Dacă vreți să vreți să călătoriți cu metroul și să reciclați în același timp, acum se poate. Poți duce câteva pet-uri și primești bilete de transport. Însă nu numai plasticul este reciclat la metrou, sticlele sau dozele de aluminiu fiind și ele acceptate în această campanie.
"Metrorex, în parteneriat cu Eco Synergy şi Rematholding, lansează 'PET=BILET', campania premieră ce are ca scop atât încurajarea colectării şi reciclării deşeurilor, cât şi creşterea interesului cetăţenilor pentru călătoria cu metroul - transport ecologic, nepoluant. Metrorex încurajează programele ce au ca scop protecţia mediului, aliniindu-se astfel politicilor naţionale şi internaţionale ecologiste. Prin această campanie se doreşte sensibilizarea opiniei publice şi creşterea gradului de conştientizare cu privire la importanţa protejării mediului înconjurător", se arată într-un comunicat al companiei, conform Agerpres.ro.
Cei dornici să participe sunt aşteptaţi în perioada 2 - 20 august a.c. în staţiile de metrou Dimitrie Leonida şi Pipera (intrarea principală) la standul partenerilor Metrorex. Călătorii vor oferi 5 deşeuri (PET-uri, sticle sau doze de aluminiu), iar în schimb vor primi o cartelă de metrou cu o călătorie.
"Astfel de campanii sunt necesare pentru schimbarea comportamentului cetăţenilor cu privire la păstrarea mediului înconjurător curat şi nepoluat, dar şi pentru promovarea beneficiilor... mai mult
Joi, 29 Iulie 2021, ora 18:08
In timp ce Metrorex este ingropata in datorii, sindicalistii de la Sindomet Servcom S.R.L.s-au bucurat de profituri de milioane de lei, in conditiile in care firma respectiva are CAEN principal declarat: 5510, adica hoteluri si alte facilitati de cazare similar. In conditiile de pandemie, este probabil singura firma cu acest CAEN care a dus-o bine in 2020.
Dar trecand peste acest aspect, in 2019, cand Metrorex inregistra pierderi de 331.283.885 milioane de lei, potrivit informatiilor publicate pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, compania sindicalistilor de la Metrorex inregistra cel mai mare profit pe care compania l-a vazut vreodata, adica de putin peste 1,3 milioane de euro (peste 6,2 milioane de lei, la un curs de schimb de 4,74 de lei pentru un euro).
Si ca si cum nu ar fi fost de ajuns, acest profit este cu aproape 500% mai mare decat cel inregistrat in anul anterior, adica in 2018, potrivit datelor furnizate de Confidas.
Cifra de afaceri a Sindomet s-a ridicat in 2019 la aproape 1,7 milioane de euro sau 7,9 milioane de lei (in crestere cu peste 8% fata de 2018), aceasta avand 50 de salariati. Si pentru ca sindicalistii stiu sa gestioneze afacerile proprii mai bine decat stiu sa lucreze pentru Metrorex, compania din subordinea Ministerului Transporturilor a avut o cifra de afaceri de aproape 757 de milioane de lei, adica de aproape 100 de ori mai mare.
Aceasta avea in 2019, 4445 de angajati si cheltuieli totalse de peste 1,25 miliarde de lei.
Daca... mai mult
Luni, 29 Martie 2021, ora 23:45
Catalin Drula, ministrul Transporturilor, a catalogat greva de la metrou ca fiind "o actiune ilegala", sustinand ca miza este reprezentata de "afacerile oneroase cu inchirierea de spatii comerciale".
In plus, ministrul sustine ca greva nu este spre binele angajatilor, sindicalistii urmarindu-si propriile scopuri.
"O actiune ilegala da peste cap viata unui intreg oras
Cand interese mafiote sunt amenintate, o mana de oameni se agita pentru pastrarea unor privilegii si sinecuri.
Faptul ca sindicatul USLM blocheaza metroul bucurestean este o palma data intregii Romanii.
Nu vorbim doar despre locuitorii Capitalei, care azi nu s-au putut deplasa cu trenurile Metrorex. Ci de toti contribuabilii care sustin prin subventie de la bugetul national activitatea si, evident, salariile de la companie.
Oamenii onesti care lucreaza la metrou au venit in aceasta dimineata sa munceasca in folosul calatorilor. Pentru ei am toata aprecierea.
Nu va lasati amagiti: miza ocuparii ilegale a unor sine de metrou nu o reprezinta binele angajatilor.
Nu, miza o reprezinta afacerile oneroase cu inchirierea de spatii comerciale. E dincolo de orice banuiala avand in vedere notificarea trimisa ieri pentru evacuarea spatiilor ocupate ilegal dupa expirarea contractului dintre Metrorex si firma sindicatului USLM in 2018.
O firma, un sindicat vor neaparat sa capuseze Metrorex in liniste, in continuare.
Cu legea de partea noastra nu vom da inapoi", a scris Catalin Drula pe Facebook.... mai mult
Vineri, 26 Martie 2021, ora 08:48
Ministerul Transporturilor a publicat luni sinteza raportului Corpului de control in urma verificarilor la Metrorex.
