Guvernul a luat act de anularea licitatiei pentru vanzarea actiunilor detinute de stat la Oltchim (OLT) si de faptul ca procesul de privatizare a esuat, fiind necesar ca circul din ultimele zece zile sa inceteze, a declarat premierul Victor Ponta.
El a aratat ca Dan Diaconescu nu a avut si nu are capacitatea si dorinta de a participa efectiv la privatizare, avand doar interese politice si de imagine, in detrimentul intereselor angajatilor si ale statului, si a acuzat din nou fostele guverne de faptul ca au girat situatia economica dificila a combinatului.
Contractul de privatizare a Oltchim nu va fi incheiat, intrucat Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului majoritar de actiuni detinut de stat la combinatul chimic, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri, spune ministrul Economiei.
"Adjudecatarul actiunilor nu a putut aduce dovezi ca are banii pe care s-a angajat sa ii plateasca. In aceste conditii, nu mai avea sens sa continuam. Termenul pentru semnarea contractul a expirat astazi (luni)", a declarat ministrul Economiei, Daniel Chitoiu.
Ministrul Economiei a mai declarat ca licitatia la Oltchim (OLT) a fost anulata deoarece actul normativ care reglementeaza procedura impune un termen clar de zece zile pentru semnarea contractului de privatizare, nu doar o posibilitate ca respectivul contract sa fie semnat in acest termen.
"Acolo este prevazut un termen clar de zece zile. Este termen clar", a... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2012, ora 09:24
Dan Diaconescu a declarat ca banii pentru achizitia combinatului Oltchim au fost tot timpul la dispozitia Guvernului si s-a aratat nemultumit de faptul ca "informatii confidentiale" au ajuns in presa.
Patronul OTV, castigatorul licitatiei pentru Olchim, a mai spus ca a vrut sa plateasca banii de acum o saptamana, dar ca au mai ramas aspecte nerezolvate. Avocatul sau, Daniel Fenechiu, a confirmat acest lucru si a enumerat cele trei probleme nefinalizate:
Daniel Fenechiu, avocatul lui Dan Diaconescu, sustine ca au mai ramas trei aspecte nerezolvate, foarte importante, in contractul pentru privatizarea Oltchim.
Business24 va prezinta in format live text principale evenimente ale zilei de astazi, in cadrul procesului de privatizare Oltchim.
Dan Diaconescu - Banii exista, dar si guvernul trebuie sa ii accepte
- Discutam de 3.500 de oamani si de un combinat care ar trebui sa produca in tara asta. Vorbim de ani de zile ca nu merge zona de petrochimie, discutam de Arpechim
- Nimeni nu intreaba daca sunt 10 zile lucratoare sau nu. Vom lamuri si acest lucru. Trebuie sa fie prima privatizare in care si presa sa fie multumita.
- Sper ca lucruile sunt clare, desi ceilalti parteneri au incalcat toate clauzele de confidentialitate si au lasat presei informatii secrete. Banii au fost si sunt la dispozitia Guvernului. Mai trebuie si ca domnul Ponta sa accepte acesti bani. Voi vedea ce vor guvernantii si va voi povesti imediat.
Daniel Fenechiu, avocatul lui... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 18:04
Diaconescu a declarat, la intoarcerea in tara, ca se afla in cautarea unor noi piete de desfacere si ca toata planeta vrea sa cumpere combinatul.
Actionarul majoritar al combinatulul Oltchim a mai adaugat ca va semna contractul pentru privatizare doar daca Guvernul va accepta conditiile pe care le impune.
"Toata planeta este interesata sa cumpere Oltchim", a declarat Dan Diaconescu, miercuri, la sosirea pe aeroportul Otopeni. "Eu vreau, cu prietenii mei, sa redeschidem Oltchim. Poate de luni, daca guvernul o sa accepte conditiile noastre, sa redeschidem. Foarte multi oameni, foarte multe grupuri economice au incredere in noi", a precizat patronul OTV.
Business24 va prezinta in format live text cele mai noi informatii cu privire la situatia combinatului Oltchim Ramnicu Valcea.
16:55 - Radu Olaru, directorul Oltchim
Radu Olaru, directorul Oltchim, a declarat ca statul poate sa ia orice decizie in ceea ce priveste combinatul pentru ca este actionar majoritar. Oficialul a spus ca s-au cerut rapoarte legate de activitatea comerciala a societatii in ultimul an si jumatate. "Am dat chiar mai repede decat ni s-a cerut toate situatiile solicitate", a spus Olaru.
Acesta sustine ca la Oltchim situatia este dramatica. "Sunt proteste, nemultumirea este crescanda, situatia este dramatica. Promisiuni foarte multe, realizari foarte putine".
