Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a propus alocarea unui miliard de euro din Planul National de Redresare si Rezilienta pentru efectuarea de reinnoiri pe reteaua de cale ferata, o zona care a fost subfinantata, si are in proiect trenuri pe hidrogen, a declarat, marti, ministrul de resort, Catalin Drula
"Avem o strategie de dezvoltare a infrastructurii feroviare pe urmatorii patru ani. Am gasit-o realizata cand am venit in minister, mie mi-a revenit doar sarcina de a o inainta Comisiei Europene in ianuarie si aceasta strategie vorbeste de modernizare.
Sunt prinse aceste coridoare din domeniul feroviar, chiar exista asa o expresie - vine coridorul, se repara si lucrurile devin bune si noi -, dar, din pacate, foarte lent, foarte scump si pe lungimi relativ mici. Inlocuiri, acele refactii etc., schimbari de traversa de sina si restul de operatiuni tehnice - aici vrem sa alocam un miliard de euro din PNRR pentru ca, daca ne uitam, aceasta parte de reinnoire a fost subfinantata.
Putem sa vorbim de cresteri de finantare, sa folosim cuvinte frumoase, dar daca ne uitam la realitate, indiferent de ani, daca ne uitam pe 10-15 ani in urma, sumele alocate pentru aceasta zona de reinnoire, zona care ne tine reteaua existenta la viteza actuala, sunt mult sub nevoi si poate de ordinul a catorva zeci de milioane de euro pe an.
Pai, daca am reusi sa avem un miliard de euro, sa zicem ca impact si in anii 2022, 3, 4, 5, 6, asta ar insemna o mica revolutie in sine si ar... mai mult
Marti, 23 Martie 2021, ora 16:48
Infrastructura rutiera, feroviara si de metrou din Romania are o alocare de 9,2 miliarde de euro in Planul National de Redresare si Rezilienta, aproape jumatate din suma fiind destinata constructiei de autostrazi si drumuri expres, pe lista aflandu-se Centura de Nord a Capitalei si Autostrada Moldovei.
Transporturile au o alocare de 9,27 miliarde de euro din bugetul total. Cei mai multi bani merg catre constructia de autostrazi si drumuri expres, 3,54 miliarde de euro. Domeniul feroviar ocupa locul secund in clasament, investitiile in calea ferata ridicandu-se la 2,8 miliarde de euro, iar cele in noile magistrale de metrou trec de 1,58 miliarde de euro. Suma de un miliard de euro este destinata variantelor ocolitoare si conectarea municipiilor la reteaua trans-europeana de transport (TEN-T). Mai raman 350 de milioane de euro pentru investitii in materialul rulant: locomotive si vagoane noi pentru trenurile care circula in Romania.
Cu banii de care dispune Romania, suma de 9,2 miliarde de euro, ar urma sa se realizeze urmatoarele investitii pentru domeniul rutier, feroviar si metrou.
Rutier:
- peste 250 de kilometri de autostrada si drumuri expres cu un buget estimat de 3,54 miliarde de euro;
- peste 330 de kilometri de variante ocolitoare si drumuri de legatura la reteaua primara cu un buget estimat de 1 miliard de euro;
Feroviar:
- peste 140 de kilometri de cale ferata modernizata/electrificata cu un buget estimat de 2,8 miliarde de euro;
- 39 de unitati... mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2020, ora 00:05
Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA a lansat licitatia pentru achizitia serviciilor de proiectare si executie aferente Fazei I a proiectului de modernizare a liniei de cale ferata Bucuresti Nord - Aeroportul International Henri Coanda.
Potrivit unui comunicat al CFR SA, aceasta etapa (Racord C.F. la Terminalul T1) cuprinde construirea unei cai ferate duble in lungime de 2,95 kilometri, un viaduct de 1,52 kilometri care traverseaza DN1, 3 podete, instalatie de centralizare electronica si o statie de calatori la terminalul T1.
Valoarea totala estimata a contractului este de 420,113 milioane de lei fara TVA, din care 402,711 milioane lei pentru executia lucrarilor si 17,402 milioane lei fara TVA pentru servicii de proiectare, sursa de finantare fiind asigurata din Fonduri de Coeziune si Buget de Stat, aferente cadrului financiar 2014-2020.
Durata contractului este de 14 luni, din care 2 luni pentru proiectare si 12 luni pentru executie, la care se adauga 60 de luni perioada de garantie. Termenul limita pentru primirea ofertelor este 25 martie 2019, deschiderea acestora urmand sa aiba loc in aceeasi zi la ora 15:00.
Anuntul de participare la procedura licitatie deschisa, continand informatii asupra modului de desfasurare a procedurii, precum si documentatia de atribuire, sunt disponibile in Sistemul Electronic al Achizitiilor Publice (SEAP).
