Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Francul elvetian sare de pragul de 1,20 pentru un euro, impus de Banca Elvetiei

Francul elvetian sare de pragul de 1,20 pentru un euro, impus de Banca Elvetiei


Francul elvetian era cotat la 1,2014 pentru un euro, in cursul zilei de vineri, dar situatia e sub control, potrivit presedintelui Bancii Centrale a Elvetiei (SNB), Thomas Jordan.

El a dat asigurari ca SNB va apara plafonul de 1,20 franci elvetieni pentru un euro, SNB fiind pregatita sa achizitioneze cantitati nelimitate de valuta daca va fi necesar.

Elvetia nu prevede o prabusire a zonei euro, dar cu toate acestea elaboreaza un plan de actiune in eventualitatea colapsului, a anuntat

Un grup de lucru discuta masurile ce ar trebui adoptate pentru a combate orice apreciere a francului elvetian, a explicat Thomas Jordan.

In septembrie 2011, Banca Elvetiei a decis sa fixeze o rata de schimb de 1,20 franci elvetieni pentru un euro si a indicat ca va achizitiona masiv euro, fara a tine seama de riscul de a detine acesta valuta.

In ultimele saptamani, moneda Elvetiei s-a apreciat, pe fondul temerilor privind adancirea crizei datoriilor din zona euro, dupa cresterea randamentelor pentru obligatiunile guvernamentale spaniole si franceze.

Criza zonei euro face presiuni asupra cursului

Jordan a afirmat ca in ultimele saptamani s-a adancit criza din zona euro si ar putea urma o perioada dificila. "Grupul de lucru se concentreaza in special pe instrumentele de combatere a aprecierii francului elvetian. Trebuie sa fim pregatiti pentru un scenariu ce vizeaza prabusirea zonei euro desi nu cred ca se va ajunge la asta", a explicat oficialul SNB.

Acesta a adaugat: "Printre masurile la care ne gandim se afla controlul fluxurilor de capital in Elvetia, care afecteaza cursul de schimb".

Jean-Pierre Danthine, membru al Comitetului de politica monetara al Bancii Nationale a Elvetiei, a afirmat luna trecuta ca SNB inca considera ca francul elvetian este "supraevaluat".

Banca Nationala a Elvetiei sustine ca supraevaluarea francului elvetian reprezinta o amenintare acuta la adresa economiei acestei tari, care depinde de exporturi si turism.

Ingrijorati de criza datoriilor din zona euro si SUA, investitorii s-au reorientat masiv spre francul elvetian, care in acest an a atins o serie de valori record. Insa aprecierea rapida a francului a provocat dificultati pentru companiile si exportatorii elvetieni, ale caror marje de profit s-au diminuat, obligandu-i pe oficiali sa reactioneze.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1905 ori