Educația financiară nu mai este un moft în zilele noastre. Nu a fost nici în trecut, însă avansul tehnologic pune presiune din ce in ce mai mare pe oameni şi îi obligă să înveţe concepte noi şi să facă ordine în buget şi, mai ales, să se descurce în situaţii complicate din punct de vedere financiar.
Ziare.com îti explică în cadrul rubricii Banii tăi care sunt cele mai inţelepte decizii atunci când eşti în impas financiar.
Este esențial pentru ca oamenii să poată lua decizii informate atât în viața personală, cât și în cea profesională. Este deja cunoscut faptul ca românii au o relație anxioasă cu banii şi acest lucru se trage din vremurile dificile pe care le-am experimentat de-a lungul istoriei.
Astăzi, rolul băncilor este de a transforma concepte economice complicate în cuvinte simple şi acţiuni pe măsura acestora, adaptate noilor tehnologii şi stilului de viaţă al momentului.
Un nivel decent de cunoștințe financiare aduce beneficii atât tinerilor, cât și celor care doresc să își deschidă o afacere, care dețin deja un business sau au o vârstă mai înaintată. Iar asimilarea de informații din domeniu și înțelegerea lor conduce la sănătate financiară.
Apoi, nu mai poţi compara un impas financiar de acum 10, 20, 30 de ani cu un impas financiar din zilele noastre. Astfel de situaţii nici nu ar trebui să mai existe, motiv pentru care, primul lucru pe care ar trebui sa îl faci în astfel... mai mult
Marti, 04 Ianuarie 2022, ora 08:30
Succesul tau financiar este in stransa legatura cu deciziile pe care le iei atunci cand faci cheltuieli. Astfel, cu cat intelegi mai bine cum sa-ti monitorizezi cheltuielile si care sunt cele mai bune tehnici cu ajutorul carora sa faci economii, cu atat vei dobandi o mai buna educatie financiara.
De altfel, planificarea financiara este esentiala in orice societate deoarece rolul acesteia este de a te ajuta sa-ti imbunatatesti viata pe baza unor strategii care includ o mai buna organizare a resurselor financiare. Acestea au ca rezultat si o mai mare satisfactie pe care o obtii de pe urma eforturilor depuse.
Indiferent de nivelul tau de educatie financiara, mai jos iti prezentam cateva sfaturi de care sa tii cont atunci cand trebuie sa iti gestionezi finantele, astfel incat sa poti lua cele mai bune decizii.
1. Economiseste constant
Ca sa poti face economii in mod eficient este important sa iti stabilesti la inceputul fiecarei luni un buget personal si sa ai o evidenta zilnica a fiecarei cheltuieli pe care o faci. In momentul in care iti monitorizezi cheltuielile poti face mai usor diferenta intre achizitiile necesare si cele la care poti renunta. O modalitate buna de a pune bani deoparte este prin vanzarea unor obiecte de care nu mai ai nevoie. De exemplu, daca ai carti de vanzare la un pret avantajos poti lua legatura cu un specialist in evaluarea cartilor dintr-un anticariat. Astfel, vei obtine usor o suma de bani pe care o poti economisi.
2. Informeaza-te... mai mult
Luni, 21 Septembrie 2020, ora 12:49
Romanii se simt stapani pe situatie atunci cand vine vorba de gestionarea propriului buget. Doar 1% dintre acestia ar apela la un consilier financiar pentru a-si intelege mai bine bugetul personal, in timp ce jumatate dintre acestia sustin ca sunt unicii responsabili de veniturile si cheltuielile personale, arata rezultatele unui studiu realizat la comanda Banometru, un program gratuit de educatie financiara.
Barbatii se declara mai stapani pe gestionarea propriului buget de cheltuieli (55%) si apeleaza intr-o mai mica masura la parinti (13%), fata de aproape 1/4 dintre romance care declara ca sunt ajutate de parinti.
Ce facem daca avem o problema financiara
Atunci cand intampina dificultati financiare, 65% dintre romani spun ca sunt mai atenti la felul in care isi gestioneaza veniturile si cheltuielile, in timp ce 30% si-ar schimba locul de munca. Imprumutul este o solutie pentru 37% dintre romani, 22% le-ar cere bani prietenilor, iar 15% ar solicita un credit bancar.
Pentru a se redresa financiar, femeile sunt mai deschise decat barbatii sa gaseasca activitati suplimentare care sa le completeze veniturile; 35% dintre acestea si-ar mai lua un loc de munca, in timp ce doar 25% dintre barbati sunt dispusi sa faca acest efort.