Iata de ce Linia de tren Otopeni-Bucuresti nu va fi gata pana la Euro 2020. Mii de suporteri straini risca sa ramana... mai mult
Marti, 12 Februarie 2019, ora 16:16
CFR a semnat, luni, cu asocierea Arcada Company - Metabet - Compania Constructii Feroviare un contract de 122,6 milioane lei, fara TVA, pentru reabilitarea podurilor de cale ferata peste Dunare, durata de executie a lucrarilor fiind stabilita la 23 de luni.
"Data de incepere a lucrarilor nu va depasi cu mai mult de 42 de zile data primirii de catre antreprenor a acordului contractual", se arata intr-un comunicat al administratorului retelei feroviare.
Pentru repararea celor doua poduri, inclusiv viaductele de acces, este necesara inchiderea alternativa a circulatiei feroviare pe cele doua fire. In aceasta situatie, pentru mentinerea conditiilor normale de desfasurare a traficului feroviar, vor fi puse in functiune podurile vechi (Anghel Saligny) pe perioada executarii lucrarilor la podurile noi, precizeaza CFR.
La licitatia organizata in februarie pentru atribuirea contractului "Lucrari de reabilitare a podurilor de cale ferata peste Dunare - km 152+149 si km 165+817, linia CF Bucuresti - Constanta", au depus oferte asocierile Arcada Company - Metabet - Compania Constructii Feroviare, Strabag - Tancrad, Azvi - Straco Grup si compania Consinit.
Criteriul de atribuire a fost pretul cel mai scazut, iar finantarea va fi asigurata din fonduri europene nerambursabile (85%) si bani de la bugetul de stat (15%). mai mult
Luni, 28 Iulie 2014, ora 16:48
CFR vrea sa contracteze lucrari de modernizare a 60,6 kilometri de cale ferata, pe traseul Ilteu (localitate situata in Arad, la granita cu judetul Hunedoara) - Simeria (Hunedoara), proiectul impartit in doua loturi avand o valoare totala estimata la 5,45 miliarde lei (1,21 miliarde euro), cu TVA.
Lucrarile fac parte din proiectul de reabilitare a liniei de cale ferata Frontiera - Curtici - Simeria (componenta a Coridorului IV Pan - European), finantat prin Programul Operational Sectorial de Transport.
Primul lot vizeaza modernizarea subtronsonului Cap Y Ilteu - Gurasada, cu o lungime de 19,78 kilometri si o valoare estimata la 1,76 miliarde lei, fara TVA. Pentru lotul al doilea, Gurasada- Simeria, de 40,88 kilometri, lucrarile au fost estimate la 2,63 miliarde lei, fara TVA.
Contractele vor fi atribuite prin licitatie restransa, pentru pretul cel mai scazut, iar termenul de finalizare va fi de 5 ani de la data adjudectarii.
Termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare a fost stabilit pentru 3 aprilie.
Reabilitarea liniei de cale ferata Frontiera - Curtici - Simeria este inclusa de Guvern in lista proiectelor care vor fi finantate cu prioritate anul viitor din fonduri europene nerambursabile, fonduri rambursabile si de la bugetul de stat. mai mult
Marti, 18 Februarie 2014, ora 17:17
Austriecii de la Strabag au anuntat ca vor moderniza tronsonul de cale ferata Vintu de Jos - Simeria, cu o lungime de 42,2 kilometri, valoarea totala a contractului ridicandu-se la 317 milioane de euro. Din acest contract, Strabag va executa lucrari de circa 66 de milioane de euro.
Termenul de executare a lucrarilor este de 30 de luni, iar contractul prevede construirea liniei ferate, constructii civile si lucrari de consolidare a terenului.
"Linia curenta, desi este dubla si electrificata, nu este in strare buna. Dupa finalizarea lucrarilor, trenurile vor putea circula cu viteza de 160 de kilometri pe ora, de la 90-120 kilometri pe ora, in prezent, a spus Thomas Birtel, CEO al STRABAG SE
Lucrarile vor fi executate pentru compania feroviara de stat CFR SA.
Ce prevede contractul cu CFR
Lucrarile din contractul castigat de Strabag cuprind renovarea sectiunii de cale ferata, inclusiv a cinci statii situate in afara zonelor rezidentiale dens populate, redirectionarea liniei, sonstruirea de tunele si poduri, precum si infrastructura caii ferate.
In total, vor fi construite peste 100 de km de cale ferata. Lucrarile la acest proiect sunt programate sa inceapa in primavara anului 2014 si si vor dura 30 de luni.