Potrivit documentului, in anul 2020, toti angajatii companiei au primit spor de metrou, ceea ce a fost o masura abuziva, intrucat acest spor trebuia sa se acorde (in cuantum de 20, 27, 34 au 40% din salariul de baza) doar personalului de metrou care lucreaza "in conditii deosebite, vatamatoare, grele sau periculoase".
Mai mult, in ceea ce priveste situatia cheltuielilor cu salariile aferente anului trecut, raportat la valoarea totala a salariilor pentru timpul efectiv lucrat, in suma de 270,08 milioane lei, valoarea totala a sporurilor acordate a fost de 234,73 milioane lei (87%).
Raportul corpului de control mai arata ca Metrorex a achitat facturi sindicatului (Uniunea Sindicatul Liber Metrou - USLM) de peste 4 milioane lei, fara a fi incheiat un contract in acest sens. Astfel, Metrorex a platit catre Metrorex facturi de 2,24 milioane lei in 2019 si de 1,9 milioane lei in 2020, aferente decontarii unor servicii prevazute in contractul colectiv de munca.
Serviciile presupuneau ca: salariatii care efectueaza concediul de odihna pe baza de bilete de odihna in tara sau in afara tarii au dreptul a decontarea a 75% din valoarea totala a biletelor de odihna si tratament, in limita cuantumului stabilit si de 75% din valoarea totala achitata a biletelor de odihna eliberate de sindicat sau agentii de turism pentru sejururi in tara sau in afara tarii, in... mai mult
Luni, 08 Martie 2021, ora 19:25
Segmentul magistralei de metrou M6 dintre Baneasa si Aeroportul Henri Coanda se afla intr-un proces de reevaluare la Ministerul Transporturilor, in contextul in care magistrala M5, pe axa de est-vest a orasului, ar putea avea o incarcare de calatori de 10 ori mai mare, a declarat, vineri, ministrul Transportului si Infrastructurii, Catalin Drula, la inaugurarea Pistei 2 de la Aeroportul Otopeni.
"Sunt niste semne de intrebare in legatura cu aceasta investitie (M6 Baneasa-Aeroport, n.r.), pe care o reevaluam, si in contextul in care o magistrala de metrou, odata construita, are niste costuri foarte mari asociate si ele trebuie sa fie acoperite cu un trafic mare de calatori, iar in Bucuresti sunt nevoi foarte mari de metrou pe niste magistrale care ar avea o incarcare poate si de 10 ori mai mare.
Ma refer de exemplu la magistrala M5, axa est-vest a Bucurestiului, si la magistrala M4, axa nord-sud decalata fata de centrul orasului spre vest", a sustinut Drula.
El a explicat ca trenul de la Gara de Nord catre aeroport, la terminalul actual, face 20 de minute, iar metroul ar face 35 de minute, cu 14 opriri, si nici nu ar ajunge pana la noul terminal al aeroportului.
"Magistrala M6 se face si se va face cel putin pana la sectorul 1, faza 1, pana la centrul Baneasa. Despre sectorul care vine de la Baneasa pana la aeroport, suntem intr-un proces de reevaluare la nivelul ministerului, pentru ca trebuie sa vedem exact fezabilitatea proiectului, daca forma actuala... mai mult
Vineri, 19 Februarie 2021, ora 11:48
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a dezvaluit ca s-a intalnit cu ministrul Transporturilor, Catalin Drula, pentru a discuta despre proiectul privind realizarea magistralei de metrou din Pantelimon.
"Hai cu M5-ul in Pantelimon.
Dependenta de masina personala trebuie sa scada in Bucuresti. E singura rezolvare pentru traficul sufocant de aici. Nu e o revolutie cum au promis altii. O astfel de schimbare se intampla gradual si in timp. Nu e o directie populara, dar e singura plauzibila.
Asta am sustinut la intalnirea cu ministrul transporturilor Catalin Drula.
Am zis-o in campanie si o repet de cate ori am ocazia. Cred ca a devenit evident pentru toata lumea ca nu mai avem spatiu pentru masini; nici in trafic, nici in parcari, nici macar pe trotuare.
Asta inseamna ca marea majoritate a eforturilor privind mobilitatea din Bucuresti trebuie sa sustina un viitor cu mai putine masini si mai mult transport in masa. Sa investim masiv in metrou, in tramvai si in mijloace alternative. Sa gasim solutii prin care sa ne deplasam predictibil si eficient fara masina.
Pentru Sectorul 2 avem nevoie ca de aer de linia M5 (mai degraba decat M6 pana la aeroport, daca ma intrebati pe mine). Avem nevoie de nod intermodal la Obor si la Pipera, de prelungirea M2 plus statiile aferente, de poduri/pasaje acolo unde drumul se intersecteaza cu calea ferata (Baicului, Andronache si Petricani). Am discutat si de M7, linia de metrou care va strabate cartierul Colentina, dar care... mai mult
Marti, 19 Ianuarie 2021, ora 11:27
Constructia noii statii de metrou pe Magistrala 2 a inceput luni, 18 ianuarie. Se fac lucrari atat la nivel suprateran, intre actuala statie Berceni si soseaua de centura, precum si pentru extinderea caii de rulare a metroului cu inca 1,6 kilometri.
