Rosia Montana. Investitorii castiga de doua ori: si din aur, si din bursa

Miercuri, 28 August 2013, ora 14:30
2862 citiri
Rosia Montana. Investitorii castiga de doua ori: si din aur, si din bursa
De la stanga la dreapta, Thomas Kaplan, John Paulson si Seth Klarman

Dupa mai multe semnale pozitive din partea autoritatilor romane in privinta proiectului minier de la Rosia Montana, brokerii se asteapta la cresteri spectaculoase ale actiunilor Gabriel Resources, compania canadiana care finanteaza proiectul.

Gabriel Resources este o companie canadiana infiintata cu scopul exploatarii zacamintelor de la Rosia Montana, cu rezerve totale estimate la 300 de tone de aur, respectiv 1.600 de tone de argint. In spatele companiei se afla investitori de talie mondiala, precum miliardarii Thomas Kaplan, John Paulson si Seth Klarman.

Prin intermediul sucursalei sale romanesti, Rosia Montana Gold Corporation, miliardarii au injectat circa 500 de milioane de dolari in ultimii 17 ani, in incercarea de a obtine acordul autoritatilor.

Compania detine 80.69% din proiect, a carui valoare indicativa este cuprinsa intre 865 milioane si 2,5 miliarde de dolari. Deoarece proiectul nu este inca operational, Gabriel Resources nu a raportat pana acum venituri, compania asteptand eliberarea unui certificat de mediu si aprobarea planului de urbanism pentru a putea demara lucrarile.

Recent, circumstantele au inceput sa se alinieze in favoarea companiei canadiene. La nivel macroeconomic, cotatiile aurului si ale argintului isi revin din minimele ultimilor trei ani, ceea ce favorizeaza sectorul producatorilor de metale pretioase. Dupa ce a pierdut peste jumatate din capitalizare fata de maximele din 2011, acesta poate beneficia de pe urma perceptiei revenirii inflatiei in economiile dezvoltate, dat fiind ca principalele banci centrale mentin dobanzile pe termen scurt aproape de zero intr-un context fundamental optimist pentru economiile aferente, arata o analiza Tradeville.

In mod particular, autoritatile romane au facut eforturi in ultimele luni pentru deblocarea proiectului, semnalizand cresterea sanselor pentru primirea aprobarilor. Rosia Montana a fost inclusa in planul national de investitii publicat de Guvern la inceputul lunii iulie, iar Guvernul a aprobat, in sedinta de marti, proiectul de lege privind exploatarea zacamantului aurifer de la Rosia Montana. Executivul va trimite documentul catre Parlament, care va hotari daca proiectul va fi legiferat.

Acestea se refera la cresterea participatiei statului in proiect la circa 25%, precum si a redeventelor de la 4% la 6%, in schimbul demararii exploatarii in noiembrie 2016.

Actiunile Gabriel Resources se tranzactioneaza momentan in apropierea unor minime multianuale, corectandu-se puternic in preajma crahului de pe aur din luna aprilie, insa consideram ca aceste cotatii nu integreaza conjunctura politica favorabila, respectiv semnele ca autoritatile se indreapta spre o aprobare a proiectului in urmatoarele luni. Acest lucru se datoreaza unui sentiment de piata pesimist, insa acesta poate lasa loc unei perceptii mult imbunatatite, existand asadar potential de crestere. In asteptarea introducerii proiectului de lege speciala privind Rosia Montana pe ordinea de zi in Parlament, titlurile GBU pot urca pe seama acestei schimbari de sentiment, iar un eventual vot pozitiv poate determina o evolutie exponentiala a acestora.

Actiunile Gabriel Resources, in crestere

Investitorii vor sesiza corectia negativa sustinuta inca de la inceputul anului 2011 pana intr-un minim local de 1.12 CAD/actiune. Evolutia din ultima perioada a insemnat o crestere din minimul mentionat anterior pana la aproximativ 1.70 CAD/actiune, observa analistii Tradeville. Din punct de vedere tehnic, foarte importanta consideram formarea pe graficul zilnic a lui triunghi simetric. Spargerea laturii superioare poate insemna o confirmare a trendului inceput in 1.12 CAD/actiune. De notat ar fi faptul ca avansul sustinut din ultima perioada a inceput o data cu cresterea volumului de actiuni tranzactionate, respectiv pe 21 iunie 2013.

Graficul saptamanal al actiunilor Gabriel Resources

Aceeasi tendinta ascendenta se pastreaza si pe graficul zilnic, unde notam depasirea mediei simple mobile de perioada 50 (nivel de pret 1.48 CAD/actiune). Totusi, ramane de vazut daca nivelul de 1.70 CAD/actiune este depasit si, mult mai important, daca pretul actiunii va trece peste media mobila de perioada 200 (nivel de pret 2.04 CAD/actiune).

Graficul zilnic al actiunilor Gabriel Resources

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#actiuni Gabriel Resources, #Gabriel Resources bursa, #analiza bursa Gabriel Resources , #Pret aur