De la vacanta la business, doar un pas - Liviu Oprea, Bacania cu suflet

Sambata, 08 Februarie 2014, ora 00:00
5444 citiri
De la vacanta la business, doar un pas - Liviu Oprea, Bacania cu suflet

Concediile facute in tara pot fi sursa de inspiratie pentru o afacere profitabila in Bucuresti, iar marturie sta chiar "Bacania cu suflet". Afacerea s-a nascut la sfarsitul lui 2011 si a generat o afacere de 120.000 de euro in 2013. Si nu se va opri aici, ne asigura Liviu Oprea, managerul bacaniei.

"Practic, am vrut sa aducem in Capitala aglomerata ceva traditional, proaspat, autentic. Ne-am dorit asta din tot sufletul si, bineinteles, am pus mult suflet in concretizarea afacerii, asa incat alegerea numelui bacaniei a venit usor", vorbeste antreprenorul despre inceputurile sale in lumea afacerilor.

Liviu Oprea se afla la prima sa experienta anterprenoriala, dar nu vrea sa se opreasca aici. "Daca totul merge conform planului, vom deschide, in viitor, si alte Bacanii cu suflet, tot in Bucuresti", declara acesta intr-un interviu acordat Business24.

El recunoaste ca si el si sotia sa sunt dedicat "200%" afacerii si ca pentru ea isi sacrifica tot timpul liber, insa orice succes aduce si sacrificii, nu-i asa?

Ati infiintat la sfarsitul lui 2011 o afacere pe care ati numit-o "Bacania cu suflet". Ce v-a inspirat pentru acest nume? Care este povestea din spatele acestei afaceri?

Pot spune ca piata pe care am intrat, a bacaniilor, ne-a ales pe noi, deoarece atat eu, cat si sotia mea, avem experienta in cu totul alte domenii.

Bacania cu suflet a inceput din nevoia de a avea la indemana produsele naturale, autentice, de al caror gust ne-am indragostit in concediile facute in tara.

Vizitarea Maramuresului, a Bucovinei, intalnirea cu oamenii de acolo si cunoasterea mancarurilor din acele zone, a obiceiurilor, ne-au atras ca un magnet si, in momentul in care am decis sa ne construim o afacere, ne-am gandit imediat la o bacanie.

Ideea a incoltit in vara lui 2011, iar de atunci a fost doar o chestiune de timp pana am reusit sa deschidem bacania.

Practic, am vrut sa aducem in Capitala aglomerata ceva traditional, proaspat, autentic. Ne-am dorit asta din tot sufletul si, bineinteles, am pus mult suflet in concretizarea afacerii, asa incat alegerea numelui bacaniei a venit usor.

Aveti si produse inedite? Care sunt acestea?

Bineinteles ca avem o sumedenie de produse inedite, care nu mai pot fi gasite in Bucuresti. Totusi, farmecul descoperirii acestor produse atunci cand oamenii vin la bacanie, ma determina sa pastrez surpriza pentru acestia.

Ati ales sa comercializati doar produse naturale pe care le-ati selectat de la cei mai rasariti producatori locali. Cine alege produsele?

Ideea noastra de bacanie inseamna, intr-adevar, oferirea de produse strict naturale, fara adaosuri chimice sau conservanti, iar cea mai mare parte a acestora provine exclusiv din Romania.

Pentru a ne asigura ca ceea ce avem in bacanie este autentic si de calitate am cautat chiar noi (eu si sotia mea) cei mai buni producatori locali. Am mers prin tara in cautarea lor, am intrebat prieteni, cunostinte, am vazut unde si cum se fac produsele pe care am ales sa le avem in bacanie, le-am gustat pe toate.

Asadar, am fost proprii nostri consilieri si pot spune ca nu exista consiliere mai potrivita decat propria experienta.

Reusim sa aducem mereu produse proaspete deoarece cele pe care le dorim se prepara mereu in funcie de comanda noastra, saptamanal. Iar daca nu ni le aduce furnizorul personal, acestea sunt trimise cu un transportator specializat, cu masina frigorifica.