Aflat la santierul noii statii de metrou, primarul Sectorului 4, Daniel Baluta, a declarat ca vrea sa prelungeasca linia M2 pana la inelul de centura.
Intrebat de jurnalisti daca se gandeste ca, intr-o etapa viitoare, eventual printr-un parteneriat cu comuna Berceni, sa prelungeasca linia M2 pana la inelul de centura, el a raspuns:
"Acesta este urmatorul obiectiv. Vreau sa tratam aceasta investitie doar ca pe un inceput, ca pe un proiect pilot. In mod evident, reteaua de metrou - si nu numai magistrala M2 - ar trebui sa se prelungeasca si catre toate localitatile din judetul Ilfov (...), pentru ca, mai devreme sau mai tarziu, vom discuta despre zona metropolitana, vom discuta despre un Bucuresti care va include in interiorul lui, sunt convins de asta, atat orasul Popesti Leordeni, cat si comuna Berceni si alte localitati".
El a amintit ca lucrarile la noua statie de metrou de pe soseaua Berceni presupun prelungirea Magistralei 2 de metrou cu inca 1,6 kilometri, pana in imediata vecinatate a liniei de centura.
Daniel Baluta a spus ca valoarea totala a investitiei este de 50 de milioane de euro, dintre care 15% sunt decontati de Primaria Sectorului 4, iar 85% de Uniunea Europeana, prin Programul Operational... mai mult
Luni, 18 Ianuarie 2021, ora 15:12
Reprezentantii Metrorex si cei ai Alstom au semnat, miercuri, contractul pentru achizitia a 13 noi trenuri de metrou pentru Magistrala 5, in valoare de peste 103 milioane de euro.
"Astazi, in prezenta ministrului Lucian Bode, la sediul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor s-a semnat intre Metrorex si Alstom contractul ce are ca obiect achizitia de "Trenuri noi de metrou destinate pentru Magistrala 5 de metrou, tronsonul Drumul Taberei - Iancului". Contractul are o valoare de 103.244.383,49 euro, echivalentul a 490.503.741,52 lei fara T.V.A. si este finantat din Bugetul de stat si credit de la Banca Europeana de Investitii", arata Ministerul Transporturilor, intr-un comunicat de presa.
Durata contractului pentru cele 13 trenuri este de 30 de luni de la semnarea acestuia.
De asemenea, contractul prevede, pe langa cele 13 trenuri, posibilitatea achizitionarii suplimentare a inca 17 trenuri.
Noile trenuri achizitionate vor circula pe Magistrala 5, pusa in functiune cu calatori in luna septembrie a acestui an, si vor asigura totodata imbunatatirea conditiilor de transport cu metroul.
"Suntem, asadar, intr-un moment in care putem spune ca inchidem, asa cum era normal sa se intample, acest proiect. Vorbim aici de Magistrala 5 Drumul Taberei. Din punctul meu de vedere acest proiect era incomplet fara acest contract de achizitie. Cele 13 rame de metrou, plus posibilitatea de a extinde acest contract cu inca 17 rame, vor asigura necesarul de... mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2020, ora 20:47
Studiul de fezabilitate pentru constructia liniei 4 de metrou Lac Straulesti - Gara Progresul, tronsonul Gara de Nord - Gara Progresul, va fi discutat joi, intr-o sedinta a Consiliului interministerial de avizare lucrari publice de interes national si locuinte, la Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei (MLPDA).
Potrivit unui comunicat al MLPDA, obiectivul va avea un traseu de 11,94 km, cu 13 statii + 1 existenta (Gara de Nord) si un depou (Progresul); tot in cadrul proiectului, vor fi achizitionate 15 trenuri, astfel incat capacitatea de transport sa poata deservi 50.000 calatori pe ora si sens.
Legatura cu Magistrala 4 de metrou existenta se va realiza in statia Gara de Nord 2, prin continuarea axelor cailor Liniei 1 si Liniei 2, iar geometria in plan a traseului este:
- dupa statia Gara de Nord 2, traseul se inscrie in ampriza strazii Garii de Nord, apoi pe Berzei si Vasile Parvan (legatura cu Magistrala 5 de metrou propusa);
- in continuare, traseul subtraverseaza raul Dambovita, Magistralele 1 si 3 de metrou, strazile Bogdan Petriceicu Hasdeu si Izvor, respectiv Calea 13 Septembrie;
- traseul intra pe bulevardul Tudor Vladimirescu, apoi pana in zona Pietei Chirigiu (legatura cu Magistrala 7 de metrou propusa);
- ulterior, vine strada Odoarei si soseaua Viilor, pana la intersectia cu Calea Serban Voda, respectiv soseaua Oltenitei (se poate face legatura cu Magistrala 2);
- mai departe, pe soseaua Giurgiului, intersecteaza... mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2020, ora 10:14