Cum poti sa profiti de pe urma prabusirii burselor

Vineri, 12 August 2011, ora 09:35
1251 citiri
Cum poti sa profiti de pe urma prabusirii burselor

Caderea spectaculoasa a burselor a insemnat pierderi grele pentru cine a investit, dar cine si-a pastrat banii si vrea sa-si incerce acum norocul are destule sanse sa se aleaga cu ceva profit. 

Experienta arata ca, dupa caderi bruste, bursele manifesta tendinte de revenire si reajustare.

Poate ca acuma este momentul

In Romania, acest moment are o conotatie aparte, favorabila, dupa ce caderea a fost una dintre cele mai mari la nivel european - daca nu chiar cea mai mare. Este o dovada ca fluctuatia bursiera din Romania are o componenta emotionala cu pondere mare, ceea ce justifica previziunea unor reveniri a cotatiilor in perioada ce urmeaza.

Previziunile sunt cu atat mai justificate, cu cat nici lichiditatea scazuta la nivelul bursei romanesti, nici ponderea ei in economia reala nu sunt in masura sa stapaneasca fluctuatiile, caderile si revenirile rapide.

In acest context, cu putin curaj, dar nici in totala necunostinta de cauza, o investitie in valorile mobiliare prabusite ar putea fi cat se poate de profitabila, chiar si pe termen scurt, iar pe termen mediu aproape sigura.

De altfel, experienta tuturor burselor de valori din lume arata ca unei caderi bruste ii urmeaza, mai totdeauna, o revenire lenta. Singura problema este ca flerul sa-ti spuna cand este momentul "de fund", adica al minimului la care s-a ajuns pentru ca nu cumva, dupa ce ai cumparat, sa constati ca scaderea continua si mai ai de asteptat pana la revenire.

Criteriul de apreciere porneste tot de la ritmul fluctuatiilor care, in momentul cand s-a ajuns la minim, ori stationeaza, ori incepe o usoara crestere "in forma de pieptene" - respectiv intr-o curba fluctuanta, dar cu trend ascendent.

Cateva reguli de aur

Asemenea moment este favorabil investitorului care vrea sa-si incerce norocul si este dispus sa riste ceva din disponibilul sau. Cateva reguli, totusi, trebuie avute in vedere:

1. Fondul in care vrei sa investesti trebuie sa prezinte suficienta lichiditate, pentru ca sa cumperi usor si, mai ales, sa poti vinde usor, atunci cand te-ai hotarat s-o faci.

2. O anumita precautie este necesara: cand te-ai hotarat sa cumperi, stabileste-i brokerului un pret cat cota zilei, plus 10% (de exemplu). In cazul cand cotatiile cresc incet dar constant, cumperi sau poti sa revii, stabilind un nou pret, crescut cu 10% fata de noua cota. In cazul cand cotatiile scad, nu pierzi nimic: brokerul nu va cumpara si mai astepti.

Citeste mai multe pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#prabusire bursa, #bursa valori, #cadere bursa , #Cotatii