Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Societatea cashless: Masa monetara in uz a Suediei a scazut cu 25%

Societatea cashless: Masa monetara in uz a Suediei a scazut cu 25%

Suedia da semne clare ca se debaraseaza de uzul banilor lichizi, chiar daca majoritatea populatiei manifesta un atasament profund fata de moneda nationala, coroana suedeza.

Un studiu efectuat de Institutul Regal de Tehnologie din Stockholm demonstreaza ca banii lichizi sunt tot mai putin folositi in tranzactii lasand locul platilor cu cardul, informeaza Euronews.

In cazul Suediei, inclusiv masa monetara aflata in circulatie s-a diminuat in ultimii sase ani cu 25%, lasand loc speculatiilor privind eliminarea banilor fizici din societate.

"Inainte obisnuiam sa afirm ca Suedia din 2030 va fi reprezentata de o societate cashless, in sensul ca banii lichizi vor inceta sa mai joace un rol in cadrul acesteia. Vor exista in teorie, dar nu vor juca niciun rol financiar.

Acum, dupa evolutia inregistrata in ultimii 2 ani, incep sa cred ca acest lucru se va intampla mult mai curand. S-ar putea sa vedem acest lucru petrecandu-se in 10 ani sau chiar mai repede", apreciaza Niklas Arvidsson, profesor in cadrul institutului.

Adaptarea la o lume noua

Pentru unii dintre respondentii la studiu, o Suedie cashless ar reprezenta pierderea unei parti din identitatea nationala, in vreme ce varstnicii se declara de-a dreptul speriati de lipsa bancnotelor clasice.

"Banii joaca un rol in formarea identitatii nationale. Am bani care provin din tara mea si sunt mandru de ei, asa cum sunt mandru cand ii pot schimba pe alti bani, dolari sau alte valute.

Cred ca banii reprezinta o valoare nationala si dau un sentiment de mandrie nationala atunci cand ii folosesti", spune Torbjoern Sundquist, curator la Muzeul Regal al Monedei si Economiei din Suedia.

La randul lor, reprezentantii Organizatiei Nationale a Pensionarilor din tara nordica se declara alarmati de faptul ca populatia varstnica a ramas mult in spatele progresului tehnologic, nefiind in stare sa foloseasca noile mijloace electronice de plata.

Pentru acestia, o trecere treptata la societatea cashless ar fi recomandata, pentru a evita o ruptura intre generatii, sustin reprezentantii pensionarilor suedezi.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 3652 ori