Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Posta Romana cu stampila pe dezastru: Cum a fost pusa la pamant compania

Posta Romana cu stampila pe dezastru: Cum a fost pusa la pamant compania


Posta Romana a acumulat in perioada 2009-2012 pierderi de 532,9 milioane de lei, desi in fiecare an bugetul, aprobat printr-un act normativ, a fost construit pe profit, potrivit datelor operatorului national postal.

Ultimul an in care compania a obtinut profit a fost 2008, cand rezultatul brut a fost pozitiv, dar de zece ori mai redus decat estimarea din buget.

In anul 2008, Posta Romana si-a propus un venituri totale de 1,467 miliarde de lei si a realizat 1,459 miliarde de lei. La capitolul cheltuieli totale, cifra finala a fost cu 2,24% mai mare decat nivelul estimat de 1,423 miliarde de lei. Bugetul a fost aprobat prin ordin al ministrului Comunicatiilor de atunci, Karoly Borbely.

In privinta rezultatului brut, compania a incheiat anul 2008 cu un castig de 4,56 milioane de lei, comparativ cu estimarea de 44,2 milioane de lei.

Un an mai tarziu, bugetul aprobat de Guvernul Boc a fost construit pe un profit brut de 4,88 milioane de lei, la venituri totale de 1,544 miliarde de lei, dar cifrele finale disponibile pe Ministerul Finantelor Publice arata ca operatorul postal a raportat pierderi brute de 181,5 milioane de lei, la venituri totale de 1,5 miliarde de lei.
Pe de alta parte, cheltuielile totale au depasit cu 9,3% propunerea din buget si au atins 1,682 miliarde de lei.

Declinul Postei continua si in anul 2010, cand rezultatul brut trebuia sa fie zero, dar compania a consemnat pierderi brute de 120,99 milioane de lei, la venituri totale care s-au situat cu 14,6% sub nivelul bugetat, de 1,43 miliarde de lei.

Nici cheltuielile totale nu au evoluat conform bugetului, aprobat printr-o hotarare a Cabinetului Boc. Astfel, acest indicator a atins 1,55 miliarde de lei, fiind cu 7,4% mai redus fata de nivelul prognozat de 1,675 miliarde de lei.

2011, cel mai rau an din istoria Postei

Anul 2011 a fost cel mai rau din istoria Postei Romane in privinta rezultatelor financiare. Compania si-a propus un castig brut de 2,34 milioane de lei, dar a inchis exercitiul financiar cu pierderi de 182,93 milioane de lei.

Veniturile totale ar fi trebuit sa ajunga la 1,508 miliarde de lei, insa nu au trecut de 1,315 miliarde de lei, fiind cu 12,8% sub nivelul estimat.

Cheltuielile totale s-au incadrat in buget, fiind cu doar 0,55% sub nivelul prognozat de 1,506 miliarde de lei.

Cifrele pentru 2011 au fost avizate de ministrul Valerian Vreme si aprobate in Guvern.
La mijlocul anului 2011, ministrul Vreme a anuntat ca Posta va fi restructurata prin desfiintarea a 7 sucursale, 146 de posturi de conducere si 454 subunitati, iar cheltuielile ar fi scazut cu pana la 50 milioane de lei.

Vreme nu a prezentat cifre cu privire la numarul salariatilor afectati de procesul de restructurare, dar spunea ca vor fi si disponibilizari, mai ales ca in unele cazuri norma de incarcare a unui salariat nu mai corespunde cu realitatea.

Anterior, directorul general al Postei, Daniel Neagoe, a declarat ca restructurarea operatorului va afecta aproximativ 2.000 de salariati, reprezentand 6% din personalul Postei Romane, o parte dintre acestia urmand sa fie disponibilizati.

Cifrele arata ca numarul mediu al salariatilor Postei a scazut cu 2.607 in 2011 fata de anul precedent, la 32.124.

Vreme mai spunea in iunie 2011 ca, in ultimii 10 ani, fostii ministri ai Comunicatiilor si manageri ai operatorului "au legat cu lanturi" activitatea Postei prin contractele incheiate cu mai multi furnizori de servicii.

"Nu este normal sa avem contracte colective de munca semnate pe 15 ani. Nu gasim astfel de contracte in Europa. In plus, unele clauze din contractul de munca prevad ca un director care a fost trecut pe un post inferior sa fie remunerat in continuare cu acelasi salariu. De asemenea, mai multe contracte incheiate cu diversi furnizori de servicii, defavorabile Postei, grevau puternic cheltuielile operationale ale CNPR. Pe unele le-am suspendat, pe altele le-am reziliat", a spus ministrul, fara sa intre in detalii.

Potrivit datelor avansate in iunie 2011 de Marius Fecioru, secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor, Posta Romana ar fi pierdut aproximativ 500 milioane de euro daca aceste contracte s-ar fi respectat pana la final.

"Practic, clauzele de penalitate incluse in cele aproximativ 20 de contracte pe care le-am suspendat sau reziliat ar fi adus operatorului pierderi de 500 milioane de euro. In prezent, cu unii furnizori ne judecam", a spus Fecioru.

Cele mai paguboase contracte, care au fost reziliate

Printre contractele paguboase reziliate se numara cele cu UTI-Romprest, Romar Medical, Blue Air, G4S si Promotional Interservice, potrivit datelor Postei.

