Remus Vulpescu, despre Oltchim: Nu se poate redresa prin insolventa

Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 14:23
1807 citiri
Remus Vulpescu, despre Oltchim: Nu se poate redresa prin insolventa

Combinatul Oltchim nu poate singur sa se redreseze, prin insolventa, ceea ce inseamna ca societatea are neaparat nevoie de sprijin financiar foarte consistent, chiar si in cazul unei proceduri de insolventa, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, Remus Vulpescu, consilier al Ministrului Economiei.

"Se are in vedere un program de redresare care necesita circa 45 milioane de euro din care bancile au declarat deja ca pot veni cu 25 milioane euro in programul de reorganizare conceput de o firma importanta redutabila din domeniul agreat de ele, dar contributia statului ar fi, prin urmare, mai putin de jumatate din toata suma, circa 20 milioane euro. Acestia pot fi acordati doar cu acordul Comisiei Europene. Se lucreaza la documentatia necesara. Una dintre problemele mari este ca exista un principiu in acordarea ajutorului de stat. Prima oara trebuie sa fie si ultima oara. Noi acum avem ca principala sarcina sa demonstram ca Oltchim nu a mai primit in trecut niciodata ajutor de stat", a spus Vulpescu.

Potrivit acestuia, exista intotdeauna riscul unui refuz, dar ultima oara cand Oltchim a solicitat acordul Comisiei Europene pentru primirea ajutorului de stat procedura a durat cam 2 ani.

"Noi nu avem acum 2 ani la dispozitie. Noi incercam sa intocmim toata documentatia si sa facem ca toata aceasta procedura sa dureze mult mai putin, doar cateva luni, si nu doi ani ca atunci cand a fost vorba de conversia creantei AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului n.r) in actiuni", a mai spus consilierul ministrului Economiei.

Rodin Traicu, secretar de stat in MECMA declara, la finele saptamanii trecute, ca notificarea privind ajutorul de stat pentru Oltchim nu a fost inca trimisa Comisiei Europene, aceasta fiind in lucru.

"Nu s-a trimis inca notificarea la Comisia Europeana. Aceasta este in lucru, urmand a fi elaborate urmatoarele documente: proiectul de act normativ prin care se acorda ajutor de salvare in cuantum de 20 milioane euro, studiul de impact economic si social in cazul opririi activitatii Oltchim, care a fost deja realizat, foaia de parcurs privind strategia avuta in vedere pentru Oltchim si un material care sa demonstreze ca Electrica se comporta ca un investitor privat prudent prin neexecutarea creantelor detinute asupra Oltchim. Un material similar trebuie emis de catre AVAS referitor la creantele asupra Oltchim", a explicat Rodin Traicu.

Acesta a precizat ca, din momentul in care notificarea va fi facuta, conform discutiilor avute cu reprezentanta Comisiei Europene, si discutiilor cu Fondul Monetar, Banca Mondiala si Comisia Europeana, timpul maxim pentru repornirea combinatului este de doua luni, dar el poate fi scurtat substantial prin interesul manifestat de catre Comisie prin misiunea permanenta a Romaniei pe langa CE. Atunci va fi reluata activitatea la maximum 65% din capacitate.

Rodin Traicu a subliniat ca este in proces de repornire activitatea la Oltchim: a fost pusa in functiune electroliza cu membrana, a fost pornita fabrica de var, saptamana aceasta urmand sa fie pornite instalatiile de polioli si oxo-alcool.

Pe 23 august, activitatea combinatului din Ramnicu Valcea a fost oprita din cauza datoriilor pe care societatea le-a inregistrat in ultimii patru ani. Intre timp, societatea a trecut si printr-o privatizare nereusita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#Remus Vulpescu insolventa Oltchim, #restructurare combinat Oltchim, #salarii restante Oltchim , #stiri Oltchim