Suedia da semne clare ca se debaraseaza de uzul banilor lichizi, chiar daca majoritatea populatiei manifesta un atasament profund fata de moneda nationala, coroana suedeza.
Un studiu efectuat de Institutul Regal de Tehnologie din Stockholm demonstreaza ca banii lichizi sunt tot mai putin folositi in tranzactii lasand locul platilor cu cardul, informeaza Euronews.
In cazul Suediei, inclusiv masa monetara aflata in circulatie s-a diminuat in ultimii sase ani cu 25%, lasand loc speculatiilor privind eliminarea banilor fizici din societate.
"Inainte obisnuiam sa afirm ca Suedia din 2030 va fi reprezentata de o societate cashless, in sensul ca banii lichizi vor inceta sa mai joace un rol in cadrul acesteia. Vor exista in teorie, dar nu vor juca niciun rol financiar.
Acum, dupa evolutia inregistrata in ultimii 2 ani, incep sa cred ca acest lucru se va intampla mult mai curand. S-ar putea sa vedem acest lucru petrecandu-se in 10 ani sau chiar mai repede", apreciaza Niklas Arvidsson, profesor in cadrul institutului.
Adaptarea la o lume noua
Pentru unii dintre respondentii la studiu, o Suedie cashless ar reprezenta pierderea unei parti din identitatea nationala, in vreme ce varstnicii se declara de-a dreptul speriati de lipsa bancnotelor clasice.
"Banii joaca un rol in formarea identitatii nationale. Am bani care provin din tara mea si sunt mandru de ei, asa cum sunt mandru cand ii pot schimba pe alti bani, dolari sau alte valute.
Cred ca banii reprezinta o... mai mult
Marti, 15 Decembrie 2015, ora 14:27
1Recenta fluctuatie a cursului de schimb al yuanului exemplifica tot ce este mai bun si mai rau intr-o societate globalizata, unde evenimentele in derulare de pe o piata pot hotari calculele politice si financiare ale altor guverne.
Fata de izolarea comunitatilor intalnita in urma cu un secol si jumatate, lumea de acum reactioneaza brusc la aflarea vestilor venite din orice colt al lumii.
Iar, fata de devalorizarea yuanului, pietele de pe tot globul vor reactiona in conformitate, chiar daca in mod diferit, reflecta o recenta analiza Stratfor.
Surpriza totala
Mai multe motive se ascund in spatele deciziei Beijingului de a ajusta cursul de schimb al monedei nationale, dar una peste alta, miscarea aceasta a venit ca o surpriza pentru restul lumii.
Ca o masura de stabilitate, China si-a stabilit un curs fix de schimb al monedei proprii in raport cu dolarul american inca din 1996.
La inceputul anilor 2000, miscarea s-a dovedit excelenta facand competitive marfurile din China pe piata internationala.
Odata cu criza economica din 2008, influenta scazuta a valutei occidentale a fost compensata cu un model de crestere al consumului intern.
Schimbarea aceasta de la un model economic al unei tari preponderent axate pe export la una condusa de consumul intern poate fi asemuita cu transformarea Germanei in Statele Unite ale Americii.
Totodata, China a incercat sa reproduca anumite avantaje pe care SUA si le-a creat de lungul timpului din aceasta postura.... mai mult
Joi, 27 August 2015, ora 20:56
Masa monetara in sens larg (M3) a inregistrat la sfarsitul lunii martie 2015 un sold de 255.389,7 milioane lei, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Fata de luna februarie 2015 aceasta s-a diminuat cu 1,2 la suta (-1,6 la suta in termeni reali), iar in raport cu martie 2014 masa monetara s-a majorat cu 6,5 la suta (5,7 la suta in termeni reali), se arata intr-un document transmis de BNR redactiei Business24.
Soldul creditului neguvernamental in lei acordat de institutiile de credit s-a majorat la 31 martie 2015 cu 7,5 la suta (6,6 la suta in termeni reali) fata de 31 martie 2014 pe seama majorarii cu 17,4 la suta (16,5 la suta in termeni reali) a creditului acordat gospodariilor populatiei, in timp ce componenta in valuta exprimata in lei s-a diminuat cu 10,8 la suta (exprimat in euro, creditul in valuta s-a redus cu 9,8 la suta).
Creditul neguvernamental total s-a redus cu 3,4 la suta (- 4,1 la suta in termeni reali).
Fata de 28 februarie 2015, creditul neguvernamental total a crescut cu 0,1 la suta (- 0,3 la suta in termeni reali) pana la nivelul de 210 496,8 milioane lei.
Creditul in lei s-a majorat cu 2,7 la suta (2,2 la suta in termeni reali), in timp ce creditul in valuta (exprimat in lei) a scazut cu 1,8 la suta (exprimat in euro, creditul in valuta s-a diminuat cu 1,2 la suta).
