Ministerul Economiei are prevazut pentru anul 2021 un buget de 6,6 miliarde de lei, iar 92% va merge pe trei scheme de ajutor de stat, si anume cea pentru HoReCa, restanta pentru Start-up Nation si cea destinata filmelor, a anuntat in seara zilei de vineri, 12 februarie, pe Facebook, ministrul de resort, Claudiu Nasui.
"Intotdeauna mi-am dorit sa vad ministri ca inteleg si isi prezinta bugetul. De aceea vreau sa prezint acum in mod 100% transparent bugetul Ministerului Economiei. Ministerul Economiei are un buget de 6,6 miliarde de lei. 92% din el merge pe 3 scheme de ajutor de stat. Cea mai mare schema este cea pentru IMM-uri in context Covid, adica cele trei masuri (microgranturi, capital de lucru si investitii). Acolo au fost alocati 4,5 miliarde de lei. Din fericire, aceasta schema este suportata 85% din fonduri europene. Doar 15% provine din bani din bugetul de stat, adica din banii contribuabililor", a scris Nasui.
A doua cea mai mare cheltuiala a ministerului este schema pentru Horeca. Pentru aceasta industrie a fost alocat 1 miliard de lei. De data aceasta, banii sunt 100% din bugetul de stat, fara fonduri europene, spune ministrul.
"A treia cea mai mare cheltuiala este restanta pentru schema Start-up Nation. Exista deja deconturi de cheltuieli pentru ele. Pentru asta s-au alocat 635 de milioane de lei. Din nou, banii 100% din bugetul de stat, din banii din taxe si impozite. A patra cea mai mare schema este cea pentru filme. O schema prin care statul... mai mult
Vineri, 12 Februarie 2021, ora 21:51
Autoritatile romane vor sa treaca la electromobilitate. Potrivit unui proiect legislativ, lansat in dezbatere publica de Ministerul Economiei, aproape 60% din parcul auto ar urma sa aiba, in 2050, o forma de propulsie electrica. De asemenea, dintre autovehiculele pe motorina si benzina, o buna parte ar putea folosi produse energetice pe baza de biomasa.
Scenariile de dezvoltare analizate estimeaza tranzitia Romaniei catre electromobilitate in perioada 2030-2050. Aceasta va depinde de evolutia pietei la nivel national si european si sustinerea investitiilor necesare pentru dezvoltarea infrastructurii publice de reincarcare.
In perspectiva tranzitiei Romaniei catre electromobilitate si conditionat de contextul de piata, ar putea deveni oportuna sustinerea prin intermediul unor scheme de sprijin, coordonata cu dezvoltarea industriei autovehiculelor electrice in Romania, spun autorii proiectului.
"Se estimeaza ca aproape 60% din parcul auto ar urma sa aiba, in 2050, o forma de propulsie electrica. Dintre autovehiculele pe motorina si benzina, o buna parte ar putea folosi produse energetice pe baza de biomasa. Bineinteles, tranzitia catre electromobilitate poate avea loc mai rapid sau mai lent", arata documentul
Strategia vorbeste de rolul pe termen lung al autovehiculului electric in transporturi.
"Mobilitatea electrica reprezinta o alternativa sustenabila posibila, pe termen lung, la motorul cu ardere interna. Gazele naturale, GPL-ul si hidrogenul sunt... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 12:10
Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri lanseaza luni, 12 octombrie 2020, de la ora 10.00, inscrierea in cadrul masurii 1 "Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile" din cadrul schemei de ajutor de stat instituita prin OUG nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele masuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, in contextul crizei provocate de COVID-19.
"Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri anunta lansarea etapei de inscriere in cadrul masurii 1 "Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile" din cadrul schemei de ajutor de stat instituita prin Ordonanta de Urgenta nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele masuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operational Competitivitate 2014-2020, in contextul crizei provocate de COVID-19", a informat ministerul.
Formularul electronic de inscriere in cadrul masurii va fi activ pe link-ul https://granturi.imm.gov.ro/auth/login.
