Vrei sa te imbogatesti din vin? Afla cum poti investi

Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 18:14
5357 citiri
Vrei sa te imbogatesti din vin? Afla cum poti investi

Daca va ganditi sa investitii in vinuri "de lux" uitati-va pe piata franceza si selectati in principal vinuri ca Bordeaux, cateva soiuri din Burgundia si Valea Rhone.

"Bordeaux si Burgundia au crescut cel mai mult in ultimii ani, in special Chateau Lafite Rothschild, care era cumparat in proportii mari in Orient, potrivit CNBC

De asemenea, valoarea vinului Vintage Chateau Lafite din 2008 a crescut cu 400% din vara anului 2009 pana in vara lui 2011, cu toate ca in ultimele sase luni, pretul acestuia a scazut cu 40%, pe fondul crizei.

In Burgundia, vinurile Romanee Conti sunt la mare cautare", potrivit Richard Harvey, director senior la Bonhams in Londra.

Nu este insa de mirare ca vinurile Bordeaux sunt venerate peste tot in lume. Aceasta regiune din sud-vestul Frantei are un climat maritim ideal pentru a produce vinuri fine iar vinificatorii sunt cei mai calificati din lume.

In 1855, ca parte a Expozitiei Universale de la Paris, organizata de catre imparatul Napoleon III, brokerii de vin au fost rugati sa clasifice vinurile de Bordeaux pentru a fi afisate la targ. Astfel, brokerii au prezentat o lista cu patru vinificatori de top, lista extinsa ulterior la cinci.

Printre premianti s-au numarat Latour Chateau, Chateau Margaux, Chateau Lafite Rothschild, Chateau Haut Brion si Chateau Mouton Rothschild, adaugat in 1973. Cu toate ca desemnarea a fost menita sa fie utilizata in cadrul acelui eveniment, aceasta isi poarta insemnatatea si in ziua de astazi.

Cu toate ca nu se afla pe aceasta lista, insa se afla printre vinurile premium Bordeaux sunt Cheval Blanc si Petrus. Unele din cele mai bune recolte de vinuri de Bordeaux sunt 1988, 1990, 1995, 1996, 2000, 2003, 2009 si 2010, potrivit Sereba Sutcliffe, maestru in vinuri la Sotheby in Londra.

Recolta din 2005 este considerata de unii experti ca fiind cea mai buna dintre recoltele recente, la care se adauga cele din 1998 si 2008.

In acest caz, 12 sticle de vin de Bordeaux din 2005 pot costa intre 8.400 de dolari si 15.000 de dolari. Vinurile din recolta din 2000 se vand la preturi intre 9000-24.000 de dolari. Pentru a mentine valoarea investitiei, vinurile trebuie pastrate in cutia lor originala din lemn.

Daca in 2007, vinul Bordeaux 2000 se vindea la casele de licitatii cu 13.700 de dolari, astazi, acesta poate fi achizitionat cu 28.200 de dolari. In cinci ani, pretul a crescut cu 14.300 de dolari, mai mult decat dublu.

Cel mai mare profit din investitie il poti avea la vinurile Romanee-Conti. Astazi, o sticla din 2000 se vinde pentru 97.200 de dolari, in conditiile in care cu cinci ani in urma, acesta se vindea pentru 65.000 de dolari.

Un Romanee-Conti din 2005 se vinde astazi in marile case de licitatii pentru 175.600 de dolari, cu 60% mai mult fara de pretul sau din 2009, de 110.340 de dolari.

"Incalzirea globala a fost benefica pentru Bordeaux si Burgundia in ultimii 12 ani. Vinurile bune devin si mai bune odata cu trecerea timpului, iar astazi, mai mult ca oricand, numarul recoltelor bune a crescut", spun expertii in vinuri. Potrivit acestora, recoltele din ultimii doi ani vor reprezenta investitii profitabile in anii urmatori.

Din momentul in care autoritatile din Hong Kong au eliminat impozitul pe vin si bere in 2008, chinezii au devenit pasionati de licitatiile cu vinuri si printre cei mai activi cumparatori. Printre pasionatii de vinuri se mai numara si brazilienii si rusii.

"Daca doresti sa investesti in vinuri, trebuie sa cumperi la momentul potrivit, la locul potrivit, cu drept de provenienta si conditii. Nu intrati intr-o licitatie fara a studia inainte domeniul. In plus, paziti-va de asa-zisii consultanti care doresc sa profite de voi", spune Sutcliffe.

O modalitate de a reduce la minumim sansele de a fi fraudat este de a licita la case precum Bonhams, Christie, Morelle si Sotheby, care tin in fiecare an zeci de licitatii in New York, Londra si Hong-Kong.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#licitatie vin bordeaux, #vinuri vechi licitatie, #pret vinuri vechi, #investitie vinuri, #vinuri franta , #Investitii profitabile