"Oamenii ajung sa caute un specialist doar in momentul in care se afla intr-o situatie din care nu mai vad nicio iesire. Este gresit! Ar trebui sa apelam la consultanta financiara din timp tocmai pentru a nu ajunge in momentul in care sa... mai mult
Luni, 11 Februarie 2019, ora 12:16
Congresmenii americani nu au un plan clar de prevenire a intrarii Statelor Unite in incapacitate de plata (default) si de reluare a activitatilor institutiilor guvernamentale partial blocate de 12 zile.
Republicanii din Senat au blocat un plan al democratilor de suspendare a plafonului datoriilor pana in 2014, relateaza Bloomberg. Discutiile dintre republicanii din Camera Reprezentantilor si presedintele Barack Obama au dat gres. Democratii din Senat au respins o propunere din partea senatorului republicat din Maine Susan Collins, care parea ca ar atrage sustinere.
Senatorii democrati au avertizat in privinta riscului unei scaderi a pietei de capital luni, 14 octombrie, in cazul in care Congresul nu va ajunge la un acord. In aceste conditii, liderul majoritatii democrate din Senat, Harry Reid, si cel al republicanilor, Mitch McConnell, au inceput sambata negocieri.
Reid a declarat insa ca intlnirea cu McConnell, desi cordiala, a fost doar preliminara si nu a adus nimic concludent, potrivit AFP.
Senatul urmeaza sa se reuneasca duminica, fapt neobisnuit, pentru a discuta solutiile de a pune capat impasului bugetar, in conditiile in care pe 17 octombrie expira termenul pana la care Trezoreria mai poate sa evite depasirea plafonului datoriilor si riscul incapacitatii de plata.
Statele Unite sunt confruntate cu doua crize legate politic, dar a caror concomitenta a fost determinata de calendare.
Astfel, absenta unui acord referitor la bugetul anului fiscal... mai mult
Duminica, 13 Octombrie 2013, ora 17:50
Multinationalele din Statele Unite ale Americii anunta ca cererea de pe piata este caracterizata de incertitudine, evidentiind starea economiei globale si sugerand ca recuperarea va fi mai lenta decat se estimase.
Managerii multinationalelor americane spun ca vanzarile din aceasta tara nu vor creste prea curand din cauza recuperarii economice lente, a crizei din Europa si a incetinirii cresterii economice in cazul Chinei, potrivit The Wall Street Journal.
China: Cresterea economica se reduce in 2012 (Banca Mondiala)
Alte semnale negative includ si trendurile negative ale unor industrii, precum scaderea vanzarilor de PC-uri, care afecteaza Intel si Microsoft, ca si o deplasare a reclamelor online catre dispozitive mobile mai putin avantajoase din punct de vedere al preturilor, situatie care afecteaza livrarile Google.
Microsoft, la primele pierderi din ultimele decenii
Intel si IBM, cele mai noi victime ale scaderii pietei de PC-uri
Aprecierea dolarului este un alt factor care afecteaza vanzarile, determinand ca livrarile din exteriorul tarii sa valoreze mai putin atunci cand sunt convertite in dolari.
Mai mult de 100 de multinationale americane, listate in cadrul indicelui bursier S&P 500, au anuntat rezultatele financiare pentru perioada iunie - septembrie, iar castigurile lor au crescut cu mai putin de 1% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Aproximativ sase din zece companii au raportat vanzari mai slabe fata de asteptarile analistilor.... mai mult
Duminica, 21 Octombrie 2012, ora 13:58
Vin vremuri grele pentru piata de produse IT&C, iar parteneriatele strategice par sa fie singurele care pot avea capacitatea de a scoate din impas marile corporatii din domeniu.
Sony ar putea cumpara o mare parte din actiunile Olympus in valoare de aproximativ 1,28 milarde de dolari. Raportul vine imediat dupa avertismentul dat de unul dintre actionarii principali ai producatorului de camere foto si lentile ca boardul patat de scandal ar putea incerca sa restranga controlul prim emisiunea de noi actiuni pentru a restrange puterea actionarilor actuali.
Una dintre cele mai mari pierderi inregistrate de Olympus a fost de 414 milioane de dolari din aprilie pana in septembrie, desi segmentul sau de endoscoape de diagnostic, care detine 70% din piata globala, ramane un segment care a atras in continuare bani.
Potrivit publicatiei Nikkei, Olympus ar fi luat in considerare emisiunea de actiuni preferentiale care sa nu presupuna si drepturi de vot, desi ele ar putea fi eventual convertite in actiuni normale.
