Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Sunt riscuri mai reduse pe piata futures ? (2)

Sunt riscuri mai reduse pe piata futures ? (2)

Marii oameni de afaceri, precum si autoritatile tarilor puternice sunt foarte ingrijorate de perspectivele nefaste pe care le poate oferi o recesiune economica globala. In alta ordine de idei climatul economico-financiar extern nu este deloc incurajator.

In schimb, managerii autohtoni incearca sa gandeasca pozitiv bazandu-se pe sistemul nostru bancar mai putin afectat deocamdata de criza financiara, dar si aici sunt unele influente, cum ar fi majorarea exagerata a dobanzilor creditelor bancilor comerciale.


Aurul futures este un factor de echilibru in portofoliul investitorului

Am observat in Episodul 1 ca o investitie cu risc mai redus este in contractul futures pe aur.

Argumentele fundamentale care sprijina aceasta idee sunt strans legate de cateva elemente specifice:


-    in mod general, evolutia aurului este conditionata de cea a dolarului raportat la celelalte valute, insa intr-un raport invers proportional. Adica atunci cand cotatia dolarului creste aurul scade si invers. In ciuda faptului ca dolarul s-a apreciat cel mai mult fata de euro in ultimele 18 luni castigand de la un minim de 1,6 (22 aprilie) la un maxim de 1,273 (azi 22 octombrie 2008), este stiut faptul ca dolarul SUA si-a pierdut credibilitatea ca moneda, mai ales ca moneda pentru rezerva valutara.


Desigur, ne punem intrebarea "de ce dolarul castiga acum ?" In primul rand, am putea directiona raspunsul catre atitudinea mai multor HEDGE FUNDS care sunt nevoite sa faca rost de cash pentru o eventuala returnare masiva a banilor ce poate fi solicitata de catre clientii lor. In al doilea rand, asa cum spun analistii, cresterea dolarului s-ar datora reactiei fata de propunerea guvernatorului american FED - Ben Bernanke, pentru un  nou pachet de masuri privind stimularea economiei SUA.    

In aceste conditii incerc sa pun o intrebare retorica cititorilor: daca maine FED vine cu o noua propunere atunci dolarul ar trebui sa creasca si mai mult.? Raspunsul desigur este NU.  


-    situatia actuala face din aur o moneda de rezerva, care nu poate fi devalorizata sau manipulata, iar aceasta istorie nu s-a schimbat de cca. 5000 de ani. Cei care se intreaba acum cat de mult poate aurul sa creasca se intreaba de fapt la cat poate scadea dolarul american in viitor.


-    ecuatia cerere/oferta pentru aur s-a schimbat mult. Numai in SUA, in ultimul an, cererea de aur a crescut de cca. 940% mai mult pe fondul unor factori: diminuarea masiva a increderii americanilor in sistemul bancar (si nu numai), inclusiv al lipsei increderii bancilor intre ele; in acelasi timp cererea in aur aproape s-a dublat si in alte tari.


In aceasta situatie, pentru a putea estima o posibila evolutie a monedei americane si stiind importanta acestui factor, am apelat la teoria si valurile lui Elliott folosind graficul zilnic al perechii EURO/USD si am observat ca in luna iulie 2008 s-a incheiat valul 5 al unui ciclu crescator cand dolarul a atins a doua depreciere maxima a anului 2008 (cca. 1,591).


De la acest maxim si pana in prezent putem spune ca suntem aproape de finalul unui miniciclu de 3 luni de scadere a monedei euro si in acelasi timp de apreciere a dolarului la nivelul maxim Intraday de azi 22 octombrie de 1,273, adica cca. 33 centi.


In cadrul acestui miniciclu de trei luni A - B - C, un prim minim al cursului EURO/USD (pct. A = 1,3986) a fost fata de maximul din iulie la nivelul de 0,382% al lui Fibonacci. A urmat apoi un val corectiv al aprecierii dolarului cu o revenire al carui top local a fost atins la 1,4865 (pct. B). Cele doua valuri A si B (primul minim si topul local) s-au realizat in luna septembrie.


Valul 3 al actualului miniciclu de scadere a monedei europene, marcheaza de fapt o noua apreciere a dolarului  (pct. C), dar si faptul ca traderii dupa ce au aplicat strategia triunghiului simetric au fost nevoiti sa intre intr-un tunel descendent ca urmare a spargerii limitei inferioare a triunghiului, chiar daca in final moneda americana s-a depreciat scazand la 1,285 fata de pragul maxim de apreciere Intraday de 1,273.


