pe malul Marii Mediterane, in partea vestica a golfului, si mai este cunoscuta si sub denumirea de "Capitala Rivierei Turcesti".

Unul dintre cele mai importante orase ale Turciei si pe prima pozitie in preferinele romanilor, cand vine vorba de planificarea unui concediu, Antalya este si capitala provinciei cu acelasi nume.

Din acest motiv, aici vei descoperi echilibrul perfect intre atractiile culturale demne de luat in calcul si  viata de noapte trepidanta, alimentata de numarul mare de cluburi si discoteci.

Printre obiectivele turistice care merita atentia ta se numara Kaleici, respectiv centrul Orasului Vechi, cu stradute inguste ce amintesc de perioada medievala, Turnul Rosu, care domina faleza si care iti ofera sansa unor privelisti cu adevarat spectaculoase si moscheea Tekeli Mehmet Pasa, construita in secolul al XVIII-lea.

Portul Vechi din Antalya, Pestera Kocain Magarasi si Poarta lui Hadrian sunt alte trei atractii cel putin la fel de frumoase.

Fa o vizita si la Parcul Minicity, unde exista machetele a 73 de monumente istorice importante din statul turc.

Daca te-ai plictisit cumva de baile de soare de pe malul litoralului Marii Egee, ai putea sa mergi la parcul acvatic Dedeman, cel mai mare din Orientul Mijlociu. Acesta isi ademeneste turistii cu multe instalatii spectaculoase si cu o serie de oferte greu de refuzat.

Nu ignora nici specialitatile culinare! Gastronomia din Turcia poate fi considerata, fara prea multe exagerari, un obiectiv turistic in sine.

Cand vine vorba de mancare, turcii au o regula simpla: fara resturi. Totul trebuie sa fie cat mai proaspat si asezonat cu condimente orientale.

In ceea ce priveste bucatele, ai de unde alege. Printre specialitatile culinare se numara prizolla, un fel pe baza de carne de miel, gatita pe gratar, sucuk, un carnat extrem de  picant, realizat dupa o reteta traditionala si kofte, adica un fel de chiftea, condimentata, din carne de miel.

Nu in ultimul rand, merita amintite preparatele marinate cu ulei de masline, servite la temperatura camerei, cu rosii sau ardei, numite zeytinagli.  Ar mai fi multe de mentionat, dar cel mai bine le descoperi singur, in meniul restaurantelor.

La desert poti comanda ceva racoros, pe baza de iaurt si fructe sau dulciurile clasice asociate cu Turcia.

Doar aici vei gusta cele mai dulci baclavale, insiropate cu miere si pline de nuci, fistic sau alune.

Turcii au inteles insa importanta diversitatii culinare si vei avea la dispozitie mai multe restaurante cu specific international, unde vei gasi pizza cu blat crocant, coapta in cuptor, paste ce fac concurenta celor preparate de bucatarii italieni si fripturi suculente, care fac cinste oricarui chef.

Daca te va tenta vreun produs alimentar oferit de vanzatorii ambulanti, trebuie sa stii ca In Turcia se obisnuieste ca marfa sa fie gustata inainte de a cumpara. Merita sa dai o raita prin pietele turcesti , de unde poti lua soiuri aromate de ceai, condimente exotice, masline sau fructe proaspete si uscate.

Desigur, articolele vestimentare precum si bijuteriile masive, din aur, cu multe pietre scumpe sunt alte produse pe care le vei gasi din plin pe tarabele din Turcia.

Printre putinele dezavantaje ale statiunii se numara aglomeratia, in conditiile in care in sezon numarul localnicilor, putin peste 714.000 de oameni, depaseste doua milioane.

De asemenea, rafineaza-ti abilitatile de negociator. Turicii adora sa se targuiasca si se vor simti insultati daca este pregatit sa platesti primul pret cerut. De obicei, adevaratul cost reprezinta jumatate din valoarea solicitata prima data.

Pentru un sejur in Antalya, de trei nopti, vei plati cel putin 75 de euro, la un hotel de trei stele, conform datelor publicate pe infoturism.ro. In cazul in care preferi un concediu mai lung, ai putea cumpara un pachet turistic valabil pentru sase nopti de cazare, tot la un hotel de trei stele, pentru minim 199 de euro.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#antalya, #turisti, #vacanta, #vacanta antalya, #sejur antalya , #Sejur