Posta Romana incepe, din 1 aprilie, sa distribuie pasapoartele catre persoane fizice, in urma castigarii unui contract cu o valoare estimata de 495.000 de lei (aproximativ 111.000 de euro).
Astfel, operatorul national de servicii postale va expedia, la domiciliu, pana la 45.000 de documente de calatorie, pe durata a doi ani, se arata intr-un comunicat de presa al companiei.
Competitie agresiva castigata de Posta Romana
Posta Romana a participat, la inceputul lunii februarie a acestui an, la procedura de cerere de oferte organizata de Directia Generala de Pasapoarte. Actiunea a avut ca obiect achizitionarea de servicii de curierat, in baza HG 1087/2013, pentru distribuirea pasapoartelor catre persoane fizice.
Modalitatea de desfasurare a procedurii a fost online, iar competitorii Postei Romane au fost doua dintre cele mai mari companii private de curierat din Romania.
"Posta Romana a aratat, inca o data, ca poate sa concureze agresiv cu operatori de top pe piata de curierat, iar castigarea acestui contract este inca un argument in acest sens.
La inceputul verii se va implini un an de cand o noua echipa de management incearca sa puna aceasta companie pe o linie strategica generatoare de profit, cu proiecte inedite pentru un operator de stat.
Cred ca este momentul ca Posta Romana sa impuna proiecte indraznete si sa intre, fara complexe, in competitia cu firmele private. Planul de investitii gandit pentru acest an, odata implementat, cu siguranta ne va... mai mult
Miercuri, 11 Martie 2015, ora 10:22
Posta Romana va disponibiliza un numar de 3.650 de salariati, reprezentand 11,4% din personal, cifra fiind stabilita in urma negocierilor privind aplicarea normarii muncii derulate intre conducerea companiei si sindicate.
In prezent, operatorul national postal are circa 32.000 de salariati.
Anterior, directorul general al companiei, Ion Smeeianu, a afirmat ca, potrivit unor calcule estimative, ar trebui sa fie disponibilizati 4.458 de salariati, cu o variatie de plus/minus 5%, in functie de ultimele verificari si discutii cu sindicatele.
"Cei care vor fi disponibilizati vor primi, in functie de vechime, intre 3 si 30 de salarii", a spus Smeeianu, marti, intr-o conferinta.
Un document discutat miercuri in sedinta Guvernului indica faptul ca procesul de disponibilizare va incepe la 1 iulie.
"Negocierile privind aplicarea normarii muncii purtate intre conducerea Postei Romane si sindicate s-au incheiat. Partile au convenit asupra unui numar de 3.650 de salariati, ce vor face subiectul disponibilizarii colective", se arata intr-un comunicat al companiei.
Negocierile s-au desfasurat intr-o comisie formata din reprezentanti ai Postei Romane si ai Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania (SLPR), infiintata in baza unui protocol semnat la 14 mai.
"In urma reverificarilor privind datele de trafic postal, efectuate de comisie, s-a stabilit de comun acord existenta unui numar de 3.650 de salariati excedentari ce vor face subiectul disponibilizarii colective.... mai mult
Vineri, 31 Mai 2013, ora 16:09
Compania Nationala Posta Romana (CNPR) va incheia 2013 fara profit, dar si fara pierderi, si cu un numar prognozat de salariati de 30.750 persoane, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2013 publicat miercuri in Monitorul Oficial (MO).
"Ieri (miercuri n.r.) s-a discutat cu sindicatele in privinta numarului de salariati care vor fi disponibilizati in baza acordului incheiat in data de 14 mai, dar inca nu s-a avansat niciun numar privind disponibilizarile care urmeaza. La data de 12 mai in Posta Romana erau 32.087 salariati, iar pentru finele anului este estimat un numar de 30.750 de angajati", a declarat, Dan Dumitrescu, purtator de cuvant al Postei Romane.
Potrivit documentului, in acest an sunt asteptate venituri de peste 1,255 miliarde lei la Posta Romana, iar cheltuielile totale la acelasi nivel.
Din veniturile totale de peste 1,255 miliarde lei, circa 1,230 miliarde lei sunt venituri din exploatare si peste 24,7 milioane lei venituri financiare. Cheltuielile pentru investitii se ridica la peste 228,8 milioane lei.