In aceste conditii am putea estima, cu anumite rezerve, ca suntem la un punct critic ti ca in ciuda unor anunturi privind iminenta unei recesiuni economice globale dolarul se va putea aprecia in continuare, insa pe timp foarte scurt, iar un nou maxim al aprecierii dolarului poate fi in jurul cursului de 1,2500 - 1,2600, care poate constitui si un punct de schimbare a directiei cu influente asupra deciziei de a cumpara contracte futures pe aur aplicand strategia convenabila fiecarui investitor. Pentru inceput, pana la consolidarea viitoarei directii, se recomanda aplicarea strategiilor mentionate in primul episod.   


Strategia DUBLU sau NIMIC este mai putin recomandata

Fiind vorba de strategia option spread, multi investitori sunt tentanti sa aplice/construiasca pe aceasta baza un scenariu de tranzactionare care seamana tipic cu un ramasag, adica double-or-nothing. Daca investitorul crede ca aurul va avea un rally (ceea ce asteapta multa lume in conditiile actuale), atunci el poate cumpara un contract BULL CALL SPREAD.


De exemplu pe piata COMEX avem un contract futures pe aur, cu scadenta la februarie 2009 (GC G9), la pretul de 736,2 dolari. In acest caz un investitor poate cumpara acum un contract Bull Call Spread, la un pret ceva mai mare, sa zicem la 850 dolari pentru un cost aproximativ de 400 dolari (sa nu uitam ca marginea acestui contract este de 5500 dolari).

Daca in luna februarie 2009 contractul futures se tranzactioneaza la 850 dolari sau mai mult, cand contractul option expira in luna februarie 2009, atunci aceasta diferenta poate fi maximum 1000 sau putin mai mult decat dublul pretului de cumparare. Daca este sub aceasta valoare de 850 dolari atunci investitorul poate pierde toata investitia.

Periculos NU. Cu toate acestea cine se uita pe tranzactiile futures pe aur la COMEX / NYMEX cu scadenta pe februarie 2009 va observa ca un pret orientativ (price strike) la option call pe aur cel mai des vazut in piata este acum de 900, 1000 si 1100 dolari, adica asteptarile investitorilor pentru un termen mediu sunt foarte pozitive la acest instrument financiar.


Daca vi se pare ca puteti predictiona evolutia unei piete futures chiar si pentru aur, mai ales in conditiile actuale, atunci nu pot sa va spun decat ca alergati dupa o FATA MORGANA.


Asa ca, folosind minicontractele pietei futures CBOT si strategii ce diminueaza riscul pe piata futures COMEX, un investitor disciplinat si metodic, care are rabdare, poate deveni unul de succes.  

Fenomenul cresterii pretului la aur (in 2001 acesta se cumpara cu 300 dolari) trebuie legat si de perceptiile si asteptarile investitorilor, mai ales ale speculatorilor, care pot conduce la vanzari rapide, fara a se putea preveni acest lucru (introducerea unei alerte). Pentru acest motiv trebuiesc cunoscute si aplicate strategiile cu riscuri reduse (option spread sau altele) indiferent de experienta investitorului, dar mai ales sa fie utilizat STOP LOSSUL.


Calculul ordinului STOP

Presupunem ca un investitor cumpara la CBOT un minicontract futures pe aur cu scadenta noiembrie 2008 la pretul de 727,5 dolari si vinde/inchide pozitia peste 2-3 saptamani la pretul de 737,5 dolari pentru un castig brut de 10 dolari egal insa cu 10 * 33,2 = 332 dolari (pe bursa de la COMEX castigul real ar fi fost 10 * 100 = 1000 dolari).

Consideram un al doilea exemplu si presupunem ca un investitor care cumpara un minicontract CBOT futures pe aur cu scadenta februarie 2009 la pretul de 734 dolari si doreste ca sa stabileasca un pret STOP LOSS (SL) daca pierderea atinge valoarea de 300 dolari. In acest caz ordinul de SL pentru a vinde va fi setat la 300 = (X - 734 dolari) * 33,2 pe uncie  (1 uncie = 0,02835 kg), unde X este pretul pentru SL. Dupa calcule rezulta ca X = (734 * 33,2 - 300) / 33,2 = 724,9 dolari, care devine astfel ordinul de STOP (ex. pret scadenta dec. 2008 = 727,1).


Trebuie sa avem in vedere ca multi specialisti vad un minim al pretului aurului in jurul valorii de 700, mai exact la 683 dolari, adica minimul anului 2007, acesta fiind si un prag de suport foarte solid. Tot analisti vad in continuare o depreciere a pretului aurului fara a depasi insa granitele acestui an.

Se impune o concluzie de final si anume ca atata timp cat avem acces LIBER la pietele de capital straine, iar acestea ofera prin instrumentele tranzactionate unelte de diminuare a riscului, noi investitorii autohtoni captivi pe o piata de actiuni interna neperformanta si primitiva suntem "obligati" ca pe moment sa incercam si alte variante pana acum nedorite si necunoscute pentru reducerea pierderilor de pe BVB apeland la curajul unui adevarat investitor.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 3228 ori