Creditul guvernamental a scazut in luna martie 2015 cu 1,0 la suta, pana la 90 301,4 milioane lei. La 31 martie 2015, creditul guvernamental a inregistrat o crestere... mai mult
Luni, 27 Aprilie 2015, ora 12:26
Performantele inregistrate de economiile Statelor Unite ale Americii si ale Marii Britanii par sa ascunda in spate o serie de metode neconventionale aplicate de bancile centrale ale celor doua state, printre acestea numarandu-se si sporirea masei monetare prin noi emisiuni de bancnote.
Metoda a fost subiect de discutie intre presedintii bancilor centrale din toata lumea, reuniti recent in cadrul summitului de la Jackson Hole-Wyoming.
Risc asumat
Consiliile de administratie ale Rezervei Federale americane si ale Bancii Centrale din Anglia au decis sa intervina pe piata monetara din cele doua tari, cu noi emisiuni de bani, inca de la sfarsitul anului trecut.
Dublata de lansarea pe piata a unor titluri de stat, masura aparent inflationista a generat o crestere a veniturilor si o stimulare a investitiilor. Un risc pe care cele doua organisme bancare si l-au asumat, dar care a dat roade fata de alte masuri conservatoare adoptate de reprezentantii Bancii Japoniei sau ai Bancii Centrale Europene. Stimularea economiei prin sporirea masei monetare este si ideea pe care reprezentantii Bancii Centrale Europene, in frunte cu presedintele Mario Draghi, ar trebui sa se axeze, titreaza analistii de la The Economist.
Euro bate pasul pe loc
Zona euro, una dintre cele mai influente piete monetare din lume, a tinut piept cu brio recesiunii economice de acum cinci ani, insa evolutia economica din regiune este limitata la plafonul atins in 2011. Banca Centrala Europeana... mai mult
Marti, 26 August 2014, ora 08:40
Banca Centrala Europeana (BCE) a redus joi dobanda de politica monetara la un nou minim record, de la 0,25% la 0,15%, si a coborat rata la depozitele constituite de banci la -0,1%, devenind astfel prima mare banca centrala care va taxa banii pastrati de banci in conturi BCE.
Rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare va fi scazuta de la 0,25% la 0,15%, dobanda la facilitatea de creditare marginala va cobori de la 0,75% la 0,4%, iar cea la facilitatea de depozit va fi redusa de la 0%, la -0,1%, se arata intr-un comunicat al BCE.
Banca va clarifica pe parcursul zilei de joi modul in care va fi implementata rata negativa la facilitatea de depozit.
Prima mare banca centrala care impune dobanzi negative bancilor comerciale
Dobanda de politica monetara se afla la 0,25% de la inceputul lunii noiembrie. BCE este prima dintre marile banci centrale care incearca sa foloseasca rate negative ale dobanzilor la depozitele bancilor comerciale.
Obiectivul acestei masuri este sa convinga bancile sa crediteze in loc sa depoziteze banii in conturi la BCE. Presedintele BCE, Mario Draghi, va sustine o conferinta de presa dupa anuntarea deciziei bancii.
Analistii anticipau ca BCE ar putea folosi mai multe instrumente de politica monetara pentru a sprijini economia zonei euro.
Printre acestea se aflau reducerea dobanzii cheie si a ratei de 0% platita de banci pentru a pastra banii la BCE, un nou program de creditare prin care bancile sa primeasca finantari mai... mai mult
Joi, 05 Iunie 2014, ora 16:55
Soldul creditului acordat firmelor si populatiei a crescut in iunie 2013 cu 1,1%, fata de luna mai, ajungand la peste 224,159 miliarde lei, se arata intr-un comunicat al Bancii Nationale a Romaniei.
"Soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a crescut in luna iunie 2013 cu 1,1 la suta (1,1 la suta in termeni reali) fata de luna mai 2013, pana la nivelul de 224,159 miliarde lei. Creditul in lei s-a majorat cu 0,3 la suta (0,3 la suta in termeni reali), in timp ce creditul in valuta exprimat in lei a crescut cu 1,6 la suta (exprimat in euro, creditul in valuta a scazut cu 0,2 la suta).
La 30 iunie 2013, creditul neguvernamental a inregistrat o reducere de 1,3 la suta (-6,3 la suta in termeni reali) fata de 30 iunie 2012, pe seama majorarii cu 2,2 la suta a componentei in lei (-3,0 la suta in termeni reali) si a diminuarii cu 3,3 la suta a componentei in valuta exprimata in lei (exprimat in euro, creditul in valuta s-a redus cu 3,5 la suta)", se arata in document.
Potrivit acestuia, creditul guvernamental a crescut in luna iunie 2013 cu 4,5%, depasind 74,645 miliarde lei. La 30 iunie 2013, creditul guvernamental a inregistrat o diminuare de 7,4 la suta (-12,1 la suta in termeni reali) fata de 30 iunie 2012.
