Companiile de stat dau afara 10.000 de angajati in 2013: Cum s-a pregatit Guvernul

Vineri, 01 Martie 2013, ora 15:01
2529 citiri
Companiile de stat dau afara 10.000 de angajati in 2013: Cum s-a pregatit Guvernul
Foto: Jurnalul.ro

In Romania vor fi disponibilizati circa 10.000 de angajati ai companiilor de stat cu probleme si care urmeaza a fi privatizate, anul acesta. Cifra a fost avansata de presedintele Blocului National Sindical (BNL), Dumitru Costin, si este sustinuta unii analisti economici, printre care Mircea Cosea.

Declaratia sindicalistului Dumitru Costin vine in contextul in care, joi, ministerul Economiei a facut public un program de concediere a angajatilor din cadrul a 16 companii din sectorul energetic, in baza unor proiecte de restructurare si reorganizare care vor fi aplicate in intervalul 2013-2018.

Dumitru Costin

Ulterior, proiectul respectiv a fost retras de pe site-ul ministerului Economiei, al cererea expresa a lui Victor Ponta, care a declarat ca documentul nu a fost discutat in sedinta de Guvern si nu este de acord cu el.

Vosganian a retras ordonanta privind disponibilizarile: Guvernul Ponta nu e fabrica de someri

Analistul economic Mircea Cosea crede ca cifra avansata de Dumitru Costin este reala si ca anul acesta vor fi disponibilizati intre 8.000 si 10.000 de oameni din cadrul marilor companii de stat, care urmeaza a fi privatizate.

Mircea Cosea

Potrivit analistului, compania CFR Marfa va fi sursa cea mai mare de disponibizari, unde pana la 5.000 de oameni vor putea ramane fara slujba.

"Documentul care s-a elaborat la Ministerul Economiei arata ca exista aceasta preocupare (n.r. a disponibilizarilor), dar deocamdata in actualele conditii politice Guvernul nu este pregatit, pentru ca este intr-o situatie neclara", a declarat pentru Business24 Mircea Cosea.

Acesta s-a referit la faptul ca pactul de coabitare intre Guvern si presedinte nu functioneaza si ca Executivul este preocupat sa nu se confrunte cu probleme sociale, care ar putea surveni in urma concedierilor masive, in conditiile in care doreste mai intai modificarea Constitutiei si reglementarea regionalizarii Romaniei.

"Cred ca si devoalarea acestui document intra intr-o campanie de pregatire si de imagine, pentru ca premierul a oprit aceasta activitate, dar ea se va relua in a doua jumatate a anului, dupa ce se va vedea cum percepe populatia cresterile de preturi si taxe care au loc in prezent", spune analistul.

Acesta spune ca disponibilizarea este o masura necesara, pentru ca marile companii de stat sunt "supraincarcate cu personal".

Guvernul nu a rezolvat insa o alta problema, spune Mircea Cosea, anume crearea de locuri de munca.

In opinia analistului, Guvernul nu are o strategie in acest sens.

"Vom avea o crestere importanta a numarului de persoane aflate sub gradul de saracie, care vor aduce un mare prejudiciu economiei. In primul rand, vom avea un numar mai mare de credite neperformante. In al doilea rand, se va reduce consumul, care este motor de crestere. Societatile de utilitati vor intra in dificultate, pentru ca vor exista mari intarzieri la plata utilitatilor in mediul urban", afirma Mircea Cosea.

Preluarea disponibilizatilor de catre mediul privat este improbabila, sustine analistul, pentru ca acesta este constrans de faptul ca salariul minim pe economie a fost marit, fara sa se fi redus CAS. Cu alte cuvinte, crearea unui loc de munca este mai scumpa ca inainte.

"Atunci (n.r. mediul privat) va recurge la economia neagra sau nu va mai angaja", afirma Mircea Cosea.

Ionel Blanculescu: Nu vor fi disponibilizari in 2013

Analistul Ionel Blanculescu nu crede ca anul acesta vor fi inregistrate disponibilizari masive.

"Problematica disponibilizarii este ultima, ca prioritate. Trebuie plecat de la decapusare si deparatizare, pe modelul Hidroelectrica, de toate contractele", spune acesta.

Ionel Blanculescu

Dupa ce marile companii de stat vor fi scapat de contractele "parazitare" se va ajunge la un surplus "de necrezut", spune Blanculescu, care estimeaza ca marile companii de stat au o cifra de afaceri, cumulata, de 10 miliarde de euro pe an.

Potrivit acestuia, se vor face economii de 1,5 miliarde de euro, care vor putea fi investite in eficientizarea operationala a companiilor.

In acest fel, crede analistul, industria romaneasca poate fi salvata si poate aduce, din nou, o contributie majora la PIB-ul Romaniei.

Peste 25.000 de romani au intrat in randul somerilor in 2011 potrivit statisticilor furnizate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Zeci de mii de romani concediati in 2012 - In ce domenii esti la adapost in 2013.

In afara de CFR Marfa si Oltchim, despre care s-a vorbit des in ultimul timp ca vor opera concedieri masive, si la Posta Romana au loc framantari in randul angajatilor. Compania Nationala Posta Romana vrea sa dea afara 6.000 de angajati.

Nici compania Tarom, unde exista deja management privat, nu a scapat de acuzatiile din partea sindicalistilor, care au spus ca operatorul se pregateste inclusiv de concederi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#disponibilizari companii Romania, #concedieri companii Romania, #concedieri companii stat , #Companii Romania