Olympus sustine ca nu a luat nicio decizie despre obtinerea de capital si ca ar lua in considerare toate optiunile pe masura ce inainteaza cu reformele manageriale.
Vestea vine in beneficiul actiunilor Olympus
"Unii oameni observa in mod clar ca acest lucru se va adauga activelor nete, va contribui la sanatatea financiara a companiei si va creste valoarea companiei", a declarat Masayoshi Okamoto, reprezentant Jujiva Securities.
Intr-adevar, actiunile... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2012, ora 17:19
Ultimele doua saptamani au fost pline de "balbaieli" din partea managementului multor companii IT de calibru. In timp de unele se zbat pentru a iesi din impas financiar, altele iau decizii discutabile (si discutate deja). Cine se clatina?
1. Facebook nu socializeaza bine pe Wall Steet
Unul dintre subiectele care domina online-ul este listarea Facebook la bursa. Nu vom zabovi prea mult asupra temei, ci ii vom cita pe cei de la Wall Street Journal care titrau zilele trecute: "Listarea Facebook la bursa dovedeste ca pe Wall Street se naste un fraier la fiecare minut". Apropo de asta, la incheierea sedintei de tranzactionare de marti, actiunile retelei sociale cazusera sub 29 de dolari, iar Mark Zuckerberg iesise din top 40 cei mai bogati americani.
Citeste mai multe despre Gigantii din industria IT se clatina pe Hit.ro. mai mult
Miercuri, 30 Mai 2012, ora 20:29
Grecia, aflata in pericol de a parasi zona euro, primeste in continuare miliarde de euro sub forma de ajutor de la Troica creditorilor externi (UE, FMI si BCE), insa banii revin aproape in totalitate la creditori sub forma de dobanzi si nu sunt folositi pentru plata unor servicii publice vitale.
Al doilea pachet de ajutor financiar extern, de 130 de miliarde de euro, este folosit mai ales pentru plata dobanzilor la datoria tarii, in timp ce economia continua sa aiba dificultati, potrivit cotidianului New York Times (NYT).
Desi procesul nu are sens din punct de vedere economic, are o oarecare logica din perspectiva politicii finantelor in zona euro. In timp ce isi platesc banii care le sunt datorati, Comisia Europeana (CE), FMI si Banca Centrala Europeana (BCE) blocheaza si alte fonduri destinate mentinerii activitatii guvernului Greciei.
Saptamana trecuta, biroul elen care se ocupa de administrarea datoriei a avertizat ca Grecia ar putea ramane fara bani pana in iulie. In acest caz, tara ar inceta platile la datoriile de stat, cu exceptia celor catre CE, FMI si banca centrala.
Ajutorul pentru Grecia se intoarce la Troica, prin dobanzi
"Grecia nu va intra in incetare de plati fata de Troica, pentru ca Troica se plateste singura", a declarat Thomas Mayer, analist la Deutsche Bank.
Printr-un sistem elaborat de plata intrat in vigoare dupa alegerile din 6 mai, care au adus Grecia in impas politic, cei trei mari creditori vireaza bani intr-un cont escrow in... mai mult
Miercuri, 30 Mai 2012, ora 19:56
Criza financiara globala actuala marcheaza cea mai puternica incetinire a cresterii economice din istoria recenta si unele dintre noile membre ale Uniunii Europene (UE) au fost afectate sever, au spus mai multi oficiali, scrie Reuters.UE se foloseste de toate metodele posibile pentru ajutorarea statelor afectate si va avea ca obiectiv principal lupta impotriva protectionismului, care ar dauna regiunii.
Monedele statelor din Europa Centrala s-au depreciat puternic luni, dupa ce liderii UE au ajuns la un consens duminica, in urma unui summit, pentru ajutorarea statelor nevoiase, in timp ce au respins ideea unui pachet coordonat de salvare a intregii regiuni.
"Nu exista dubii ca ne confruntam cu cea mai severa criza financiara si economica din ultimii zeci de ani", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in cadrul unei conferinte ce marcheaza a cincea aniversare a largirii UE catre Europa de Est.
"Aceasta este prima criza sincronizata, la nivel global. Este prima data cand economiile se contracta simultan, pentru prima data din 1947", a mai spus acesta.
In acelasi timp, comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, a declarat ca unele state din Europa Centrala si de Est au fost afectate sever, iar comunitatea internationala le va ajuta.
Liderii UE au respins apelul Ungariei - care a primit un pachet de 25 miliarde dolari, in principal din partea Fondului Monetar International (FMI) si UE - pentru un fond de salvare a... mai mult
Luni, 02 Martie 2009, ora 13:31