Francezii provensali ii spun Grenache, populatia de pe valea Ronului l-a denumit Syrah, iar spaniolii, care s-au dedat la cultivarea acestui soi mai de curand, l-au botezat Granacha.
Noi iti spunem doar ca este un vin aromat, in diverse varietati: alb, negru sau roze care poate reprezenta selectia perfecta pentru colectia ta vinuri. Iata si 8 vinuri Grenache renumite, produse in diverse colturi ale lumii, spre care merita sa te orientezi, urmand recomandarile Bloomberg.
Trecut cu vederea
In mod uimitor, soiul de vita Grenache este unul dintre cele mai vechi cultivate, intrand in selectia de struguri pentru multe vinuri nobile produse in Franta, gratie aromei deosebite degajate.
Este intanit in diverse provincii: Provence, Languedoc, valea Ronului etc si are doar cateva cerinte de baza: un sol destul de arid si o buna expunere la soare.
Soiurile Grenache au fost ulterior adoptate si de viticultorii din Statele Unite, Spania sau Australia, vinurile realizate de acestia dovedindu-se adevarate desfatari ale simturilor.
Nu este de mirare, deci, ca printre cele mai appreciate vinuri Grenache aparute in ultimii ani, predomina vinuri din podgorii californiene, spaniole sau australiene.
A Tribute to Grace
Podgoria Santa Barbara Highlands a mers inca din prima pe soiul de struguri Grenache, iar productia din 2013 de vin A Tribute to Grace, incluzand si un roze cu tenta de vin sec, se dovedeste o alegere perfecta pentru a te bucura din plin de aroma acestei... mai mult
Sambata, 21 Noiembrie 2015, ora 00:00
2Daca ti-ai propus sa-ti faci o colectie de vinuri in 2015, trebuie sa tii cont de cativa factori, de la conditiile de depozitare, pana la tipologiile de vin sau bugetul necesar unui astfel de hobby.
Oricare ar fi colectia ta, insa, important e s-o faci "dupa gustul tau", nu al musafirilor, te sfatuiesc specialistii.
Fiecare individ are un "palat al gurii" aparte, iar vinurile variaza in intensitatea aromelor, a taninului, a culorii, a aciditatii si chiar a procentului de alcool continut.
Asadar, inainte de a-ti incepe colectia de vinuri, incearca sa afli ce tip de vin se potriveste propriului tau palat. Pana la urma, pivnita ta ar trebui sa reflecte intocmai preferintele tale si trebuie "hranita" intocmai ca o fiinta vie.
Locul potrivit pentru pastrare
Pastrarea este un element critic pentru "sanatatea" si longevitatea vinului. Pivnita ideala este un spatiu cu aer uscat, bine ventilat, cu temperaturi controlate si aflata departe de lumina sau zgomot.
Sumedh Mandla, COO, Grover Zampa Vineyards explica pentru Luxpresso cateva principii absolut necesare cand vrei sa incepi o colectie de vinuri.
"Vinul imbuteliat se depoziteaza orizontal la o temperatura ideala de 10-16 grade Celsius. Vinurile care sunt pastrate pentru o perioada mai lunga ar trebui pastrate intr-un loc intunecos, nicidecum in frigiderul din bucatarie.
Aici temperaturile sunt prea joase, dopul de pluta risca sa se usuce, iar asta va permite aerului sa intre in sticla. In plus, din... mai mult
Miercuri, 31 Decembrie 2014, ora 00:00
Mihaela Tyrel de Poix duce mai departe "imperiul" lasat de sotul sau, Guy Tyrel de Poix, un conte francez din Corsica, extrem de pasionat de vinuri, care a deschis in Romania, in urma cu 20 de ani, prima crama de dupa Revolutie.
