Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Sedinta de Guvern decisiva privind majorarile salariale si ale pensiilor pentru grupele I si II

Sedinta de Guvern decisiva privind majorarile salariale si ale pensiilor pentru grupele I si II

Guvernul urmeaza sa decida, incepand cu ora 12.00, ce solutie va adopta in privinta majorarii cu 50% a salariilor pentru profesori si a cresterii punctului de pensie pentru grupele I si II de munca. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, in repetate randuri, ca Guvernul nu poate accepta majorarile salariale adoptate de Parlament si promulgate de presedintele Traian Basescu."Trebuie sa ne opunem ferm politicilor demagogice si populiste caracteristice stangii. PSD s-a reformat prea putin si promoveaza aceleasi politici care au dus Romania in saracie. Iar PD-L, desi se declara partid de dreapta, merge exact pe aceeasi cale a unui populism desantat. Ce a decis Parlamentul si a promulgat presedintele, cresterea salariilor profesorilor cu 50%, este un lucru fantasmagoric. In nici o tara din lume nu se poate asa ceva", a declarat primul-ministru duminica, la actiunea de lansare a candidatilor PNL pe Bucuresti


Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a spus duminica, pentru NewsIn, ca pozitia dominanta in randul ministrilor, inaintea urmatoarei sedinte a Guvernului, vizeaza emiterea unei Ordonante de Urgenta pentru inghetarea salariilor, majorarile nefiind cuprinse in proiectul de buget pe 2009.


"Bineinteles. Aceste majorari nu au fost trecute in bugetul pe anul 2009", a spus Campeanu.


Liderii PNL au mandatat luni Guvernul sa nu accepte sub nicio forma cresterea salariilor, atata timp cat nu exista sustinere economica."Am decis sa mandatam Guvernul sa nu accepte nicio majorare salariala care nu are justificare economica, Guvernul urmand sa gaseasca solutia juridica cea mai potrivita", a precizat vicepresedintele PNL Ludovic Orban, la finalul intalnirii vicepresedintilor liberali cu premierul Calin Popescu Tariceanu.De altfel, luni seara, Guvernul a dat publicitatii documentele pe care i le-a transmis saptamana trecuta presedintelui Basescu privind impactul unor astfel de masuri asupra economiei. Potrivit documentelor Guvernului,  majorarea concomitenta a salariilor bugetarilor si a punctului de pensie pentru grupele I si II de munca va duce la o inflatie de doua cifre si la disponibilizarea a circa 300.000 de angajati.


Documentele arata ca, potrivit legii aprobate de Parlament, cadrele didactice din invatamantul preuniversitar si universitar de stat vor beneficia de cresteri salariale suplimentare celor aprobate de Guvern astfel: 55 % pentru profesorii universitari si 37 % pentru personalul didactic din invatamantul universitar (conferentiari, lectori, preparatori) si pentru cel preuniversitar.

Cheltuielile de personal suplimentare, generate de aceste cresteri, sunt de 711 milioane de lei pentru lunile noiembrie si decembrie din 2008 (0,14 % din PIB) si de 4.265 milioane lei pentru intreg anul 2009 (0,74 % din PIB), se arata in analiza detaliata trimisa la Presedintie.


"Efortul financiar al maririi salariilor cadrelor didactice nu poate fi sustinut. O astfel de masura ar obliga la majorarea deficitului bugetar sau la reducerea drastica a cheltuielilor cu investitiile. Aceasta din urma varianta are, de asemenea, consecinte extrem de negative, caci ar insemna oprirea procesului de modernizare si constructie pentru gradinite, scoli si universitati", se arata in scrisoarea inaintata presedintelui.


Consecintele majorarii salariilor profesorilor cu 50% ar fi urmate, potrivit Executivului, de presiuni din partea celorlalte categorii de bugetari si din partea personalului din sectorul privat, pentru alinierea nivelului salariului la cel aprobat pentru personalul din  invatamant. Guvernul estimeaza ca impactul va fi urmatorul: importante resurse financiare vor fi transferate de la investitii catre consum, masa salariala neta suplimentara fata de scenariul de baza va fi de 44 de miliarde de lei. Prin transferul sumei de 44 de miliarde de lei de la investitii catre consum, cresterea economica se reduce cu patru puncte procentuale (de la 6% la 2% ), importurile cresc cu circa cinci miliarde de euro, ceea ce va conduce la cresterea ponderii deficitului comercial si de cont curent in PIB cu aproape patru puncte procentuale fata de scenariul de baza.


Companiile vor fi obligate sa recurga la disponibilizari de personal, impactul estimat de Guvern fiind de circa 300.000 de salariati.


In ceea ce priveste majorarea punctului de pensie pentru grupele I si II de munca cu 50%, respectiv cu 25%, documentul intocmit de reprezetantii Guvernului arata ca aplicarea legii genereaza cheltuieli cu pensiile de 2.754,6 milioane de lei si cheltuieli cu transmiterea pensiilor la domiciliu prin Posta Romana de 28,4 milioane de lei, respectiv 0,48 % din PIB in total.


"Suma se va reflecta in final in cheltuielile bugetului de stat, respectiv in deficitul acestui buget, deficit care la randul sau afecteaza deficitul bugetului consolidat", precizeaza documentul.


Presedintele Traian Basescu a calificat declaratiile premierului Tariceanu privind criza economica la care s-ar ajunge daca ar creste salariile profesorilor drept "o operatiune de manipulare a opiniei publice" si spune ca acesta exagereaza, incercand sa creeze o imagine "apocaliptica".


"Este regretabil si fara precedent ca insusi primul-ministru sa alimenteze nejustificat imaginea unei crize apocaliptice, in conditiile in care Romania are mijloace si resurse pentru a diminua efectele crizei economice mondiale", se arata intr-un comunicat al purtatorului de cuvant al Presedintiei, Valeriu Turcan, remis luni Agentiei NewsIn.


Presedintele Basescu spune ca pozitia guvernului cu privire la cresterea salariilor profesorilor "este o operatiune de manipulare a opiniei publice". El isi argumenteaza afirmatia aratand ca guvernul "se foloseste si de omisiune, intrucat nu spune ca pana la 1 octombrie, Ministerul Educatiei a reusit sa cheltuiasca doar 43% din banii alocati pentru investitii".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 957 ori