Aurul ramane o investitie atractiva, in contextul incertitudinilor politice si economice

Marti, 26 Mai 2020, ora 16:36
2884 citiri
Aurul ramane o investitie atractiva, in contextul incertitudinilor politice si economice
Foto: Ovidiu Dumitrescu, CFA, Director General Adjunct, Tradeville

Aurul a avut o evolutie spectaculoasa in ultimul an si jumatate, pretul sau crescand cu peste 45% fata de minimul din august 2018. Incertitudinile politice si economice din ultima perioada, cat si ratele reale negative ale dobanzilor titlurilor de stat, au creat un cadru perfect pentru cresterea pretului metalului pretios, explica analistii Tradeville.

Pe de alta parte, avansul impresionant al aurului nu s-a reflectat in mod uniform in pretul companiilor miniere, acestea atingand, in urma cu mai putin de o luna, minimul ultimilor patru ani si inregistrand la scurt timp o revenire de aproximativ 100%.

"In contextul in care pietele financiare sunt in prezent marcate de incertitudine, iar investitorii considera instrumentele conventionale riscante, aurul ramane o investitie atractiva. Este suficient de disponibil pentru comert, dar in acelasi timp, suficient de rar pentru a fi considerat valoros si, spre deosebire de alte metale, nu este coroziv, ceea ce il face durabil.", explica Tradeville.

Principalii factori care influenteaza pretul aurului sunt: rata reala a dobanzilor, masa monetara precum si incertitudinile si riscurile politice si economice. Astfel, situatia din prezent generata de criza coronavirusului creeaza cadrul perfect pentru revenirea impresionanta a aurului. Insa, raliul curent a inceput in august-septembrie 2018, cand a fost obtinut un top al randamentelor titlurilor de stat in termeni reali.

In acelasi timp, cresterea masei monetare are efectul de a reduce valoarea bancnotelor din circulatie, producand inflatie si/sau reducerea dobanzilor nominale, astfel influentand pozitiv pretul aurului.

De altfel, bancile centrale din toata lumea au recurs, printre altele, la programe de relaxare cantitativa pentru a combate efectele crizei provocate de pandemia Covid-19.

Analistii Tradeville mai subliniaza un factor pe care investitorii ar trebui sa il ia in considerare atunci cand investesc in aur - pozitiile nete speculative ale traderilor pe contracte futures, care reflecta sentimentul pietei privind pretul acestui metal pretios.

Totusi, avansul pretului aurului nu a ridicat in mod uniform si proportional pretul companiilor miniere, care au atins in urma cu mai putin de o luna, minimul ultimilor patru ani, urmand ca ulterior sa inregistreze o revenire de aproximativ 100%.

Sectorul de minerit aurifer, asa cum este el reprezentat in raportul Tradeville, avea un P/E (raportul pret/castig) de aproximativ 15 pe 4 mai, comparativ cu un P/E de 20.3 pentru indicele S&P 500, ceea ce indica o posibila subevaluare a companiilor din acest sector.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#investitii aur, #Tradeville investitii aur , #Pret aur