Femeia de afaceri a fost intotdeauna preocupata de educarea consumatorilor. La un moment dat, a avut ideea de a coopta niste "ambasadori" care sa raspandeasca valorile sale, prin pasiunea lor. Asa a luat nastere prima societate exclusivista dedicata vinurilor, "Clubul Vinului", in 2005, explica Mihaela Tyrel de Poix.
Ulterior a infiintat si primul club privat de vinuri, "Clubul Cavalerilor", in 2009. "Viziunea mea pentru acest club s-a nascut inainte de aparitia Facebook, ca un loc de intalnire si de discutii pentru 'curiosi' si 'amatori'", explica de Poix.
Despre cum arata domeniul Societatii Euro Romana de Vinuri de Exceptie la 20 de ani dupa ce contele Guy Tyrel de Poix a descoperit potentialul viticol al tarii noastre, cum a evoluat cultura vinului in Romania, dar si despre francezul care a creat o afacere viabila in Romania vorbeste Mihaela Tyrel de Poix, CEO si proprietar SERVE, intr-un interviu acordat Business24.
Care este povestea Societatii Euro Romana de Vinuri de Exceptie?
SERVE a aparut din doua motive: descrierea deosebit de incitanta facuta Romaniei viticole de Hugh Johnson in Atlasul Mondial al Vinurilor editat in 1975 - "nu dispunem de multe date despre Romania, dar in mod cert este tara cu cel mai mare potential... mai mult
Sambata, 22 Noiembrie 2014, ora 00:00
Whisky-ul poate deveni o investitie inspirata, de vreme ce valoarea acestei bauturi tinde sa creasca incet, dar sigur. Profitul mediu inregistrat de cumparatorii de whisky la tranzactiile ulterioare poate fi si de 500% in anumite conditii, iar trendul se mentine ascendent.
Nu se mai bea, se vinde! Whisky-ul cu "pedigree" scotian sau irlandez si cu o anumita vechime a devenit moneda forte in tranzactiile si licitatiile caselor de renume de pe intregul glob. Nu doar lichidul distilat in Scotia sau Irlanda are mare cautare. La fel de vanate sunt si raritatile japoneze Karuizawa, Hanyu Ichiro si Yamazaki.
Recent, o sticla de whisky Hanyu Ichiros Ace of Spades a fost vanduta la o licitatie organizata de casa Bonhams in Hong Kong cu peste 10.000 de dolari americani. Colectionarii de whisky se afla deja in punctul in care marcile consacrate sau rare sunt vanate mai ceva decat o comoara de aur, potrivit Bloomberg.
Noroc chior
Unul dintre acesti investitori-colectionari, Aaron Chan, a crezut ca l-a prins pe Dumnezeu de picior atunci cand pe internet a dat peste anuntul unui magazin din Atena care isi lichida stocul de marfa. Printre obiecte se numara si o sticla de Hanyu Ichiro Aces of Spades. Proprietarul nici nu a stiut ce comoara se ascundea pe raftul magazinului, asa ca Chan a platit fara sa ezite cei 774 de dolari americani.
"A fost momentul meu de Evrika!", recunoaste noul proprietar. Are si de ce sa sara in sus de bucurie, intrucat bautura de culoarea... mai mult
Marti, 26 August 2014, ora 08:50
Reputatia vinurilor romanesti atrage profituri substantele pentru cei care investesc intr-o cultura de vita de vie. Investitia initiala nu este foarte mare, insa profitul "va curge" in buzunarele investitorilor.
Romania se afla in top zece consumatori de vin la nivel mondial cu 22-24 de litri pe cap de locuitor, reprezentand doar jumatate fata de consumul tarilor dezvoltate, care se ridica la 50 de litri/locuitor. De asemenea, Romania ocupa locul cinci in ierarhia tarilor viticole europene, cu o suprafata totala cultivata cu vita de vie pe rod de 183.400 hectare in 2010.
Loc pe aceasta piata mai este, spun specialistii din domeniu. Romanii incep sa prinda gustul vinurilor premium si super-premium, iar in acest segment va exista intotdeauna nevoie de produse noi.