Masa monetara in sens larg (M3) a inregistrat la sfarsitul lunii iunie 2013 un sold de peste 227,782 miliarde lei. Fata de luna mai 2013 aceasta s-a majorat cu 0,8 la suta (0,7 la suta in termeni reali), iar in raport cu iunie 2012... mai mult
Marti, 23 Iulie 2013, ora 15:20
Trezoreria Statelor Unite a avertizat Japonia sa nu mentina yenul la un nivel scazut pentru a obtine astfel un avantaj in privinta competitivitatii economice, dupa ce guvernul a la Tokyo a adoptat mai multe masuri agresive pentru repornirea economiei.
Intr-un raport referitor la piata valutara mondiala, Trezoreria americana a criticat si China pentru reluarea interventiilor "de amploare" in piata financiara cu scopul mentinerii monedei la un nivel scazut. SUA nu au nominalizat, insa, China ca "manipulator de moneda".
Raportul Trezoreriei pare sa fie parte a unei strategii mai ample de raspuns a administratiei americane la schimbarile majore de politica economica din Japonia, in uma preluarii puterii de catre premierul Shinzo Abe.
Banca Japonieia a cauzat ultima runda de depreciere a yenului dupa ce socat pietele financiare la inceputul lunii cu o crestere masiva a masei monetare, prin angajamentul privind cresterea substantiala a achizitiilor de obligatiuni si alte active. Dolarul s-a apreciat cu aproape 7% fata de yen dupa anuntul bancii centrale si cu 15% de la preluarea puterii de catre Abe la sfarsitul lunii decembrie.
Politicienii niponi au insistat ca declinul puternic al yenului este o consecinta a politicilor de stimulare a economiei si nu obiectivul guvernului.
In contextul cresterii economice slabe la nivel global, guvernele sunt tentate sa forteze deprecierea propriilor monede pentru a sustine exporturile. Aceste presiuni au devenit si mai... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2013, ora 09:57
Masa monetara si depozitele rezidentilor neguvernamentali au crescut, in timp ce soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a scazut in decembrie 2012, fata de noiembrie 2012, a anuntat joi Banca Nationala a Romaniei intr-un comunicat de presa privind indicatorii monetari pe luna decembrie 2012.
Astfel, masa monetara in sens larg (M3) a inregistrat la sfarsitul lunii decembrie 2012 un sold de 222.017,2 milioane lei. Fata de luna noiembrie 2012 aceasta a crescut cu 0,6 la suta (zero la suta in termeni reali), iar in raport cu decembrie 2011 masa monetara s-a majorat cu 2,7 la suta (-2,2 la suta in termeni reali).
Soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a scazut in luna decembrie 2012 cu 1,4 la suta (-1,9 la suta in termeni reali) fata de luna noiembrie 2012, pana la nivelul de 225.874,3 milioane lei.
Creditul in lei a crescut cu 0,1 la suta (- 0,5 la suta in termeni reali), in timp ce creditul in valuta exprimat in lei s-a redus cu 2,2 la suta (exprimat in euro, creditul in valuta a scazut cu 0,5 la suta).
La 31 decembrie 2012, creditul neguvernamental a inregistrat o crestere de 1,3 la suta (-3,5 la suta in termeni reali) fata de 31 decembrie 2011, pe seama majorarii cu 3,8 la suta a componentei in lei (-1,1 la suta in termeni reali) si a diminuarii cu 0,2 la suta a componentei in valuta exprimata in lei (exprimat in euro, creditul in valuta s-a redus cu 2,6 la suta).
Creditul guvernamental1 a crescut in... mai mult
Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 11:30
Inflatia este un fenomen monetar, dar a simplifica lucrurile pana la a spune ca este numai un fenomen monetar este categotic un lucru care nu ajuta, considera Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Relatia intre masa monetara si inflatie este clara. Ceea ce se neaga este semnificatia practica a acestei relatii.
Cred ca dezbaterea pe aceasta tema va fi interesanta. Am introdus inca din titlu si ideea de practica pentru ca dorim ca aceasta dezbatere sa nu ramana numai una teoretica, dorim sa faca un pas spre o intelegere a complexitatii fenomenului monetar", a declarat Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-o conferinta organizata la sediul Bancii Nationale.
In ceea ce priveste relatia intre cresterea monetara si inflatia, de multe ori ele sunt corelate, considera Guvernatorul.
"Odata cu cresterea masei monetare cresc si preturile de productie. Si, de aici, ar putea veni o indemnare periculoasa: cresteti masa monetara ca sa stimulati productia! Probabil ca o crestre a masei monetare se duce mai degraba in preturi.
Apoi nu stim cum evolueaza circulatia banilor. A neglija viteza de circulatie a banilor inseamna sa negi un fenomen care apare frecvent dupa o perioada de inflatie. Se numeste remonetizare. Cresterea masei monetare odata cu cresterea inflatiei s-a intamplat si in Romania in ultimii ani", a mai adaugat acesta. mai mult
Marti, 06 Martie 2012, ora 12:46