Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FMI va accepta o noua privatizare la Oltchim daca strategia Guvernului este viabila

FMI va accepta o noua privatizare la Oltchim daca strategia Guvernului este viabila


Institutiile financiare internationale vor accepta initierea unui nou proces de privatizare la Oltchim (OLT) daca Guvernul va prezenta in acest sens o strategie viabila, a declarat premierul Victor Ponta.

Premierul a raspuns astfel la solicitarea jurnalistior de a clarifica faptul ca in memorandumul transmis de Guvern catre Fondul Monetar International este indicata lichidarea voluntara a Oltchim in cazul unui esec al privatizarii.

Premierul a aratat ca in discutiile din ultimele zile de la nivelul Guvernului pentru salvarea Oltchim au fost inclusi si reprezentantii institutiilor financiare internationale.

"Discutiile sunt deja incepute", a adaugat Ponta.

Guvernul s-a angajat in fata Fondului Monetar International, prin memorandumul anexat ultimei scrisori de intentie, ca Oltchim (OLT) va fi trecuta in lichidare voluntara daca privatizarea esueaza, premierul Victor Ponta sustinand ulterior ca societatea va intra in acest caz in administrare speciala.

Intrarea combinatului Oltchim in procedura de licihidare voluntara a fost prevazuta distinct in memorandumul transmis catre Fondul Monetar International (FMI) la finalul misiunii de evaluare din luna august, fiind pentru prima data cand o astfel de obligatie este inserata intr-un document final al Guvernului trimis Fondului.

Ulterior trimiterii acestui document catre FMI si pe fondul negocierilor cu Dan Diaconescu pentru privatizarea Oltchim, premierul Victor Ponta a declarat ca societatea va fi trecuta in administrare speciala daca pretul pe actiuni nu va fi platit pana luni, 1 octombrie.

Dan Diaconescu a castigat licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.

Privatizare Oltchim: Dan Diaconescu, noul actionar majoritar

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca Diaconescu are termen pana luni, 1 octombrie, sa plateasca pretul pe actiuni, caz in care acesti bani ar putea fi acordati Oltchim pentru functionarea combinatului, ca imprumut de salvgardare pentru maximum sase luni, pana la transferul actiunilor.

Premierul a precizat atunci ca Guvernul este pregatit sa numeasca un nou management la Oltchim si sa dispuna administrarea speciala a combinatului daca Dan Diaconescu nu achita pana luni pretul pe actiuni, iar in maximum sase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.

Ponta a mai afirmat ca FMI nu a obligat Guvernul sa desemneze un castigator la licitatia pentru privatizarea Oltchim, ci doar ca autoritatile romane sa organizeze procedura de vanzare a actiunilor statului.

Intrucat termenul de privatizare al Oltchim a fost amanat de mai multe ori, nu este exclus ca FMI sa accepte o noua incercare de privatizare in urmatoarele luni.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 980 ori