"Din fericire, tiparul de consum pentru cei care beau vinuri din categoria premium si suprepremium este putin diferit. Intotdeauna conjuctura se schimba, deci vei schimba si vinul, schimbi mancarea schimbi si vinul, schimbi partenerii de conversatie schimbi si vinul. Combinatiile sunt nesfarsite, deci nu poatea aparea o monotonie", a declarat Catalin Paduraru, somelier si CEO International Wine Contest Bucharest.
Business24 va prezinta planul unui start-up in viticultura pe patru hectare de teren:
Investitia de 17.200 de euro se amortizeaza dupa primul an de productie
In cazul unei culturi de vita de vie, investitia initiala va fi utilizata pentru lucrarile de pregatire a terenului, infiintarea... mai mult
Marti, 07 Mai 2013, ora 13:56
Un vin de exceptie este oricand binevenit, indiferent daca il privesti ca pe o investitie sau ca pe o oportunitate de a te bucura de gustul sau inconfundabil. In luna aprilie ai ocazia sa iti pui in valoare toate cunostintele tale despre vinuri si sa licitezi pentru cele mai pretioase vinuri din Romania.
Casa de licitatii Artmark organizeaza pe 11 aprilie o licitatie dedicata vinurilor rare. Sunt scoase la vanzare aproximativ 30 de de loturi, care prezinta unele dintre cele mai cautate vinuri din lume.
In sticle individuale pretioase sau verticale compuse din sase, doisprezece sau saptezeci si doua de sticle, majoritatea vinurilor propuse provin din castele faimoase din Franta, recunoscute ca cele mai importante producatoare de vinuri din lume.
In licitatie se afla patru dintre tipurile rarisime notate cu 100 de puncte de catre celebrul oenolog Robert Parker, care considera ca "vinurile de asemenea calibru merita un efort special pentru a fi gasite, cumparate si consumate."
Cele mai scumpe vinuri licitate sunt 12 sticle de Chateau d'Yquem 1er Cru Superieur cu un pret de pornire de la 7.000-8.000 de euro pastrate din 2001.
O colecte de 72 de vinuri albe frantuzesti, Rothschild, Smith Haut Lafitte, Chassagne Montrachet sunt scoase la licitatie cu un pret de pornire de 5.000-6.500 de euro.
Lotul 26, Fantastic Margaux cu sortimente de Chateau Rauzan Segla din 1996, sau Chateau Palmer este estimat are o valoare estimativa de 4.000 - 5.000 de euro.... mai mult
Sambata, 31 Martie 2012, ora 00:00
Daca va ganditi sa investitii in vinuri "de lux" uitati-va pe piata franceza si selectati in principal vinuri ca Bordeaux, cateva soiuri din Burgundia si Valea Rhone.
"Bordeaux si Burgundia au crescut cel mai mult in ultimii ani, in special Chateau Lafite Rothschild, care era cumparat in proportii mari in Orient, potrivit CNBC
De asemenea, valoarea vinului Vintage Chateau Lafite din 2008 a crescut cu 400% din vara anului 2009 pana in vara lui 2011, cu toate ca in ultimele sase luni, pretul acestuia a scazut cu 40%, pe fondul crizei.
In Burgundia, vinurile Romanee Conti sunt la mare cautare", potrivit Richard Harvey, director senior la Bonhams in Londra.
Nu este insa de mirare ca vinurile Bordeaux sunt venerate peste tot in lume. Aceasta regiune din sud-vestul Frantei are un climat maritim ideal pentru a produce vinuri fine iar vinificatorii sunt cei mai calificati din lume.
In 1855, ca parte a Expozitiei Universale de la Paris, organizata de catre imparatul Napoleon III, brokerii de vin au fost rugati sa clasifice vinurile de Bordeaux pentru a fi afisate la targ. Astfel, brokerii au prezentat o lista cu patru vinificatori de top, lista extinsa ulterior la cinci.