Dan Dumitrescu a precizat ca bugetul de venituri si cheltuieli publicat in MO este bugetul transmis Ministerului pentru Societatea Informationala /MSI/, in urma cu peste doua luni, respectiv in perioada legata prevazuta de 10 zile dupa adoptarea Bugetului de Stat. mai mult
Miercuri, 22 Mai 2013, ora 18:14
Compania Nationala Posta Romana (CNPR) nu va demara proceduri de disponibilizare, restructurare sau reducere a veniturilor angajatilor, respectand astfel prevederile acordului incheiat cu Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania (SLPR) in septembrie 2012, se arata intr-un comunicat remis joi.
Conducerea executiva a Postei Romane considera ca pichetele de protest organizate in cursul zilei de joi de Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania sunt lipsite de temei, la nivelul CNPR cheltuielile salariale avand o pondere de 70% din totalul cheltuielilor companiei. Pentru comparatie, la nivelul administratiilor postale europene media se situeaza la aproximativ 50% din totalul cheltuielilor.
"Asigurarea derularii normale a activitatii intr-o firma este prioritara, indiferent daca este o companie de stat sau o companie privata. Din acest punct de vedere, conducerea Postei Romane nu tolereaza absentele nemotivate de la locul de munca, indiferent de contextul in care acestea se produc", se mai spune in comunicatul citat.
Aproximativ 100 de lucratori din Compania Nationala Posta Romana (CNPR) au protestat, joi, in fata sediului institutiei din Bucuresti. Protestul s-a incheiat fara incidente la ora 11.30, actiuni similare desfasurandu-se, pe parcursul zilei, in toate judetele. La manifestarile din tara sunt asteptati, potrivit liderilor de sindicat, peste 4.000 de oameni.
Actiunile revendicative fac parte dintr-un calendar de proteste menit sa atraga atentia opiniei... mai mult
Joi, 28 Februarie 2013, ora 17:38
Posta Romana nu va efectua disponibilizari colective in acest an, a declarat directorul companiei, Ion Smeeianu.
"In acest moment, nu se intentioneaza a fi facute disponbilizari colective sau reduceri salariale pentru restul anului 2012 , in afara de cele naturale (demisii,
pensionari etc.)", a declarat in cadrul unui comunicat de presa oficialul Postei Romane.
Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a facut marti o declaratie similara, spunand ca Executivul nu a luat nicio decizie referitoare la diminuarea salariilor angajatilor de la Compania Nationala Posta Romana sau la disponibilizari de personal.
Totusi, ministrul a spus ca privatizarea Postei Romane, asa cum a fost discutata cu FMI, se poate face doar in conditiile in care compania este eficienta.
Posta Romana este cel mai mare operator de profil si dispune de o retea teritoriala de aproximativ 7.100 de oficii postale.
Actionarii operatorului sunt Ministerul Comunicatiilor, cu o participatie de 75%, si Fondul Proprietatea, care detine 25% din capital.
In 2011, cifra de afaceri a CNPR a scazut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, in timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finantelor Publice.
La finele anului trecut, compania avea datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numarul mediu de salariati a scazut cu peste 2.500, la 32.124 de persoane. mai mult
Miercuri, 29 August 2012, ora 13:34
Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a declarat marti ca Executivul nu a luat nicio decizie referitoare la diminuarea salariilor angajatilor de la Compania Nationala Posta Romana sau la disponibilizari de personal.
"Nu exista nicio decizie a Guvernului Romaniei de a reduce salariile sau de a face disponibilizari la Posta Romana. Toate discutiile incep de la aceasta tema, urmand sa vedem daca putem avea un dialog intre reprezentantii Postei Romane si ai sindicatului, pentru ca membrii de sindicat au refuzat, de trei ori, se pare, invitatia directorului general al companiei. Cred ca se impune, de urgenta, o discutie cu reprezentantii Ministerului Comunicatiilor, inclusiv cu domnul ministru Dan Nica, pentru a debloca aceasta situatie", a afirmat ministrul Liviu Pop.
El a aratat ca in ceea ce priveste privatizarea Companiei Posta Romana "discutiile sunt cele convenite cu FMI".
Compania trebuie sa fie "eficienta, inainte de toate", a spus ministrul. mai mult
Marti, 28 August 2012, ora 17:46
Ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, a declarat luni ca cei 1.029 angajati care urmeaza sa fie disponibilizati de la Posta Romana in prima etapa de reorganizare nu vor primi salarii compensatorii si ca este posibila anularea celei de-a doua etape, in care urmau sa fie date afara alte 5.500 persoane.