Pana in data de 5 octombrie vor exista bani care urmeaza sa fie incasati in baza livrarilor pe care Oltchim le-a facut in... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 17:07
Premierul Victor Ponta a anuntat ca va sesiza Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in legatura cu Oltchim, deoarece situatia nu poate ramane fara niciun vinovat. In momentul de fata, Oltchim are o datorie de 700 milioane de euro, care creste cu 200.000 de euro in fiecare zi.
In momentul de fata, procurorii DNA ar investiga axa Constantin Roibu - Adriean Videanu, in privinta unor finantari contractate de Oltchim de la banci, care si-ar fi pierdut urma, prin intermediul mai multor firme-fantoma, potrivit RTV.
Business24 va prezinta in format LIVE TEXT principalele evenimente pe tema privatizarii Oltchim:
- "Un ministru nu isi pune semnatura pe creditul unei companii din subordine. Cel mult, pe o scrisoare de confort: inseamna ca Guvernul a aprobat o anumita strategie, iar ministrul valideaza ca guvernul merge in acea directie", a declarat Adriean Videanu, la RTV.
- "Angajatii de la Oltchim mi-au solicitat sa reluam protestele si asta o sa si facem", a spus Corneliu Cernev, liderul angajatilor Oltchim, la B1 TV.
- Dan Diaconescu cere la Tribunalul Valcea anularea unei hotarari AGA de la Oltchim prin care creantele AVAS fata de aceasta unitate contin dobanzi de aproximativ 130 de milioane de euro, patronul OTV motivand ca statul nu poate vinde "dobanzile nedatorate".
- Ministerul Finantelor: Acordarea unei garantii de stat de 40 milioane euro companiei Oltchim era inoperabila din cauza legislatiei interne si celei europene si ar fi decredibilizat Romania in... mai mult
Marti, 25 Septembrie 2012, ora 12:35
Presedintele Fortei Civice, Mihai-Razvan Ungureanu, a declarat, luni, ca este "destul" de sceptic in ceea ce priveste privatizarea combinatului Oltchim.
El a sustinut ca prin modul de privatizare a combinatului s-a incalcat memorandumul Guvernului in care se preciza ca Oltchimul ar trebui cumparat cu tot cu creante.
"Nu cred ca se poate pune problema unei privatizari cu orice pret a Oltchimului. Procesul de privatizare trebuia gandit foarte atent", este de parere Ungureanu.
Liderul Fortei Civice a mai afirmat ca in urma acestei privatizari combinatul Oltchim ar ramane cu "capitaluri negative, in incapacitate de a fi recreditat si pus sub riscul de executare silita". In aceste conditii, Oltchim se expune riscului de faliment, a declarat Mihai-Razvan Ungureanu.
Dan Diaconescu a refuzat, luni, sa semneze contractul pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni la combinatul Oltchim, invocand o serie de "inadvertente" in continutul documentului.
De ce nu a semnat Dan Diaconescu contractul pentru privatizarea Oltchim
"Am sperat sa semnam azi si sa platim. E un soc mare, sa vedem ca e o batjocura de contract", a declarat presedintele PP-DD. mai mult
Luni, 24 Septembrie 2012, ora 14:32
Dan Diaconescu a castigat licitatia pentru pachetul reprezentand 54,8% din capitalul social al Oltchim, potrivit reprezentantilor OPSPI.
"Incercam sa rentabilizam cat mai repede si sa dam profit cat mai repede. Posibilitatea semnarii acestui contract s-ar putea prelungi pana la sfarsitul lui 2013", a declarat Dan Diaconescu, presedintele PP-DD, dupa aflarea rezultatelor.
Creanta Electrica nu se vinde deocamdata, deoarece singura oferta pentru acest activ a avut un pret mai mic decat suma minima acceptata.
Premierul Victor Ponta a avertizat, inainte de anuntarea rezultatelor licitatiei, ca investitorul care va castiga, trebuie sa depuna banii in trei zile, altfel risca sa raspunda in fata legii.
"Eu adresez o singura speranta in numele miilor de oameni: ca nimeni nu-si bate joc de ei dintre cei care au fost la licitatie si ca nimeni nu ne inseala pe toti. Daca ne-a inselat cineva si a zis astazi, ca are 203 milioane de platit pretul si dupa aceea alte cateva sute de milioane de investit si ne-a inselat, va raspunde in fata legii", a spus Ponta. Oferta de 203 milioane de lei, la care face referire premierul, apartine lui Dan Diaconescu si priveste achizitionarea individuala a actiunilor companiei Oltchim.
PCC a oferit apoximativ 40 milioane de lei pentru Oltchim, creanta AVAS si creanta Electrica. Chimcomplex a oferit 18 milioane de lei pentru actiuni si 221 milioane de lei pentru cumpararea creantelor Electrica. AISA Invest a oferit 30 milioane de lei... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 10:07
Procesul de privatizare a Oltchim, in forma in care este facut, este sortit esecului, iar prelungirea termenului ar putea duce la blocarea procesului de privatizare ca urmare a contestatiilor, a declarat, la The Money Channel, consultantul financiar Ionel Blanculescu.