Proiecte Strabag in Romania
Strabag participa si la licitatia pentru constructia in concesiune a tronsonului de autostrada Comarnic - Brasov, unde castigatorul va fi anuntat pe data de 20 decembrie, in asocierea Vistrada Nord (Vinci/Franta,... mai mult
Marti, 10 Decembrie 2013, ora 16:00
Rusia va investi 562 miliarde de ruble (17 miliarde de dolari) pentru a moderniza doua linii de cale ferata care traverseaza Siberia si Orientul Indepartat, a declarat ministrul Transporturilor, Maxim Sokolov.
Suma de 562 miliarde de ruble este "varianta optima" pentru modernizarea celor doua linii de cale ferata, a spus ministrul, potrivit RIA Novosti.
Capacitatea de transport pe calea ferata transsiberiana, cu o lungime de 9.300 de kilometri intre Moscova si Oceanul Pacific, si pe linia principala Baikal-Amur, care traverseaza Siberia si Orientul Indepartat, ar urma sa creasca cu 55 de milioane de tone in urma modernizarii.
Lucrarile trebuie sa se incheie in 2018.
O suma de circa 10 miliarde de dolari va fi asigurata printr-un program de investitii al companiei de cale ferata detinute de stat, iar alte 3 miliarde de dolari din fonduri guvernamentale.
De asemenea, un fond de rezerva al statului finantat din veniturile din industria petroliera, va contribui cu circa 4 miliarde de dolari. mai mult
Duminica, 28 Iulie 2013, ora 18:00
Ministerul Transporturilor a semnat vineri cu CFR SA un contract de finantare in valoare de 4,98 miliarde de lei (1,1 miliarde euro) pentru reabilitarea tronsonului de cale ferata Sighisoara-Coslariu (Alba), cu o lungime de 89,5 kilometri.
Contractul este cofinantat de Uniunea Europeana cu 740 milioane euro si prevede reabilitarea a 89,5 kilometri de linie dubla electrificata de cale ferata.
CE aproba investitii de 751 mil. de euro pentru modernizarea unor tronsoane de cale ferata
Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a precizat ca acesta este cel mai mare contract de finantare semnat prin Programul Operational Sectorial de Transport.
El a adaugat ca CFR SA, care administreaza infrastructura feroviara, are semnate prin acest program 18 contracte in valoare 11,5 miliarde lei. Ministrul a mai spus ca lucrarile de modernizare au inceput in martie-aprilie 2012 si se vor incheia in iunie 2015.
Ce inculde proiectul
Tronsonul face parte din linia de cale ferata Brasov-Simeria, parte a Coridorului IV paneuropean. Dupa finalizarea lucrarilor trenurile de calatori ar trebui sa atinga o viteza maxima de 160 de kilometri pe ora, iar cele de marfa de pana la 120 de kilometri pe ora.
Proiectul include atat executia lucrarilor de modernizare a liniei de cale ferata, pentru care au fost atribuite anul trecut lucrarile aferente, impartite in trei loturi, cat si lucrari la instalatiile de semnalizare si la sistemele de comunicatii si control. Acestora li se adauga... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2013, ora 14:39
Comisia Europeana si-a dat acordul pentru investitii de 751 de milioane de euro in modernizarea tronsoanelor de cale ferata Sighisoara - Coslariu si Brasov - Simeria, in concordanta cu standardele moderne de infrastructura din Europa.
Tronsonul de cale ferata dubla dintre Sighisoara si Coslariu are o lungime de 89,5 km, iar dupa terminarea lucrarilor se va asigura o viteza maxima de 160 km/ora pentru trenurile de pasageri si 120 km/ora pentru trenurile de marfa.
Uniunea Europeana, prin fondul de coeziune, va finanta 751 de milioane de euro din totalul necesar de 884 de milioane de euro. Proiectul in sine a dus la crearea a 600 de locuri de munca si este de asteptat sa fie finalizat pana la sfarsitul anului 2015.
Proiectul de investitii are drept scop cresterea numarului de calatori cu trenul, cat si a cantitatii de marfa transportata feroviar, prin asigurarea unor servicii de mai mare calitate si a unei viteze superioare.
Investitia s-a realizat prin programul de transport cofinantat de UE, axa prioritara "Modernizarea si dezvoltarea axelor prioritare TEN-T in scopul realizarii unui sistem durabil de transport la nivel national si integrarii acestuia in retelele de transport ale UE".
Compania nationala de Cai Ferate SA a anuntat joi castigatorul licitatiei publice pentru lucrarile de semnalizare ERTMS, GSM-R, centralizare electronica si Centrul de Control Operational Simeria aferente tronsoanelor Sighisoara - Coslariu si Coslariu - Simeria.
Astfel,... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 17:02