Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FMI cere listarea a 20% din actiunile Postei Romane

FMI cere listarea a 20% din actiunile Postei Romane


FMI a impus Guvernului ca pana la sfarsitul lunii aprilie a anului viitor sa gaseasca un investitor strategic, care sa preia cel putin 20% din actiunile detinute la Posta Romana, in urma unei majorari a capitalului social si sa inceapa procedurile de concediere colectiva a angajatilor din companie.

Managerul privat va fi numit la Posta Romana la scurt timp dupa majorarea capitalului social, dar numai in "stransa colaborare" cu noul actionar, se arata in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu Fondul Monetar International (FMI) la ultimele negocieri, din toamna acestui an.

Cu pierderi de 29 milioane euro in 2010, Compania Nationala Posta Romana este controlata in prezent de Ministerul Comunicatiilor, care detine 75% din actiuni, si de Fondul Proprietatea, cu 25%.

Statul va ramane actionarul majoritar, dar si-ar putea reduce participatia la 51%

Potrivit unui document guvernamental, publicat de MEDIAFAX in luna octombrie, statul va pastra pachetul majoritar de actiuni la Posta Romana, dar si-ar putea reduce participatia pana la 51% din titluri.

In acelasi timp, Fondul Proprietatea si-ar putea reduce cota de participare la Posta Romana la 15% daca nu va participa la majorarea capitalului.

Investitorul va avea dreptul sa propuna o echipa care sa asigure managementul companiei pe o perioada de minimum 10 ani.

"Guvernul a aprobat un memorandum prin care isi propune cedarea a 33% din actiuni la Posta Romana, fara sa fie stabilita si o limita minima.

Acest plafon maxim de 33% este un deziderat, iar FMI a impus Guvernului ca in scrisoarea de intentie sa se oblige sa vanda macar 20% din titluri catre un investitor strategic", au declarat agentiei, surse oficiale.

Investitorul pentru Posta Romana va fi selectat pana in ianuarie 2012

Investitorul care va intra in actionariatul Posta Romana va fi identificat de catre un consortiu format dintr-o banca de investitii si o casa de avocatura, selectat pana la sfarsitul lunii ianuarie 2012.

Scrisoarea de intentie cu FMI mai releva ca numarul oficiilor postale va scadea de la 7.100 la 5.800 unitati.

Posta Romana va disponibiliza circa 1.400 de posturi

In vara acestui an, Posta Romana a anuntat ca va continua reorganizarea retelei, prin desfiintarea a 450 de subunitati, operatiune care va impune desfiintarea a 1.400 de posturi.

La randul sau, ministrul Comunicatiilor avansa un numar de circa 2.000 locuri de munca restructurate la Posta Romana.

Directorul general al companiei, Dan Neagoe, declara atunci ca eventualele concedieri vor fi stabilite in urma unei analize.

"Vom vedea daca vor fi si oameni implicati in aceasta restructurare", a spus Neagoe.

Presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, ameninta la acea data ca peste trei mii de sindicalisti vor iesi in strada, nemultumiti de eventualele disponibilizari din Posta Romana.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1673 ori