In opinia lui Ionel Blanculescu, Oltchim a ajuns in situatia actuala ca urmare a faptului ca s-a trezit intr-un alt sistem, iar Oltchim face parte dintr-un sistem care fara Arpechim nu este functional.
Blanculescu este de parere ca principalul vinovat pentru situatia actuala nu este fosta conducere a Oltchim, ci Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), pentru modul gresit in care a gestionat privatizarea celor doua companii.
Prelungirea perioadei de depunere a ofertelor creeaza premise pentru ca cei trei ofertanti care s-au inscris in termenul anuntat sa conteste in justitie procesul de privatizare cu sanse reale de succes, mai spune Blanculescu. Acest lucru ar putea bloca pe termen lung procesul de privatizare.
Consultantul financiar a aratat ca, din punct de vedere legal, nu exista termenul de amanare a termenului de depunere a ofertelor, existand numai posibilitatea anularii si reluarii procesului.
Privatizarea combinatului chimic Oltchim Ramnicu-Valcea a fost amanata pentru 20 septembrie, a decis luni Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI).
Astfel, mai pot fi depus oferte pina la 20 septembrie, urmand ca licitatia pentru... mai mult
Marti, 18 Septembrie 2012, ora 11:30
Privatizarea Oltchim Ramnicu Valcea a fost amanata pana in data de 20 septembrie, potrivit lui Remus Vulpescu, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI). Angajatii reintra in greva, de miercuri, iar joi intentioneaza sa protesteze la Bucuresti.
Procedura de selectare a investitorului pentru privatizarea combinatului Oltchim Ramnicu Valcea va fi amanata pana in 20 septembrie ora 12.00, deschiderea documentelor urmand sa aiba loc in aceeasi zi la ora 13.30.
Dan Diaconescu, presedintele PP-DD, omul de afaceri Stefan Vuza si compania PCC SE au depus oferte in cadrul dosarului de privatizare Oltchim Ramnicu Valcea. In acelasi timp, Dan Diaconescu incearca blocarea procesului.
Surprizele privatizarii Oltchim: Dan Diaconescu si Stefan Vuza au depus oferte
Investitorii au cerut amanarea licitatiei publice, potrivit lui Vulpescu, care a mentionat numele Pegamont Romania si Gazprom.
Business24 a prezentat in format LIVE text cele mai importante momente ale procesului de privatizare a Oltchim:
- Sindicalistii discuta cu ministrul Economiei, Daniel Chitoiu. Ei cer sa fie platiti pentru munca depusa, precum si sa se reia activitatea.
- Sindicatul Oltchim anunta reluarea protestelor.
"Nu dorim sa fim o povara pentru bugetul statului, dorim doar sa ne asiguram locurile de munca", a declarat unul dintre reprezentantii sindicalistilor.
- Remus Vulpescu, seful OPSPI - pana in data de 22 septembrie, Romania trebuie sa informeze... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 14:00
Anuntul de privatizare a companiei Oltchim a fost publicat. Licitatia se va organiza pe data de 14 septembrie, pretul de oferta fiind de 0,1 lei/actiune.
Metoda de privatizare va fi una combinata: licitatie cu oferte in plic care pot fi depuse de orice firma, pana pe data de 13 septembrie, urmata, eventual, de negociere sau de licitatie cu strigare dupa regula licitatiei competitive.
Potentialii ofertanti, inclusiv asocieri sau consortii de investitori, vor depune o garantie de participare la licitatie in valoare de 34,4 milioane de lei.
Ministerul Economiei, prin OPSPI ofera spre vanzare intregul pachet detinut, de 188.100.976 actiuni, ce reprezinta 54,8% din capitalul social al Oltchim. Pachete minoritare mai sunt detinute de PCC SE (18,31%), Nachbar Services Ltd (14,02%), persoane fizice (11,01%) si alte persoane juridice (1,83%).
Adunarea Generala a Actionarilor Oltchim va propune, in data de 10 septembrie, majorarea capitalului social al Oltchim prin conversia in actiuni a creantei Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), fata de combinatul chimic, in valoare de 1,12 miliarde lei. Capitalul social la data anuntului era 34.321.138,30 lei.
Companiile TISE (Rusia), PCC SE (Germania), Pegamont Ploiesti si Aisa Invest din Cluj, firma detinuta de omul de afaceri Stefan Vuza, au depus in luna aprilie oferte neangajante pentru participarea la privatizarea combinatului chimic Oltchim.
Patru companii, interesate de privatizarea Oltchim... mai mult
Vineri, 10 August 2012, ora 15:30