Peste 1.000 de angajati ai Postei Romane, dintre care 950 din cadrul conducerii, vor fi disponibilizati in prima etapa de reorganizare, urmand ca in cea de-a doua etapa sa fie concediate alte 5.500 de persoane, potrivit solutiilor propuse in Consiliul de Administratie al companiei
Nica a precizat ca spera ca incepand de luni sa fie demisi primii 100 de directori din companie si ca in zilele urmatoare vor primi deciziile de concediere si ceilalti angajati care urmeaza sa fie disponibilizati in prima etapa.
"Discutam cu sindicalistii pentru un act aditional la contractul colectiv de munca, astfel incat cei care vor fi demisi nu vor primi salarii compensatorii. Cred ca am fi prima tara care i-ar premia pe cei care au furat"., a spus Nica, care a mai mentionat ca costurile pentru plata salariilor compensatorii ar fi mult prea mari pentru posibilitatile Postei.
Potrivit acestuia, in prima etapa, pe langa persoanele care ocupa functii de conducere, va mai fi si personal TESA angajat dupa 1 ianuarie 2009.
"Vrem sa dam afara secretarele, purtatorii de mapa si agentii electorali angajati dupa ianuarie 2009", a precizat Nica.
In ceea ce priveste cea de-a doua etapa, Nica... mai mult
Luni, 21 Mai 2012, ora 13:14
FMI a impus Guvernului ca pana la sfarsitul lunii aprilie a anului viitor sa gaseasca un investitor strategic, care sa preia cel putin 20% din actiunile detinute la Posta Romana, in urma unei majorari a capitalului social si sa inceapa procedurile de concediere colectiva a angajatilor din companie.
Managerul privat va fi numit la Posta Romana la scurt timp dupa majorarea capitalului social, dar numai in "stransa colaborare" cu noul actionar, se arata in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu Fondul Monetar International (FMI) la ultimele negocieri, din toamna acestui an.
Cu pierderi de 29 milioane euro in 2010, Compania Nationala Posta Romana este controlata in prezent de Ministerul Comunicatiilor, care detine 75% din actiuni, si de Fondul Proprietatea, cu 25%.
Statul va ramane actionarul majoritar, dar si-ar putea reduce participatia la 51%
Potrivit unui document guvernamental, publicat de MEDIAFAX in luna octombrie, statul va pastra pachetul majoritar de actiuni la Posta Romana, dar si-ar putea reduce participatia pana la 51% din titluri.
In acelasi timp, Fondul Proprietatea si-ar putea reduce cota de participare la Posta Romana la 15% daca nu va participa la majorarea capitalului.
Investitorul va avea dreptul sa propuna o echipa care sa asigure managementul companiei pe o perioada de minimum 10 ani.
"Guvernul a aprobat un memorandum prin care isi propune cedarea a 33% din actiuni la Posta Romana, fara sa fie stabilita si o limita minima.... mai mult
Duminica, 11 Decembrie 2011, ora 16:18
Restructurarea Postei Romane va aduce economii de 50 de milioane de lei/an, potrivit ministrului Comunicatiilor si Societatii Informationale, Valerian Vreme, informeaza NewsIn. "Posta avea o structura de conducere prea stufoasa. De aceea, un contract in Posta, ca sa ajunga pana in faza finala, de multe ori avea un numar foarte mare de semnaturi, eu chiar am o situatie in care un contract avea 27 de semnaturi. Nu-i posibil sa ai sisteme eficiente adaptate momentului cu contracte care au in spate 27 de semnaturi.
Practic, desfiintand aceste sucursale, vom genera si economii de peste 110.000 lei pe luna", a spus Vreme, intr-o conferinta de presa.
Potrivit ministrului, ca efect al acestei restructurari, decizia se va lua intr-un singur loc, si nu in sapte locuri. Se va realiza economie de timp, flexibilizarea activitatii si "eliminarea verigilor slabe care in final genereaza costuri"."Se vor desfiinta totodata 402 subunitati postale, se vor inchide 47 de OPRM-uri (Oficiul Postal Rural Mecanizat), se vor desfiinta cinci colective de posta rurala mecanizata, iar economiile de cheltuieli care vor fi facute, din analizele noastre vom avea de pana la 50 milioane lei pe an. Toate aceste desfiintari nu vor afecta veniturile.
De multe ori, trebuie sa mai si reducem, pentru ca - vrem, nu vrem - daca o sa nergeti in sate care si-au redus numarul de locuitori, atunci nu se mai justifica o norma intreaga pentru un postas. Apoi, datorita tehnologiei si mijloacelor de transport moderne,... mai mult
Vineri, 17 Iunie 2011, ora 14:29