Formularul de inscriere va ramane activ pana vineri, 16 octombrie 2020, ora 20.00, cu posibilitatea prelungirii perioadei de inscriere pana la epuizarea bugetului.
De asemenea, Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri a publicat totodata si procedura de lucru privind introducerea solicitarii pentru Schema 1, la link-ul http://www.economie.gov.ro/procedura-de-lucru-privind-introducerea-solicitarii-pentru-schema-1.
Ce prevede OUG cu privire... mai mult
Luni, 12 Octombrie 2020, ora 07:16
Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, prin Directia Generala Turism, demareaza campania "Traieste, Munceste, Pofteste Romaneste!". O initiativa dedicata romanilor din diaspora, care s-au intors recent in tara sau isi doresc sa o faca, carora le transmite ca ii asteapta acasa si ca exista locuri de munca, in mod special in domeniul HoReCa.
Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, prin Directia Generala Turism, demareaza campania: "Traieste, Munceste, Pofteste Romaneste!", o initiativa dedicata romanilor din diaspora, care s-au intors recent in tara sau isi doresc sa o faca. Mesajul pe care dorim sa il transmitem este unul simplu: "Va asteptam acasa! Avem locuri de munca pentru voi, in mod special in domeniul HoReCa", informeaza ministerul intr-un comunicat.
Emil-Razvan Pirjol, secretar de stat in Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri - Directia Generala Turism, spune ca prin aceasta campanie autoritatile isi doresc sa le atraga atentia romanilor care s-au intors acasa din diaspora si care au fost activi in acest domeniu, ca exista posibilitati absolut onorabile si interesante de a ramane aici si de a lucra in industria ospitalitatii din Romania.
"Sunt de parere ca in ultimii ani, tara noastra a aratat ca este intr-o crestere din punct de vedere al interesului pentru investitori. Doresc sa intaresc afirmatia precizand ca in luna ianuarie am participat la o conferinta in cadrul careia principalul subiect a fost criza... mai mult
Vineri, 17 Iulie 2020, ora 11:00
Ministerul Economiei si Damen s-au inteles in cele din urma, dupa trei luni de negocieri, asupra modului in care vor administra, in comun, Santierul Naval de la Mangalia. In urma cu putin timp a inceput sedinta in care reprezentantii celor doua parti aproba termenii si conditiile asocierii si isi oficializeaza, astfel, intelegerea.
La acest moment, Santierul Naval Mangalia este detinut de sud-cooreenii de la DSME (cu 51% din actiuni) si de Ministerul Economiei (prin intermediul SN 2 Mai, in care e actionar majoritar) . Damen urmeaza sa cumpere actiunile sud-coreenilor si sa cesioneze cu titlu gratuit Ministerului Economiei 2% din participatie, acceptand astfel ca statul roman sa devin actionar majoritar.
Ministrul Economiei, Danut Andrusca, a declarat prin intermediul unui comunicat de presa ca pozitia de actionar majoritar va permite statului sa protejeze interesele salariatilor.
"Atat eu, cat si reprezentantii Ministerului Economiei am purtat numeroase si indelungate discutii cu partenerii olandezi pentru a ne asigura de trei lucruri importante: In primul rand, ca statul roman nu va ajunge niciodata sa-si diminueze participatia majoritara la Santierul DMHI Mangalia; in al doilea rand, ca forta de munca calificata nu va fi supusa restructurarilor; in al treilea rand, ca, invatand din greselile trecutului, noua asociere romano-olandeza este asezata pe baze solide si sustenabile", a declarat Danut Andrusca, potrivit comunicatului citat.
Cel mai probabil, nu... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2018, ora 13:38
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) are in atentie, in vederea unor listari, 15 companii din Ministerul Economiei, a anuntat, marti, vicepresedintele ASF Mircea Ursache, intr-o conferinta de presa.
