Mark Mobius: Oltchim are nevoie de un bun administrator. Poate nu e cazul lui Diaconescu

Duminica, 30 Septembrie 2012, ora 15:10
1572 citiri
Mark Mobius: Oltchim are nevoie de un bun administrator. Poate nu e cazul lui Diaconescu
Foto: vestic.ro

Statul trebuie sa gaseasca pentru companiile mari pe care le detine cumparatori viabili si buni administratori, in cazul Oltchim fiind posibil ca cel care a castigat licitatia sa nu fie un bun manager, a declarat Mark Mobius, presedintele executiv al grupului Templeton Emerging Markets.

"In cazul Oltchim, cred ca este posibil ca cel care a cumparat combinatul sa nu fie un manager bun pentru companie. Cred ca este foarte important ca atunci cand statul vinde astfel de intreprinderi sa gaseasca un cumparator viabil, capabil sa cumpere si sa administreze activele cumparate in beneficiul tarii si sa faca si profit, bineinteles", a afirmat Mobius la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV.

Dan Diaconescu a castigat saptamana trecuta licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.

Premierul Victor Ponta a declarat ca Dan Diaconescu are termen pana luni sa plateasca suma respectiva si ca Guvernul este pregatit sa numeasca un nou management la Oltchim si sa dispuna administrarea speciala a combinatului daca Diaconescu nu plateste, iar in maximum sase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.

Seful Templeton Frontier Markets considera "amuzat si trist" schimbul de replici dintre premier si Dan Diaconescu privind capacitatea financiara a lui Diaconescu sa preia compania si sa reinceapa productia, dar si cu privire la intentia Guvernului de a gasi "in cel mai scurt timp un investitor serios" pentru Oltchim.

"Asisti la astfel de intamplari peste tot in lume cand exista mari dezbateri care inconjoara vanzarea activelor de catre stat, te confrunti cu astfel de probleme absolut oriunde, fie ca esti in Brazilia, in Rusia sau in Vietnam. Este deopotriva amuzat si trist, este o combinatie a amandurora si este o nefericire, pentru ca am putea face atat de mult progres daca oamenii ar fi rezonabili si achizitioneaza aceste companii cand sunt capabili sa o faca si din punct de vedere al banilor si al managementului", a afirmat el.

Intrebat daca crede ca statul putea pune unele conditii participantilor la licitatie, inclusiv prin depunerea unei garantii care sa demonstreze bonitatea financiara, Mobius a spus ca trebuie verificat de la inceput daca participantii la o privatizare pot plati pretul, pot opera compania respectiva. Totodata, participantii trebuie sa spuna ce vor face cu angajatii.

"Exista pericolul sa ajungi la o situatie unde vin cumparatori necalificati, incapabili sa plateasca pretul licitatiei si ajungi intr-o situatie mai rea decat la inceput. Privatizarea nu este o favoare, nu exista nicio garantie a succesului si de aceea procesul de privatizare trebuie facut intr-un mod sistematic pentru a avea de la bun inceput garantia sau pentru a asigura o probabilitate mai mare a succesului", a afirmat seful Templeton Frontier Markets.

Intrebat daca in aceasta perioada de criza statul ar trebui sa incerce sa privatizeze sau sa eficientizeze companiile pe care le controleaza, Mobius a spus ca cele doua procese ar trebui realizate concomitent.

"Mai intai trebuie sa incerce sa restructureze companiile dinauntru, sa numeasca manageri buni, sa faca schimbari, astfel incat acestea sa devina profitabile. In acelasi timp, sa inceapa procesul de privatizare astfel incat controlul asupra acestor companii sa poata fi trecut catre sectorul privat, statul sa isi vanda participatiile. Nu este necesar ca Guvernul sa vanda tot, poate pastra o participatie minoritara, isi poate pastra un loc in consiliul de Administratie, insa este necesar ca pachetul majoritar, controlul, sa treaca in portofoliul unui grup care poate administra compania eficient", a continuat el.

Potrivit oficialului Franklin Templeton, Petrom este un exemplu de privatizare de succes si o companie care are contributii insemnate la economia Romaniei.

Mobius considera ca deseori sunt necesare disponibilizari la companii imediat dupa privatizare, intrucat acestea au un numar "extraordinar de angajati care nu fac nimic si care determina si multe din pierderi". Totusi, el mentioneaza ca dupa ce o companie devine viabila si profitabila trebuie sa inceapa sa faca angajari.

Intrebat ce se intampla cand companiile nu devin viabile, Mobius a spus ca acestea ar trebui inchise.

"Este o parte necesara a economiei. Din nefericire, este un lucru cu care trebuie sa ne confruntam si cu care trebuie sa fim deschisi in a ne confrunta. Astazi in Europa, in Grecia, in Spania este o problema la ordinea zilei. De aceea vedem demonstratii pe strada. Oamenii nu vor sa isi piarda locurile de munca, insa, pentru a face o companie viabila, este necesara schimbarea", a explicat el.

Seful Templeton Emerging Markets a spus, pe de alta parte, ca piata de capital din Romania se poate dezvolta prin listarea unor companii mari de stat si amintit ca Romania s-a angajat in fata FMI sa privatizeze unele companii de stat.

"Problema este pe masa. Intrebarea tine de ritmul, de viteza cu care poate fi realizat acest proces. Nu are rost sa privatizam o intreprindere care nu este bine administrata si nu este profitabila pentru ca nu obtii un pret potrivit pentru ea. In masura in care profitabilitatea creste si pretul de vanzare al actiunilor creste. Este o alternativa viabila", a adaugat Mobius.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#Mark Mobius Oltchim, #manager Oltchim, #manager companii stat, #Mark Mobius despre Diaconescu , #Management