Grenache este noul Pinot Noir: 8 vinuri care merita sa ajunga in colectia ta

Sambata, 21 Noiembrie 2015, ora 00:00
4860 citiri
Grenache este noul Pinot Noir: 8 vinuri care merita sa ajunga in colectia ta
Foto: Wikimedia

Francezii provensali ii spun Grenache, populatia de pe valea Ronului l-a denumit Syrah, iar spaniolii, care s-au dedat la cultivarea acestui soi mai de curand, l-au botezat Granacha.

Noi iti spunem doar ca este un vin aromat, in diverse varietati: alb, negru sau roze care poate reprezenta selectia perfecta pentru colectia ta vinuri. Iata si 8 vinuri Grenache renumite, produse in diverse colturi ale lumii, spre care merita sa te orientezi, urmand recomandarile Bloomberg.

Trecut cu vederea

In mod uimitor, soiul de vita Grenache este unul dintre cele mai vechi cultivate, intrand in selectia de struguri pentru multe vinuri nobile produse in Franta, gratie aromei deosebite degajate.

Este intanit in diverse provincii: Provence, Languedoc, valea Ronului etc si are doar cateva cerinte de baza: un sol destul de arid si o buna expunere la soare.

Soiurile Grenache au fost ulterior adoptate si de viticultorii din Statele Unite, Spania sau Australia, vinurile realizate de acestia dovedindu-se adevarate desfatari ale simturilor.

Nu este de mirare, deci, ca printre cele mai appreciate vinuri Grenache aparute in ultimii ani, predomina vinuri din podgorii californiene, spaniole sau australiene.

A Tribute to Grace

Podgoria Santa Barbara Highlands a mers inca din prima pe soiul de struguri Grenache, iar productia din 2013 de vin A Tribute to Grace, incluzand si un roze cu tenta de vin sec, se dovedeste o alegere perfecta pentru a te bucura din plin de aroma acestei licori.

Pretul unui sticle poate ajunge la 50 de dolari, dar parfumul subtil al vinului Californian te va convinge ca este o investitie buna.

Wind Gap

Tot din California si beneficiind de o maturitate a vitei de vie de peste 100 de ani, vinul Wind Gap produs in podgoria Old-Vine Sceales din Sonoma pare a fi unul dintre vinurile de succes produse de familia Roberson.

Foto: Youtube

Secretul cultivarii vitei de vie pe un sol nisipos a dat roade in acest caz, productia din 2003 beneficiind de un buchet intens de arome al vinului Grenache produs in zona. Pretul unei sticle este de aproximativ 36 de dolari.

Les Enfants Terrible

Este tot un vin Californian vandut de casa Dashe Cellars inca din 2008. Cel mai bun an pentru vinul Grenache de aici pare sa fi fost 2012.

Pretul unei sticle este de 24 de dolari, iar aroma fructata a bauturii iti va aminti de indata de mai veselele vinuri de Beaujolais. Ce sa mai, un adevarat "Copil Teribil" al varietatii de vinuri Grenache de pe piata!

Comando G La Bruja de Rozas

"Vraja trandafirilor" este un vin Granacha spaniol care te va cuceri prin aroma sa fructata, o combinatie intre vinurile din valea Ronului si mult mai dezinvoltele soiuri folosite la Beaujolais.

Foto: Twitter/Terroirs Wine Bar

O sticla de Comando G La Bruja de Rozas, din cel mai bun an de pana acum, 2013, costa 26 de dolari.

Las Uvas de la Ira Garnacha

La fel ca si vinul anterior, acest sortiment de Granacha vine din Spania si se remarca prin buchetul fructat combinat cu usoare note picante. Este un vin usor, aproape delicat, perfect pentru o seara de vara torida.

Podgoria producatoare din regiunea Gredos a stabilit un pret de vanzare de 31 de dolari/sticla, iar anul cel mai bun pare sa fi fost 2013.

Finca Zerberos del Tiemblo Los Chorrancos

Tot la poalele muntilor Sierra de Gredos, vita de vie din soiul Grenache cultivata pe un sol aproape stancos a reusit sa dea un vin Granacha cu un deosebit buchet de lavanda si ierburi naturale.

Pretul unei sticle este de 40 de dolari, dar parfumul lasat in cerul gurii de un vin Los Chorrancos din 2010 este inegalabil.

Terroir al Limit Les Manyes

Este produs in Spania si are un buchet la fel de misterios ca un secret al cavalerilor templieri. Terroir al Limit este un vin apreciat in special de britanici, chiar daca pretul unei sticle din 2010 ajunge si la 220 de dolari.

Foto: Auctionata

Se remarca prin textura catifelata si buchetul cu aroma de capsuni, iar notele picante date de acest vin rosu Granacha ii permit sa concureze chiar si cu renumitele vinuri de Burgundia.

Sucette

Pana si australienii s-au convins ca soiul de vita de vie grenache este unul potrivit pentru tinuturile aride de la antipozi.

Sucette este un vin abia lansat pe piata in 2014, dar aroma sa este cea a unui Grenache veritabil ce poate concura cu succes cu vinurile produse in Franta sau in Spania. Pretul unei sticle este de 59 de dolari.

#vinuri colectie, #vin Grenache, #vinuri nobile, #degustare vin , #Vinuri de colectie