"2015 inseamna continuarea politicilor de listare. Astazi sunt in atentia noastra, in vederea unor posibile listari in acest an, 15 companii din Ministerul Economiei, aproape 7 din administrarea participatiilor statului, din energie, precum si din alte ministere, de la turism, societate informatica sau Ministerul de Finante.
Va fi mult mai usor. Avem in momentul de fata legislatia capabila sa ne faca interesanti pe piata europeana a investitorilor", a spus Ursache, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, in momentul de fata orice investitor strategic institutional din Europa gaseste in Romania o legislatie similara cu cea europeana.
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) organizeaza, marti, o conferinta de presa care are ca tema prezentarea unui pachet de acte normative care includ cele mai recente modificari ce vizeaza imbunatatirea cadrului legislativ, precum si alinierea sectorului autohton de instrumente si investitii financiare la practicile si standardele europene. mai mult
Miercuri, 21 Ianuarie 2015, ora 10:30
Ministerul Economiei a semnat, in ultima saptamana, sapte contracte de finantare nerambursabila, in valoare de 233,2 milioane de lei (51,3 milioane euro), in cadrul operatiunii destinate investitiilor productive in intreprinderi mari.
Valoarea maxima eligibila nerambursabila, acordata de Fondul European de Dezvoltare Regionala si de la bugetul de stat, este de 86,8 milioane de lei (19,1 milioane euro), se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.
Beneficiarii fondurilor sunt Feroneria Prod Arad, Donauchem Turnu Magurele, UAMT Oradea, CSI Romania Cluj Napoca, Continental Automotive Systems Sibiu, Donalam Calarasi si Yazaki Component Technology Arad.
Prin implementarea acestor proiecte vor fi create 1.335 locuri de munca, se mai spune in comunicat. mai mult
Miercuri, 08 August 2012, ora 16:30
Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) va plati 2,26 milioane lei, fara TVA, pentru achizitia de servicii de management financiar si control.
Contractul a fost atribuit Bostina & Associates Financial Consulting pe 25 iunie, in urma unei licitatii deschise la care au fost primite trei oferte.
Valoarea estimata a contractului a fost de 5 milioane lei, fara TVA, si s-a ajuns la o valoare finala de 2,26 milioane lei, fara TVA, potrivit unui anunt de pe e-licitatie.ro.
In descrierea succinta a contractulu se arata ca "Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" (AM POS CCE) va achizitiona servicii de management financiar si control pentru indeplinirea corespunzatoare a atributiilor care ii revin in calitate de autoritate de management, respectiv pentru sustinerea activitatii de verificare administratia si verificare si control la fata locului a proiectelor finantate prin Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" (POS CCE)".
Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat vineri ca CE ar putea sa intrerupa temporar rambursarile in cadrul Programului Operational Sectorial-Cresterea Competitivitatii Economice (POS-CCE) ca urmare a deficientelor constatate de catre autoritatea de audit.
"Este posibil ca, in perioada urmatoare, Comisia Europeana sa ne intrerupa cererile de rambursare in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii... mai mult
Sambata, 21 Iulie 2012, ora 17:19
Bugetul de investitii al Ministerului Economiei pentru anul 2011 este de 791 milioane lei, sau 0,15% din PIB, cu 2,9% mai mare comparativ cu valoarea de 768 milioane lei programata pentru acest an, urmand sa creasca si in 2012 si in 2013, cand va ajunge la 1,21 miliarde lei (0,18% din PIB), transmite Mediafax.Pentru 2012 bugetul estimat al institutiei este de 1,185 miliarde lei (0,2% din PIB), se arata in strategia fiscala aprobata de Guvern pentru perioada 2011-2013, obtinuta de MEDIAFAX.
In 2008 si 2009 bugetul Ministerului Economiei a fost de 407 milioane lei (0,08% din PIB), respectiv 728 milioane lei (0,15% din PIB).
Bugetul institutiei pentru perioada 2011-2013 este estimat sa fie alimentat in principal din surse externe nerambursabile postaderare. mai mult
Joi, 16 Septembrie 2010, ora 14:10