Pulsul economiei in 2012: Vezi ce cred oamenii de afaceri si managerii ( II )

Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 23:15
2027 citiri
Pulsul economiei in 2012: Vezi ce cred oamenii de afaceri si managerii ( II )

Dupa 3 ani de criza, economia Romaniei este obosita, dezamagita si bolnava, considera oamenii de afaceri. 2012 va fi anul in care economia trebuie sa isi aleaga drumului: fie reinvie fie se indreapta spre o noua recesiune.

Daca managerii companiilor intervievati de Business 24 par a fi optimisti cand privesc spre viitorul apropiat, oamenii de afaceri vad viitorul Europei segmentat in doua: pe de o parte statele puternice care vor adopta o noua moneda, demna de a concura cu moneda americana si, pe de alta parte statele slabe care vor ramane cu monedele nationale, in timp ce simbolul actual al Europei se va stinge incetul cu incetul.

Vladimir Cohn, om de afaceri

- Uitandu-ne la statistici ne dam seama ca 2011 nu a fost chiar atat de rau. S-a inregistrat un anumit progres de 1-2%. Exista, insa, mari lacune datorita intreprinderilor de stat, a proiectelor de infrastructura si a politicilor adoptate de Guvern in diverse domenii precum energie, agricultura, exista un fel de incompetenta generala referitoare la cum trebuie condusa economia actuala.

- Cel mai greu an de criza a fost 2009, cand nu se stia mai nimic, dobanzile incepusera s-o ia razna si s-a pierdut orice forma de orientare. Au fost insolvente cu sutele de mii, insa cei care erau profesionisti in domeniu si-au continuat evolutia, iar economia a ajuns la mal.

- In 2012 in Romania ar trebui redusa politica monetara a BNR, apoi ar trebui redus TVA-ul si a treia masura care se cere a fi luata ar fi privatizarea intreprinderilor de stat.

- In ceea ce priveste criza din zona euro, rezolvarea va fi tot una politica, nu economica intrucat statele puternice, Germania, Olanda, Austria, Elvetia si Norvegia vor adopta o noua moneda, iar celelalte state vor ramane cu euro care va deveni o moneda foarte slaba. Germania nu poate sa plateasca datoriile Greciei sau Italiei. Marile banci europene, Deutsche Bank si BNP Paribas se vor recapitaliza, dar vom avea fara indoiala o noua moneda in zona tarilor foarte puternice.

- Aceasta moneda se va naste foarte repede si va fi o moneda puternica care intr-adevar va concura cu dolarul. Cred ca va ajuta Europa pentru ca va fi un model de dezvoltare, de comportament fiscal si monetar. Faptul ca fiecare tara avea dreptul sa faca anumite lucruri din punct de vedere fiscal a distrus euro.

- In ceea ce priveste domeniul meu de activitate, as vrea sa avem o crestere oarecare, de 5-10% a cifrei de afaceri, sa ne consolidam pozitia pe piata si sa fim sanatosi.

Ionel Blanculescu, consultant financiar

- Dupa 3 ani de criza, economia Romaniei este obosita, dezamagita, bolnava, in depresie. Daca ar putea apela la sinucidere, ar face-o. Economia Romaniei este pregatita sa intre in cel mai greu an al acesteia, de dupa cei 3 deja trecuti, anul 2012. Mai mult, anul 2011 este considerat, mai mult sau mai putin serios, cel mai bun an din urmatorii 15.

- Crizele multiple, ce lovesc fara indurare economia mondiala si in special cea a UE, ne-ar putea face sa dam crezare unei astfel de asertiuni. As mai adauga o alta expresie, a unei personalitati economice romanesti si anume, economia Romaniei se stinge!

- Daca ar fi sa enumar cateva masuri care ar trebui luate in 2012, in primul rand as aminti implicarea masiva a statului prin parteneriat public privat in cele mai mari investitii din Romania, in jur de 70 de proiecte, publicate deja, iar pentru aceasta se impune modificarea Legii Parteneriatului public privat, in sensul asumarii de riscuri de catre stat. Apoi, demararea marilor proiecte de investitii, gen investitii miniere (Rosia Montana sau Cuprumin Abrud etc).

- Intr-un cuvant, cresterea veniturilor statului, mai ales ca obtinerea de imprumuturi de stat va fi afectata profund de criza datoriilor suverane.

- Alte masuri care ar trebui luate in 2012 ar fi reducerea cheltuielilor publice de tip exotic, existand mult spatiu fiscal pe aceasta zona. asocierea evaziunii fiscale cu crima si combaterea corespunzatoare a acesteia, ca si a fraudei fiscale.

- 2012 va fi anul in care Romania cu a ei economie vor supravietui numai daca actioneaza eficient, corect, intr-o noua realitate fiscala, o noua epoca fiscala, generata de acordul de integrare fiscala, decis la Bruxelles, care va produce modificari radicale in tot ceea ce tine de existenta societatii romanesti.

- Va urma trendul conservator al supravietuirii din anul 2011, insa in conditii cu mult mai dificile decat in acest an. In 2012 vom vedea o economie cernita, in genunchi, fara destin, insa cu o soarta cruda, nemeritata, produsa in special prin contributie nationala. Dintre economiile care isi vor reveni in 2012 vor fi categoric Germania, Franta, Japonia si, probabil, SUA.

Panos Makris, CCO Cosmote Romania

- Romania este conectata cu arena economica internationala si daca exista probleme in extern, acestea vor fi vazute in primul rand in cadrul sectoarelor care desfasoara activitati cu exteriorul. Bazandu-ne pe aceste lucruri, putem spune ca anul 2012 ar putea fi similar cu 2011, poate putin mai bun, in situatia in care contextul international nu se va schimba neprevazut si nu vor aparea "surprize" majore.

- In 2012, vom continua sa urmarim cu atentie principalii indicatori macroeconomici care pot sugera ritmul potential al economiei, existand doua sectoare care ar putea "prezice viitorul", daca putem spune asa: industria si exportul. Economia Romaniei, a mai spus reprezentantul operatorului, trebuie sa-si pastreze ritmul din trimestrul 3 si 4 si in 2012, pentru ca industria de telecom sa continue sa creasca.

- Daca aruncam o privire de ansamblu, piata de telecomunicatii a fost marcata de-a lungul anului 2011 de o anumita incertitudine economica, iar acest lucru a fost vizibil in rezultatele obtinute de majoritatea operatorilor de telecomunicatii. Pe langa multitudinea de indicatori, piata de telecomunicatii a devenit unul dintre indicatorii pentru gradul de incredere a clientilor si a puterii de cumparare.

- Cosmote va continua sa se concentreze pe segmentele corporate si de date, dar si pe toate directiile importante ale companiei, precum: dezvoltarea retelei, implementarea celor mai recente tehnologii, imbunatatirea experientei clientilor si reteaua de magazine.

- Compania va continua sa investeasca si sa isi dezvolte activitatile, consolidandu-si pozitia si optimizandu-si performanta financiara, a declarat oficialul Cosmote.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economie 2011, #economie Romania 2012, #masuri guvernamentale 2012, #criza zona euro 2012, #interviu vladimir cohn , #Criza economica romania