Formarea Statelor Unite Europene, o utopie?

Marti, 27 Martie 2012, ora 12:02
2390 citiri
Formarea Statelor Unite Europene, o utopie?

Discutiile pe tema crearii Statelor Unite Europene au inceput in urma cu mai multe luni, dar in ultima perioada, in contextul adancirii crizei economice din zona, tema revine din ce in ce mai des.

Crearea Statelor este insa o utopie, considera analistul economic Ionel Blanculescu, opinie impartasita si de fostul presedinte al grupului Bilderberg, vicontele Etienne Davignon.

"Crearea Statelor Unite Europene este exclusa ca si operatiune. E utopica. Am discutat personal cu presedintele grupului Bilderberg, vicontele Etienne Davignon, si mi-a spus personal in timpul discutiei: 'Noi am creat Uniunea Europeana', si intelegem prin 'Noi' ce vrem, "si noi nu am creat-o ca sa devina Statele Unite Europene", mentioneaza economistul.

"E, poate, de la cea mai inalta sursa posibila. Daca insasi creatorii UE nu au gandit la asa ceva, e clar ca nu vor fi create Statele Uunite ale Europei. Asta nu inseamna ca nu va exista, cum spunea dansul, o formula federativa - o formula in care fiecare stat sa isi mentina amprenta. Sa existe intr-o uniune ca acum, dar fiecare stat cu amprenta respectiva", adauga Ionel Blanculescu, intr-un interviu acordat Business24.

Opinia sa este ca lucrurile ar putea merge mai bine in zona, daca cele trei dimensiuni ale Uniunii Europene vor fi realizate, mentionand uniunea monetara, administrativa si economica.

Liderii din umbra

Grupul Bilderberg este o organizatie cu agenda globalista, formata din aproximativ 180 de lideri politici din lumea occidentala, oameni de afaceri si academicieni din intreaga lume. Fondatorii grupului au fost celebrii magnati David Rockefeller si familia Rotschild.

Unul din subiectele discutate anual in cadrul reuniunilor este apropierea intre Europa si SUA. In 2009, Wikileaks a scos la suprafata un document ce data din 1955 de la una din conferintele grupului Bilderberg in care s-a discutat despre crearea Uniunii Europene si a monedei unice, cu decenii inainte de infiintarea propriu-zisa a acestora.

Economistii si politicienii viseaza la Statele Unite ale Europei

Discutia despre infiintarea Statelor Unite ale Europei a plecat de la declaratia ministrului german al Muncii, Ursula von der Leyen, care a declarat in august 2011 ca obiectivul sau este formarea SUE dupa exemplul altor state federale, precum Elvetia, Germania sau SUA.

Conform ministrului, o uniune politica ar unifica chestiuni importante in politica financiara, economica si de taxe pentru ca moneda unica nu este suficienta pentru UE in a face fata competitiei globale.

Multi economisti vad in infiintarea Statelor Unite ale Europei, solutia pentru salvarea zonei euro de criza financiara actuala si de posibile situatii asemanatoare in viitor. Problema ridicata este daca un tip de structura asemanator celui al Statelor Unite ale Americii ar functiona in Europa. Sistemul in care statele fac plati catre o trezorerie centrala, care are puterea de a transfera fonduri de la un stat mai puternic la unul mai slab, a permis SUA sa puna la punct un plan masiv de salvare a sistemului financiar in perioada de criza.

Traian Basescu, presedintele Romaniei, considera la randul sau ca singura solutie a Europei, in acest moment, este infiintarea Statelor Unite ale Europei, aceasta fiind solutia corecta pentru solutionarea crizei.

"Singura solutie pentru prosperitatea cetatenilor este o integrare profunda. Va trebui sa avem curaj sa spunem ca solutia corecta este realizarea Statelor Unite ale Europei. Sa ne punem la un loc suveranitatea, pentru a crea suveranitatea Uniunii Europene. Ne punem suveranitatea la un loc pentru a realiza o UE suverana, capabila sa stea in competitie cu marii actori globali, cu SUA, China, India, Brazilia si altii", a declarat presedintele Romaniei, la TVR Info in luna februarie.

In plus, parerea sa era ca Statele Unite ale Europei trebuie infiintate in perioada imediat urmatoare pentru a nu lasa aceasta misiune urmatoarei generatii de politicieni. "Trebuie sa avem curaj s-o facem acum si sa incepem sa vorbim despre Statele Unite ale Europei. Dar nu numai sa vorbim. Trebuie sa le proiectam si sa avem forta politica, fiecare la noi acasa, sa convingem cetatenii ca aceasta este solutia", a mai spus Basescu.

#Statele Unite Europene, #statele unite ale europei, #formare State Unite Europene, #Ionel Blanculescu Statele Unite Europene , #UE