Romania, competitiva ca Botswana: Clasament Forumul Economic Mondial

Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 11:21
3176 citiri
Romania, competitiva ca Botswana: Clasament Forumul Economic Mondial

Romania sta foarte prost la capitolul competitivitate economica, dovada fiind locul 78 ocupat in topul realizat de Forumul Economic Mondial, denumit Raportul Competitivitatii Globale 2012-2013.

Pozitia ocupata de Romania anul acesta este in scadere fata de 2011, cand tara noastra se afla pe locul 77. Scorul obtinut a fost de doar 4,07 puncte, pe o scala de la unu la sapte, sub cele 4,08 puncte obtinute anul trecut, scrie AFP.

Romania este aproape la fel de competitiva ca Botswana, care ocupa locul 79.

Romania este intrecuta in clasament de tari precum Turcia, care ocupa locul 43, Ungaria, locul 60, Bulgaria, locul 62, Rusia, locul 67, si Ucraina, locul 73.

Romania depaseste, insa, tari precum Croatia, Republica Moldova si Serbia. Grecia, tara europeana cu cele mai mari probleme din cauza crizei datoriilor suverane, ocupa locul 96.

Topul este condus, in continuare, de Elvetia, care si-a pastrat pozitia de lider mondial pentru al patrulea an consecutiv, cu 5,72 de puncte. SUA ocupa locul al saptelea, cu doua pozitii mai jos fata de anul trecut (5,47 puncte), fiind devansate de Singapore, Finlanda, Suedia, Olanda si Germania.

Situatia critica in care se afla statele din sudul Europei se reflecta in clasamentul Forumului Economic Mondial, Grecia pierzand sase pozitii fata de anul trecut, ajungand pe locul 96 de pe 90, in timp ce Portugalia a pierdut patru pozitii pana pe locul 49.

Studiul a fost realizat pe baza intervievarii a 15.000 de directori de companii din 144 de tari.

Alt studiu, aceeasi pozitie codasa

Un alt studiu, facut public in luna mai, plasa Romania in coada clasamentului. Atunci, din 59 de tari, Romania a reusit sa ocupe locul 53.

Primele pozitii in topul realizat de scoala de business IMD din Elvetia sunt ocupate de Hong Kong, Sua, Elvetia, Singapore si Suedia. Dintre tarile aflate in zona euro, Germania este cea mai competitiva tara, ocupand locul opt.

Romania se afla pe locul 53, dupa ce a pierdut trei pozitii in ultimul an, in primul rand din cauza perceptiei companiilor internationale asupra infrastructurii tarii noastre.

Problema competitivitatii Romaniei este si una din marile ingrijorarii ale reprezentantilor Fondului Monetar International, acestia transmitand autoritatilor, in urma cu mai multe luni, ca trebuie sa accelereze reformele structurale. "Au fost lucruri generale privind reformele structurale, consolidarea fiscala si politica monetara, care trebuie sa ramana in continuare prudenta in conditiile turbulentelor din zona euro", a declarat, in luna iunie, fostul reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

#competitivitate romania, #competitivitate economie Romania , #Analiza economica