In 2008, operatorul a incheiat un contract de 44,8 milioane de euro cu Blue Air pentru servicii de transport aerian si a incetat la expirarea termenului de preaviz, respectiv la 13 februarie 2011.

"Din compararea veniturilor realizate din trimiteri postale prin Blue Air Transport Aerian in noiembrie 2008, in suma de 816.000 lei, costurile aferente au fost de 3.742.000 lei, rezultand o pierdere de 2.926.000 lei, fapt ce demonstreaza nerespectarea principiilor de economicitate, eficienta si eficacitate ale traficului aerian de corespondenta. Plata sumei necuvenite de 40.868.000 lei (inclusiv TVA) efectuata de catre Posta Romana a influentat negativ rezultatele economice obtinute de catre aceasta in perioada septembrie 2008-2011", se arata in raportul Curtii de Conturi pe anul 2010.

Un alt contract a fost cel semnat tot in 2008 cu firmele UTI Facility Management si Romprest, in valoare de 148 milioane de lei (41 milioane de euro), in urma caruia s-au furnizat servicii de curatenie, mentenanta si intretinere a cladirilor si instalatiilor pentru o perioada de patru ani. Contractul a fost reziliat in iunie 2011.

Bugetul Postei Romane pe anul 2012 a fost aprobat in luna august de Guvernul Ponta.
Totodata, la conducerea compania a fost numit Ion Smeeianu, care si-a inceput mandatul in luna mai, inlocuindu-l pe Daniel Neagoe.

Posta a avut anul trecut pierderi de peste 52 de milioane de lei

Posta Romana a incheiat anul 2012 cu pierderi de 52,06 milioane de lei, fata de un profit brut estimat de 2 milioane de lei. De asemenea, compania anticipa venituri totale de 1,314 miliarde de lei, dar nu a reusit decat 1,26 miliarde de lei.

In privinta cheltuielilor totale, managementul companiei a reusit sa se incadreze in buget, care prevedea 1,312 miliarde de lei si a realizat 1,307 miliarde de lei.

Pentru acest an, conform bugetului aprobat in Guvern, veniturile sunt proiectate la 1,256 miliarde de lei, compania urmand sa incheie anul pe zero.

Pentru atingerea acestor doi indicatori indicatori, plus EBIDTA si free cash flow, seful Postei primeste o remuneratie lunara neta de 5.000 euro, la care se adauga o indemnizatie lunara de 1.000 euro pentru participarea la sedintele Consiliului de Administratie, ca membru neexecutiv.

"Actionarii au stabilit pentru contractul de mandat al directorului general al Postei un interval de remuneratie cuprins intre 5.000 si 10.000 de euro lunar. In urma negocierilor cu Consiliul de Administratie, aceasta remuneratie a fost stabilita la nivelul minim de 5.000 euro net. Depasirea cu peste 10% a tuturor indicatorilor de performanta stabiliti prin contractul de mandat poate determina acordarea de bonificatii suplimentare, pana la 10.000 de euro lunar net. Indicatorii de performanta cuprinsi in contractul de mandat sunt veniturile totale, EBIDTA, profitul brut si free cash flow", se arata intr-un comunicat al Postei.

Compania trebuia sa fie privatizata in cursul acestui an, dar niciun investitor nu a cumparat caietul de sarcini pana la expirarea termenului limita, 28 mai.
Seful Postei, Ion Smeeianu, a afirmat ca situatia financiara negativa a companiei si datoria calculata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) au indepartat potentialii investitori.

Datorii totale de peste 650 milioane de lei

Datoriile totale ale Postei insumeaza 650 milioane lei.

Guvernul a decis, miercuri, ca Posta Romana sa fie restructurata intr-o perioada de 180 zile, iar ofertele ferme si angajante pentru privatizarea companiei vor putea fi depuse pana la 30 iunie 2014, acest ultim termen putand fi insa devansat daca se constata ca operatorul postal a devenit atractiv in urma reorganizarii.

Transformarea in actiuni a datoriilor istorice la bugetul de stat ale Postei va fi derulata ca parte a procesului de privatizare, astfel incat aceasta masura sa nu fie interpretata ca ajutor de stat.

"Conversia datoriilor in actiuni nu va afecta actuala structura a actionariatului companiei", se arata in document obtinut de MEDIAFAX, cu explicatia ca majorarea capitalului social prin conversia creantelor in actiuni obliga statul, in baza Legii 247/2005, sa mentina cota de participare a Fondului Proprietatea.

4.500 de angajati vor pleca din iulie

Restructurarea companie va presupune si disponibilizarea a aproximativ 4.500 de angajati incepand cu luna iulie.

Actionarii Companiei Nationale Posta Romana (CNPR) sunt Ministerul pentru Societatea Informationala - 75% si Fondul Proprietatea - 25%.

Posta este cel mai mare operator local de profil si are o retea teritoriala de 5.600 de unitati postale.

Compania avea la sfarsitul anului 2012 datorii totale de 568,2 milioane de lei, in crestere cu 2,9% fata de 2011, potrivit datelor din bilantul Postei remis MEDIAFAX.
De asemenea, Posta avea 32.887 salariati la 31 decembrie 2012, fata de numar mediu de 35.576 in 2008.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 2013 ori