Printre premianti s-au numarat Latour Chateau, Chateau Margaux, Chateau Lafite Rothschild, Chateau Haut Brion si Chateau Mouton Rothschild, adaugat in 1973. Cu toate ca desemnarea a fost menita sa fie utilizata in cadrul acelui eveniment, aceasta isi poarta insemnatatea si in ziua de astazi.... mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 18:14
Omul de afaceri Ioan Niculae devine producator de vinuri, iar una din companiile controlate de acesta, SC Intervitt SRL, inaugureaza luni Centrul de Vinificatie de la Zimnicea, in urma unei investitii de 9 milioane euro, pentru care au fost accesate si fonduri europene, informeaza NewsIn.Aportul companiei in investitie este de 7 milioane euro, iar restul de 2 milioane euro sunt din fonduri europene, prin Programul National de Dezvoltare Rurala - PNDR (a fost promovat un proiect in valoare de 4 milioane euro, din care 50% reprezinta fonduri nerambursabile comunitare).
SC Intervitt SRL va pune pe piata gama de vinuri "Crama Voievodului", care va cuprinde atat vinuri rosii, cat si vinuri albe.
Primul vin din aceasta colectie prezent pe piata va fi "Nobilitas", care provine dintr-o plantatie situata in podgoriile Terasele Dunarii.
Capacitatea Centrului de Vinificatie este de 2,5 milioane de litri de vin pe an.
In anul viticol 2010-2011, se estimeaza o productie de aproximativ un milion de litri de vin.
Centrul de la Zimnicea isi asigura materia prima (strugurii) din propriile podgorii.
SC Intervitt SRL detine 334 hectare de vita de vie, plantatia fiind complet tehnologizata, de la irigarea prin picurare si pana la recoltarea mecanizata.
Podgoria nu a ajuns inca la maturitate, astfel ca nu produce la potential.
Pentru anul viitor, societatea isi propune sa creasca suprafata plantata cu vita de vie, astfel incat sa se ajunga la 400-420 hectare cultivate cu vie.
Potrivit Top... mai mult
Luni, 06 Decembrie 2010, ora 14:47
Directorul executiv al companiei producatoare de vinuri, Domeniile Ostrov, Marian Moise a declarat ca piata interna a vinurilor este in continua scadere, dand exemplu luna aprilie a acestui an cand vanzarile au scazut cu circa 30% comparativ cu luna martie, informeaza NewsIn."Se inregistreaza o cadere libera atat din punct de vedere al volumelor vandute, dar si al preturilor. Probabil ca e dupa Paste, romanul a ramas fara bani, asa incat in luna aprilie vanzarile de vin au scazut cu aproximativ 30%", a explicat Marian Moise.
El a adaugat ca, in acest context, orice producator de vinuri din tara ar trebui sa poata scoate pe piata vinuri ieftine, cu preturi care echivaleaza un euro.
"Suntem obligati sa realizam produse ieftine, dar de calitate. Cred ca orice producator este capabil sa scoata pe piata un vin care sa coste aproximativ un euro", a mai spus oficialul Domeniile Ostrov.
Potrivit lui Moise, cel mai ieftin vin din gama Domeniile Ostrov costa in magazine circa 4,7 lei.
Reprezentantul Domeniile Ostrov a adaugat ca, in acest context, pe fondul crizei economice, romanii se orienteaza catre gama economica de vinuri.
Domeniile Ostrov isi propune pentru acest an o cifra de afaceri de sase milioane de euro si are ca obiectiv intrarea intre primii cinci jucatori de pe piata vinurilor din Romania in urmatorii 3-4 ani.
"Vindem asa cum ne-am propus, circa 150.000 sticle pe luna, asa ca vom atinge in luna iunie 900.000 unitati vandute. Suntem in grafic si vizam o cifra de... mai mult
Vineri, 30 Aprilie 2010, ora 09:52