Licitatie de vinuri rare: Arata ca esti un cunoscator

Sambata, 31 Martie 2012, ora 00:00
3034 citiri
Licitatie de vinuri rare: Arata ca esti un cunoscator

Un vin de exceptie este oricand binevenit, indiferent daca il privesti ca pe o investitie sau ca pe o oportunitate de a te bucura de gustul sau inconfundabil. In luna aprilie ai ocazia sa iti pui in valoare toate cunostintele tale despre vinuri si sa licitezi pentru cele mai pretioase vinuri din Romania.

Casa de licitatii Artmark organizeaza pe 11 aprilie o licitatie dedicata vinurilor rare. Sunt scoase la vanzare aproximativ 30 de de loturi, care prezinta unele dintre cele mai cautate vinuri din lume.

In sticle individuale pretioase sau verticale compuse din sase, doisprezece sau saptezeci si doua de sticle, majoritatea vinurilor propuse provin din castele faimoase din Franta, recunoscute ca cele mai importante producatoare de vinuri din lume.

In licitatie se afla patru dintre tipurile rarisime notate cu 100 de puncte de catre celebrul oenolog Robert Parker, care considera ca "vinurile de asemenea calibru merita un efort special pentru a fi gasite, cumparate si consumate."

Cele mai scumpe vinuri licitate sunt 12 sticle de Chateau d'Yquem 1er Cru Superieur cu un pret de pornire de la 7.000-8.000 de euro pastrate din 2001.

O colecte de 72 de vinuri albe frantuzesti, Rothschild, Smith Haut Lafitte, Chassagne Montrachet sunt scoase la licitatie cu un pret de pornire de 5.000-6.500 de euro.

Lotul 26, Fantastic Margaux cu sortimente de Chateau Rauzan Segla din 1996, sau Chateau Palmer este estimat are o valoare estimativa de 4.000 - 5.000 de euro.

Publicul tinta al acestor licitatii tematice sunt atat colectionarii, care urmaresc obtinerea unui proft, cat si persoanele care apreciaza vinurile de calitate.

"La licitatie sunt asteptati cunoscatori, atat colectionari cat si investitori, care stiu sa pretuiasca valoarea unui vin de exceptie. Unele dintre sticle sunt perfecte pentru a fi pastrate inca mai multe decenii de acum incolo, oricare dintre ele putand fi chiar savurate, atunci cand o ocazie deosebita o cere", a declarat pentru Business 24 Cynthia Canela, Senior Editor Artmark.

"O parte dintre cumparatori aleg sa pastreze vinurile rare si sa se bucure de cresterea valorii lor de piata. Pentru acestia, dimensiunea investitionala a unui astfel de vin intrece placerea degustarii sale, insa mereu vor exista si momente de ezitare", a precizat reprezentantul casei de licitatii.

Conform sistemului sau de notare, care acorda de la 50 la 100 de puncte pe scara calitatii, vinurile marcate cu 100 sunt considerate "extraordinare, de un caracter profund si complex, prezentand toate atributele asteptate de la un astfel de vin clasic".

Reprezentantii Artmark sunt convinsi de succesul licitatiei tocmai datorita licitatiilor anterioare dedicate vinurilor rare, care au fost intampinate cu entuziasm de catre colectionari si investitori.

"Licitatia din 30 septembrie 2011, organizata in parteneriat cu Le Manoir a realizat o rata de adjudecare de peste 91% din numarul loturilor si vanzari totale de 147.570 euro", a adaugat Cynthia Canela, Senior Editor Artmark.

"Piata de vinuri rare este inca tanara in Romania, nu se poate vorbi inca despre un randament calculat. Desigur, tendinta ar fi una de apropiere de cotele pietei internationale pentru aceasta categorie de produse de lux", a declarat Cynthia Canela.

#colectie vinuri, #licitatie colectii vinuri, #pret vinuri licitatie Artmark , #Licitatii arta