Cine alege vinurile? Sunteti pasionati de vinurile autentice romanesti?

Ca orice alte produse care se regasesc la Bacania cu suflet, si vinurile sunt alese in urma unei "inspectii" riguroase pe care o facem. Bauturile traditionale romanesti pe care le avem la vanzare, vinul, horinca si palinca, sunt alese pe spranceana, de la producatori locali.

La noi pot fi gasite multe soiuri romanesti de vinuri, in afara de cele deja cunoscute, precum Feteasca Neagra sau Feteasca Alba; mai avem Babeasca Neagra, Negru de Dragasani, Novac, Mustoasa de Maderat, Sarba, Zghihara sau Plavaie, Galbena de Odobesti sau Busuioaca de Bohotin.

Si sa nu uitam de neasemuita Cramposie din podgoria Dragasani. Totusi, anumite produse din bacanie, inclusiv diverse vinuri, au fost aduse si la cererea clientilor nostri.

Cuvantul acestora cantareste foarte mult in deciziile pe care le luam legate de aprovizionare, astfel ca tinem cont intotdeauna de recomandarile si solicitarile celor care ne trec pragul.

Aceasta afacere "cu suflet" a generat o cifra de afaceri de aproximativ 120.000 de euro in 2013, dublu fata de anul anterior. Care a fost secretul?

Secretul sta in conceptul bacaniei, in atmosfera calda, prietenoasa de la noi, dar si in faptul ca toti cei care ne-au trecut pragul au fost impresionati si ne-au recomandat. Avem chiar si o vorba care ar putea traduce "secretul" afacerii noastre, "La noi vii client si ramai prieten!".

In plus fata de cele mentionate, cred ca succesul nostru se datoreaza si faptului ca tot mai multi romani impartasesc valorile promovate de noi si isi doresc sa aiba un stil de viata sanatos, sa consume produse naturale, autentice.

Ce planuri aveti in 2014? Aveti de gand sa faceti mai multe astfel de bacanii sau preferati sa pastrati o singura locatie?

Anul acesta avem ca obiectiv principal sa echipam o bucatarie unde sa pregatim propriile prajituri, placinte si cozonaci de casa, pentru a preintampina cererile clientilor nostri. De asemenea, nu excludem o extindere.

Daca totul merge conform planului, vom deschide, in viitor, si alte Bacanii cu suflet, tot in Bucuresti.

Cat veti investi in acea bucatarie unde sa pregatiti propriile placinte si cozonaci de casa? Cine le va gati?

Pentru inceput ne-am gandit la o utilare minima (un cuptor, un dospitor, mese de lucru si accesorii), o investitie de circa 5.000 de euro. Evident, numarul de utilaje poate creste daca reusim sa gasim o finantare corespunzatoare.

De pregatit produsele in bucatarie se va ocupa o prietena de-a noastra, o doamna care are multa experienta in prajituri de casa, cozonaci si pasca.

Va implicati personal in aceasta afacere? Cat timp liber va ramane, evectiv, avand in vedere ca este o afacere de familie?

Atat eu, cat si sotia mea, sunt dedicati 200% afacerii noastre si putem spune ca este al treilea nostru copil. Ne implicam in tot ce se intampla la bacanie - cercetare, aprovizionare, furnizori, promovare, chiar si vanzare.

Suntem prezenti la bacanie zilnic si discutam cu persoanele care ne viziteaza, ne invitam clientii sa deguste produsele noastre, ii ascultam, cautam sa le oferim mereu produsele pe care le solicita. Pentru noi, Bacania cu suflet este un job full time.

Cum alegeti sa va petreceti acest timp liber?

Din pacate sau din fericire, nu prea mai stim ce inseamna timp liber, deoarece nu prea mai avem.

Putinul timp liber care ne ramane ni-l petrecem cu parintii sau copiii. Daca inainte mai mergeam la pescuit sau la vanatoare, pot spune ca, de cand am deschis bacania, nu am mai fost.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
#Bacania cu suflet, #Liviu Oprea Bacania cu suflet, #afaceri produse traditionale , #Afaceri de succes