Comerciantii ignora o mina de aur: Romanii care stau la tara consuma tot ca la oras!

Luni, 27 Noiembrie 2017, ora 14:42
6199 citiri
Comerciantii ignora o mina de aur: Romanii care stau la tara consuma tot ca la oras!
Foto: CC0 Creative Commons

Romania rurala, cu peste 10.000 de sate si noua milioane de locuitori, are un potential de dezvoltare insuficient explorat, 68% din populatia activa avand venituri decente din salarii, care ii acopera necesitatile lunare si ii permit si unele cheltuieli aditionale, conform unui studiu realizat de o companie de cercetare de piata.

In studiul "Rural Romania", se observa si o tendinta de convergenta intre valorile, stilul de viata si comportamentul de consum ale cumparatorilor din mediul rural si urban, in special la tineri.

Pusi in contexte similare, cumparatorii din urban si rural ar avea aceleasi comportamente de consum, prin urmare o dezvoltare a retailului rural este o reala oportunitate.

Exista putine informatii statistice despre consumatorii din mediul rural, atat pentru ca distanta creste costurile si durata unui astfel de studiu, cat si din cauza accentului pe care mediul de afaceri il pune pe mediul urban.

Rezultatele studiului Nielsen "Rural Romania" arata ca o proportie semnificativa - 23% - din totalul vanzarilor de retail FMCG vin din mediul rural. Aceste vanzari se realizeaza preponderent prin canale de comert traditional, magazinele din rural reprezentand numeric mai mult de jumatate (circa 60%) din totalul retailului din Romania. Sub 10% din magazinele din retele de tip modern sunt amplasate in rural.

Consumatorii au profile in general similare cu cei din urban. Din cele cinci tipologii identificate, trei ar reprezenta un potential real pentru comerciantii din Romania, deoarece au un tipar complex de nevoi, un comportament de cumparare si posibilitati financiare comparabile cu cele din urban.

Majoritatea repondentilor are ca principala sursa de venit salariul sau pensia, doar unul din cinci castigandu-si existenta si din activitati legate de agricultura. Peste 20% dintre ei au declarat ca nu au folosit niciun fel de instrumente bancare pentru ca fie nu le sunt necesare, fie nu le inteleg utilitatea.

In ce priveste obiceiurile de cumparare, acestea sunt influentate de accesul la diferitele canale de comert, ceea ce implicit determina si alegerea diferitelor categorii de produse sau branduri. De exemplu, peste 70% din repondentii care merg regulat la hipermarket au un automobil in gospodarie.

Comertul de tip traditional, disponibil majoritatii populatiei, este canalul vizitat cu frecventa cea mai mare, considerentele de convenienta punandu-si amprenta asupra alegerilor, asa cum se intampla si in mediul urban.

Printre categoriile cel mai frecvent cumparate se regasesc painea, tigarile si berea, dar si apa sau guma de mestecat. Cosul de cumparaturi este compus in proportie de 66% din produse alimentare.

Pretul si experienta anterioara cu produsul sunt principalii factori de decizie in alegerea brandurilor cumparate, iar tipurile preferate de promotii sunt discount-ul si gratuitatile.

Penetrarea marcilor private este destul de redusa (34%), in principal din cauza distantei fata de comertul modern, dar ele sunt apreciate pentru raportul bun calitate pret.

Cum 70% dintre repondenti au declarat ca le place sa mearga la cumparaturi, accesul la o gama mai variata de categorii si marci in comertul traditional, precum si extinderea comertului modern inspre cumparatorii din mediul rural este un scenariu care merita explorat.

Cercetarea a fost realizata in perioada septembrie-octombrie 2017, pe un esantion de 1.000 de locuitori din mediul rural din localitati de peste 100.000 locuitori, situate la minim 20 kilometri de un oras.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Comert zona rurala, #afaceri la sate , #Oportunitati afaceri