FOTO Schimbarea la fata. Marile orase investesc in renovari "istorice"

Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 07:15
3518 citiri
FOTO Schimbarea la fata. Marile orase investesc in renovari "istorice"
Piata Unirii din Oradea, in reabilitare

Transilvania investeste in imagine. Primarii unor orase importante din vestul tarii, precum Brasov, Cluj-Napoca, Oradea si Timisoara, investesc fonduri consistente pentru atragerea turistilor, dar si pentru oferirea unei astmosfere occidentale investitorilor care le calca pragul. Business24 prezinta principalele proiecte care vor schimba la fata orasele de provincie.

Oradea si-a propus reabilitarea centrului istoric al municipiului

Administratia locala si-a propus pentru urmatorii ani reabilitarea centrului istoric al municipiului printr-o serie de proiecte care prioritare.

Reabilitarea centrului istoric se deruleaza de mai multi ani, prin realizarea mai multor elemente.

Recent, a fost finalizat atat proiectul privind reabilitarea Pietei Unirii, cat si studiul de fezabilitate pentru reabilitarea Pietei Ferdinand, iar administratia locala a cerut si un studiu privind starea podului Ferdinand, situat in centru.

Acest pod a fost construit in anul 1954, iar de atunci nu a fost supus reparatiilor capitale, iar in urma expertizei tehnice s-a constatat ca este nevoie in viitorul apropiat de o reabilitare majora precum si de consolidarea acestuia.

Lucrarile de reabilitare a podului vortine sase luni, din care trei luni ar fi suspendata complet circulatia.

Valoarea totala a acestei investitii ar fi de 1.250.000 euro, suma pe care administratia locala doreste s-o atraga din fonduri nerambursabile.

Odata cu reabilitarea podului Ferdinand, va fi reabilitat si Crisul Repede, urmand ca in 2014 sa fie finalizat malul stang, iar in 2015 si malul drept al raului, intre pasarela de la Liceul Gojdu pana la Centrul de Calcul. Concomitent cu aceste lucrari, Primaria va incepe si construirea parcarii subterane.

De asemenea, primaria a atribuit firmei Luxten un contract prin care aceasta va proiecta si realiza un sistem de iluminare a cladirilor cu valoare cultural arhitecturala situate in Centru istoric, mai exact 16 cladiri.

Investitia in acest sistem de iluminare se ridica la peste doua milioane de lei.

Primaria Oradea intentioneaza sa organizeze o licitatie si pentru ce prevede, printre altele, si proiectarea unor noi constructii de lucrari publice, valoarea estimata fiind intre unu si trei milioane de lei.

Modernizari si in Cluj-Napoca

Un alt oras din Ardeal unde sunt mai multe proiecte de modernizare este Cluj-Napoca, un primaria are va dezvolta un sistemul de ticketing pentru transportul in comun, care va fi functional in toamna 2014.

In acelasi timp, si Brasovul vrea sa informatizeze transportul in comun, in proiect fiind incluse un sistem de taxare automata, unul de management al vehiculelor, precum si unul pentru informarea calatorilor.

Valoarea estimata a acestui proiect este de aproape 24 de milioane de lei (5,33 milioane euro), fara TVA.

Un proiect prin care Cluj-Napoca "s-a modernizat" este serviciul de plata a parcarii prin mesaj sms, iar un altul, si mai important, cu o valoare estimata la 20 de milioane de euro, este deschiderea Bailor Someseni.

Aglomeratia de la suprafata poate fi evitata cu metroul

Aglomeratia a devenit sufocanta in majoritatea oraselor mari, iar metroul aduce un mijloc de transport care reduce traficul.

Timisoara ar putea deveni primul oras de provincie cu infrastructura de metrou, primaria anuntand lansarea studiilor de prefezabilitate si fezabilitate pentru construirea unor linii de tren subterane.

In prezent, Timisoara este impartita in doua din cauza actualelor linii ferate ce trec prin centru. Solutia ar crea disponibilizarea unui teren de circa 8 km lungime si 80 m latime, pentru realizarea, pe axa est-vest, a unui bulevard ultramodern, intr-o zona centrala, in imediata vecinatate a centrului istoric. De altfel, noul Plan Urbanistic General (PUG) al Timisoarei va prevedea si mutarea liniilor de cale ferata terestre in subteran.

Primaria Brasov, proiecte de modernizare de 275 milioane de euro

Pe langa informatizarea transportului in comun, primaria Brasov are mai multe proiecte pentru care intentioneaza sa obtina finantare europeana, in valoare totala de 275 de milioane de euro.

Cel mai important, din punct de vedere valoric, este construirea unui tunel pe sub Tampa, iar un altul este construirea unui stadion acoperit.

Si investitiile in istorie sunt la mare cautare

Orasele istorice din Romania au inceput sa investeasca in obiective istorice si culturale. Dupa ce Oradea a investit in cetatea din oras, ca si Alba Iulia, si Drobeta-Turnu Severin vrea sa refaca cetatea distrusa de Suleyman Magnificul.

Aceasta investitie se va ridica la 14 milioane de euro, aici fiind cuprinsa si renovarea Palatului Cultural Theordor Costescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#investitii Oradea, #primaria oradea, #reabilitare modernizare , #Primaria