Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a mentinut joi politica sa monetara ultra-expansionista, refuzand sa urmeze exemplul Rezervei Federale a SUA (Fed) si a Bancii Centrale Europene (BCE) in reducerea ratelor dobanzilor, dar a dat asigurari ca este pregatita sa intervina pe pietele valutare pentru a tine sub control aprecierea monedei nationale, transmit Financial Times si Reuters.
In linie cu estimarile analistilor, SNB a pastrat dobanda de referinta la minus 0,75% iar rata dobanzii pentru depozitele constituite la SNB a ramas tot la minus 0,75%.
De asemenea, Banca Nationala a Elvetiei s-a angajat sa ramana activa pe pietele valutare pentru a atenua presiunile asupra francului elvetian, perceput ca o investitie de refugiu in vremuri de incertitudini. Joi, moneda Elvetiana s-a apreciat la cel mai ridicat nivel fata de euro din ultimii doi ani, din cauza tensiunilor comerciale dintre SUA si China si a incertitudinii politice din Europa.
Si presedintele SNB, Thomas Jordan, afirma recent ca institutia va mentine ratele negative ale dobanzilor si va interveni pe pietele valutare pentru a tine sub control aprecierea monedei nationale.
Dar perspectivele privind inflatia in 2019 si in 2020 sunt atenuate iar situatia pe pietele valutare si financiare ramane "fragila", tinand cont de evolutiile economice si incertitudinile politice din unele tari. "In acest context, politica noastra monetara ultra-relaxata, cu rate negative ale dobanzilor, si disponibilitatea de a intervina... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2019, ora 12:48
Banca Nationala a Elvetiei (BNS) isi pastreaza deschise toate optiunile dupa eliminarea pragului minim de 1,20 franci pentru un euro, in conditiile in care mentinerea acestui prag ar fi costat institutia 100 miliarde de franci elvetieni (76 miliarde de lire sterline), a afirmat Fritz Zurbruegg, membru al Board-ului BNS, transmite Reuters.
Saptamana trecuta, Banca Nationala a Elvetiei a luat prin surprindere pietele financiare, dupa ce a abandonat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro, stabilit in urma cu trei ani. Anuntul a provocat o apreciere de 30% a francului elvetian in raport cu moneda euro si cu 25% fata de dolar, potrivit Agerpres.
"Am abandonat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro. Ne pastram deschise toate optiunile de politica monetara", a declarat Fritz Zurbruegg pentru publicatia elvetiana 'Blick' cand a fost intrebat daca BNS ar putea anunta din nou un prag minim pentru a preveni dezechilibrele din economie. mai mult
Joi, 22 Ianuarie 2015, ora 12:20
Banca Centrala a Elvetiei (SNB) a apreciat joi ca nivelul francului ramane "ridicat", iar pragul minim impus monedei nationale este important pentru a proteja economia intr-un mediu vulnerabil la tensiuni.
Presedintele Bancii Centrale a Elvetiei, Thomas Jordan, a afirmat ca SNB va mentine un curs minim de schimb de 1,20 franci pentru un euro, stabilit in luna septembrie 2011, deoarece aceasta masura este importanta pentru a evita o inasprire nedorita a conditiilor monetare.
De asemenea, Banca Elvetiei a decis sa mentina, pentru franc, un interval de 0-0,25% pentru rata dobanzii LIBOR la 3 luni.
Campania SNB de mentinere a pragului minim impus francului a dus la majorarea detinerilor in valuta, la peste 400 de miliarde de franci elvetieni (435 miliarde de dolari). Anul trecut, SNB a cheltuit 188 de miliarde de franci elvetieni in interventii pentru mentinerea cursului de schimb, de 10 ori mai mult decat in 2011.
Pe fondul cresterii ingrijorarilor fata de criza din zona euro investitorii s-au indreptat spre francul elvetian, considerat, traditional, o valuta sigura. Insa un franc supraevaluat afecteaza competitivitatea industriei si exporturilor elvetiene, acesta fiind motivul pentru care SNB a fost nevoita sa intervina in 2011.
In primul trimestru din 2013, economia elvetiana a crescut cu 0,6%, in conditiile in care zona euro, principalul sau partener economic, este intr-o recesiune prelungita.
SNB estimeaza ca economia Elvetiei va creste cu 1-1,5% anul... mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 17:16
Amenintarile la adresa economiei din zona euro s-au intensificat, insa riscurile inflationiste s-au diminuat in contextul inrautatirii crizei datoriilor suverane, a precizat presedintele BCE, Jean Claude Trichet, potrivit Bloomberg.Economia se confrunta cu "o incertitudine deosebit de ridicata si riscuri intensificate", a spus Trichet intr-o conferinta de presa organizata la Frankfurt, dupa ce BCE a mentinut rata dobanzii la 1,5%.
BCE a redus prognoza de crestere economica pentru zona euro de la 1,5-2,3% la 1,4-1,8% pentru 2011, iar Trichet a adaugat ca riscurile economice sunt "echilibrate". In august aceste riscuri se aflau pe un trend de crestere.
Criza datoriilor suverane slabeste increderea in bancile europene si conduce la cresterea costurilor imprumuturilor pe piata, fapt care i-a determinat pe unii economisti internationali ca Nouriel Roubini sau laureatul premiului Nobel, Joseph Stiglitz sa indemne BCE sa reduca ratele dobanzii cat mai repede.
BCE a crescut ratele dobanzii in aprilie si iulie pentru a combate presiunile asupra preturilor.
Euro s-a depreciat dupa remarcile lui Trichet, pana la 1,3987 dolari, iar randamentul obligatiunilor germane pe zece ani a scazut cu 0,08 puncte procentuale, la 1,828%.
Din momentul in care rata dobanzii a crescut in iulie, criza care prinsese déjà “in mreje” Grecia, Portugalia si Irlanda s-a raspandit si in economii puternice ca Italia si Spania, lucru care a determinat BCE sa inceapa achizitia... mai mult
Joi, 08 Septembrie 2011, ora 18:50
Economia si-ar putea reveni incepand cu anul viitor, a declarat presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, care a adaugat ca institutia pe care o conduce este pregatita sa ia, la nevoie, masuri suplimentare pentru relansare economica. "Anul 2009 va fi unul foarte, foarte dificil. In acelasi timp, este un consens general in randul tuturor institutiilor publice si private ca 2010 ar putea fi anul unei reveniri moderate a cresterii economice", a afirmat Trichet pe un post de radio.
Presedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a declarat in aceasta saptamana ca revenirea economiei americane ar putea incepe anul viitor, in cazul in care vointa politica este suficient de puternica pentru a finaliza programele costisitoare de salvare a sistemului financiar.
Intrebat daca BCE va urma institutiilor similare din SUA si Marea Britanie in a cumpara direct active, spre exemplu obligatiuni, pentru relansarea economiei, bancherul european a precizat ca banca ia in considerare masuri suplimentare adecvate, dar care nu sunt neaparat identice cu cele ale celorlalte institutii omoloage.
Banca centrala a redus in aceasta luna dobanda cheie la 1,5%, cel mai scazut nivel din istoria institutiei, iar analistii se asteapta sa fie redusa la 1% pana la mijlocul anului. Oficialul considera ca banca a scazut semnificativ si rapid dobanzile deoarece presiunile inflationiste sunt in scadere.
Trichet a adaugat ca institutia nu a decis ca actualul nivel va ramane cel mai... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2009, ora 11:27